הסדרת הדיור הציבורי: ועדת הפנים החלה בהכנת החוק

ועדת הפנים החלה להכין לקריאה ראשונה את הצעת החוק שתסדיר את תחום הדיור הציבורי בישראל וזכויות הרכישה | יו"ר הועדה ח"כ יעקב אשר: "יש לאפשר המשך מכירה של דירות בדיור הציבורי לזכאים, לצד יצירת מלאי חדש של דירות שישמשו את הממתינים בתור" | יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון אמר: "אין לנו רצון חלילה לחסל את הדיור הציבורי"

מנכ"ל משרד השיכון יהודה מורגנשטרן בדיון על הדיור הציבורי בוועדת הפנים | צילום נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חוק הדיור הציבורי מאפשר לדיירי הדיור הציבורי אשר מתגוררים חמש שנים לפחות בדיור הציבורי, ואין בבעלותם או בבעלות קרוביהם דירה או מקרקעין אחרים ששווים עולה על 350,000 שקלים חדשים, לרכוש את הדירות הציבוריות שבהן הם מתגוררים במחיר מסובסד. החוק מאפשר לדיירים רבים לשפר את מצבם הכלכלי ונותן למשפחות תקווה לגור בדירה בבעלותן.

הצעת החוק החדשה שוועדת הפנים החלה לדון בה, מציעה לתקן את סעיף 20 המאפשר לדיירי הדיור הציבורי לרכוש את דירות מגוריהם בהתאם לתנאי החוק, ולהאריך את תוקפו בעשר שנים נוספות.

יו"ר הועדה ח"כ יעקב אשר אמר כי הצעת החוק שהובאה להכנה בוועדה מצומצמת מדי ובכוונתו לשפר אותה ולהסדיר ככל האפשר את נושא הדיור הציבורי בישראל. "לזכות הרכישה של דירה בדיור הציבורי יש הרבה תועלות והשפעה על המשפחות שגרות בדיור הציבורי. הצעת החוק שהוגשה, שמטרתה רק להאריך את המצב הקיים, נתקלת בהתנגדות ממשלתית מסיבות רבות. הזכות לרכוש דירה חשובה מאוד ולכן יש לאפשר המשך מכירה של דירות בדיור הציבורי למי שזכאים לרכוש את הדירה, אך גם לדאוג למלאי חדש של דירות בדיור הציבורי שישמשו את הממתינים לדיור ציבורי. אני מעוניין לשמוע רעיונות מכולם, לקדם את הנושא ולשפר את הצעת החוק בהסכמת חברי הוועדה", אמר היו"ר אשר.

נתנאל לפידות, מנהל אגף נכסים בכיר במשרד הבינוי והשיכון, הציג בפני הוועדה נתונים בעניין דיור הציבור (מצ"ב מצגת) ואמר כי המטרה היא לסייע בקידום החקיקה ולאפשר לזכאים לרכוש את הדירות וגם לשמור על היכולת של המשרד להעניק דיור ציבורי לאוכלוסיות שזקוקות לכך.

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון אמר: "מוביליות כלכלית היא יעד לאומי עבורנו, ואין לנו, כמשרד, רצון חלילה לחסל את הדיור הציבורי".

ח"כ לזימי, מיוזמי החוק בירכה על הישיבה ואמרה כי המטרה היא לעגן את הזכות שמאפשרת מוביליות חברתית, מנתקת עוני רב דורי ומכירה בזכות לקורת גג.

ח"כ מיכאל ביטון מיוזמי החוק הוסיף: "מדינת ישראל מוכנה לעשות המון לטובת אנשים ולמען דיור בר השגה. מיליארדים הושקעו במהלך השנים בדיור בר השגה – מחיר למשתכן, מחיר מופחת, מחיר מטרה ועוד. המחקרים מראים שאנשים עם משכורות גבוהות קיבלו הטבה של מאות אלפים, ואני שואל מה קיבלו האנשים שמשתכרים 5000 ₪ בחודש ורוצים דיור בר השגה, בין אם זה סיוע בשכר דירה, דיור בר השגה או דיור ציבורי? החלשים ביותר בישראל לא זכאים לדיור בר השגה כי הקריטריונים לקבל אותו הולכים וגואים וכל התוכניות היפות לא מגיעות למי שמרוויח שכר מינימום".

בדיון השתתפו נציגי הדיירים שאמרו: "אנחנו שנים שומעים את אותו התקליט. הגיע הזמן לתוכנית מקיפה". על כך הגיב היו"ר אשר: "זה בדיוק מה שאנחנו מתכוונים לעשות בשיתוף פעולה עם משרד הבינוי והשיכון, משרד האוצר ומשרד הרווחה".

הצעת החוק הוגשה ביוזמת חברי הכנסת נעמה לזימי, ינון אזולאי, מיכאל ביטון, קטי שטרית, אריה דרעי, ינון אזולאי, יוסף טייב, אברהם בצלאל, יונתן מישרקי, ארז מלול, סימון מושיאשולי, אליהו רביבו, דוד ביטן, אופיר כץ, יולי אדלשטיין, חוה אתי עטייה, ניסים ואטורי, שלום דנינו, טלי גוטליב, בועז ביסמוט, חנוך דב מילביצקי, משה סעדה, אלי דלל, צגה מלגו ואושר שקלים.

כתיבת תגובה