הפסקות החשמל – גרסת המנכ"ל || "צירוף כשלים ונסיבות נדירות"

משרד האנרגיה והתשתיות פרסם את המסקנות והלקחים העיקריים הנוגעים להתנהלות משק החשמל במהלך הפסקות החשמל שאירעו ביום שישי בראשית יוני – בעקבות בדיקה שערך מנכ"ל המשרד, קובי בליטשטיין, בנושא | "ניתוקי החשמל נבעו מצירוף כשלים ונסיבות נדירות. כתוצאה מהאירוע הופקו מסקנות ולקחים אשר החלו להיות מיושמים באופן מידי", אמר המנכ"ל | וכיצד מתכננים ברשות החשמל את העומסים הבאים?

מימין לשמאל קובי בליטשטיין מנכ"ל משרד האנרגיה בטקס חילופי התפקידים, עם השר ישראל כ"ץ והמנכ"ל היוצא ליאור שילת | צילום: שלומי אמסלם, לע"מ

הפסקות החשמל שאירעו ביום שישי 2.6.2023 והובילו לניתוקי חשמל – עלו לדיון הן בוועדת הפנים של הכנסת והן בפורומים נוספים. כזכור, באותו יום שרר עומס חום קיצוני עם טמפרטורות חריגות של מעל 40 מעלות והחל משעה 16:00 ועד 21:30 הביקוש לחשמל עלה על ייצור החשמל, דבר שהוביל לניתוק צרכנים שהגיע לשיא בסביבות השעה 18:30 אז נרשם מחסור בחשמל במשק בהיקף חריג של כ-1,000 מגהוואט וכתוצאה מכך כ-260,000 צרכנים היו מנותקים מחשמל.

הביקוש לחשמל גדל על היצע החשמל בשל צירוף של נסיבות וכשלים ובניהם: חברת נגה בצעה הערכת חסר של הירידה בהספק של חלק גדול מיחידות ייצור החשמל בשל עומס החום; מספר יחידות יצור לא היו שמישות בגלל תחזוקות או תקלות עוד טרם האירוע; תהליך גיבוש תחזיות הביקוש בהתאם לתחזית מזג האוויר בנגה לא היה מדויק מספיק ולא לקח בחשבון סטיות ראליות מתחזית הביקוש; ומערך ניתוקי הצרכנים המתופעל על ידי נגה וחברת החשמל במשותף לא עבד בצורה תקינה ויעילה מספיק.

עם זאת, על אף המחסור וניתוק הצרכנים, מציינים במשרד האנרגיה, במסקנות ולקחים שפרסמו אתמול על התנהלות משק החשמל, "יש לציין לטובה כי מערכת החשמל לא התדרדרה למצב סיכון שהיה עלול להתבטא בהפסקות חשמל כלל ארציות ממושכות. זאת בזכות מיומנות אנשי המקצוע המתפעלים את המערכות בחברות הממשלתיות נגה, חברת חשמל ונתיבי הגז הטבעי, אשר ניהלו את המשבר בצורה מקצועית ויעילה, תוך תקשורת טובה ויעילה".

לפי המשרד, "הלקחים העיקרים מן האירוע, אשר כבר החלו להיות מיושמים בשטח, כוללים בין היתר, בחינה מחודשת של נהלי החירום של חברת נגה ושל מערך ניהול ניתוקי הצרכנים בנגה ובחברת חשמל, ביצוע עבודת מטה בנגה לשיפור תחזיות הביקוש והתאמתם למגמות מזג אוויר קיצוני. כמו כן, הוחלט כי תתבצע באופן מידי בריכוז חברת נגה עבודה לבחינה מחודשת של ההערכה של ירידת הספקים ותקלות ביחידות הייצור כתוצאה מעומסי חום וצעדים להתמודד עם ירידה זו".

כמו כן צויין, לאור ניתוקי החשמל היזומים וחוסר התיאום בין נגה לחברת החשמל, כי "נוהל ניתוק הצרכנים יעודכן ויוגדרו קריטריונים ברורים ושקופים לביצועו וכן יגובשו נהלים לשיפור התקשורת בין חברת נגה לחברת החשמל בשגרה ובחירום, אשר יכללו נוהל מסודר לשיפור העברת המידע למקבלי ההחלטות בזמן אמת. כמו כן, הוחלט כי בשבועות הקרובים תתבצענה סדרה של הערכות מצב על מנת לוודא הימנעות מאירועים כאלו בקיץ הקרוב".

צוין עוד, כי בהמשך להפקת הלקחים בראשות מנכל משרד האנרגיה והתשתיות, קובי בליטשטיין, פירסמה שבוע שעבר רשות החשמל שימוע להרחבת הסדרי ה"השלה מרצון", מה שיאפשר לחברת ניהול המערכת לבקש בזמן מחסור בחשמל ממשתמשי חשמל גדולים להפסיק את השימוש בשעות מסוימות. עוד בהקשר של האירועים האחרונים, יש לציין כי שר האנרגיה והתשתיות, ח"כ ישראל כ"ץ, חתם ביום חמישי האחרון על האישור להפעיל את תחנת הכוח "צומת", שתייצר חשמל בהספק כולל של כ-396 מגה וואט, תחנה זו היא תחנה ״פיקרית״ אשר תייצר חשמל בעיקר ברגעי שיא הצריכה ותופעל על ידי נגה בהתרעה קצרה, דבר שיקל על ניהול המערכת ויגדיל את הגמישות שלו.

מנכ"ל משרד האנרגיה והתשתיות, קובי בליטשטיין: "מדובר באירוע שאינו מאפיין את משק החשמל הישראלי, משק יציב ואמין בדרך כלל. ניתוקי החשמל נבעו מצירוף כשלים ונסיבות נדירות. כתוצאה מהאירוע הופקו מסקנות ולקחים אשר החלו להיות מיושמים באופן מידי ויסייעו למשק החשמל להפוך לאמין ויציב אף יותר. מסקנות האירוע הדגישו את האתגר המשמעותי במציאת האיזון בין הביקוש לחשמל לבין ייצור החשמל, בשל הרצון לצמצם למינימום את זיהום האוויר ואת עלויות הייצור למשק וכן את הצורך לרענן את נהלי החירום והממשקים בין הגופים במשק. כמו-כן הנחתי לבצע באופן מיידי בחינה של השפעת שינויי האקלים בטווח המיידי והארוך על ניהול משק האנרגיה בכלל ומשק החשמל בפרט".

שימוע מהיר ברשות החשמל

במקביל נציין כי רשות החשמל פרסמה, לאור השלכות קריסת העגורן באתר רוטנברג ולקראת הקיץ, הודעה על הליך מהיר לשימוע של שתי החלטות מרכזיות שיהוו כלי עבודה עבור נגה (חברת ניהול המערכת) להתמודדות עם מצבי קיצון כמו אסונות או מזגי אוויר קיצוניים. ההחלטה הראשונה עוסקת בהרחבת הסדרי ה"השלה מרצון", הסדרים המאפשרים לחברת ניהול המערכת לבקש בזמן חירום ממשתמשי חשמל גדולים להפסיק את השימוש לשעות מסוימות על מנת "להקל" על רשת החשמל בשעת ביקוש חריגה. כעת הרשות מבקשת להגדיל את ההסכמים עם המשילים וגם את סכום העלות אותה מקבלים המשילים מרצון. 

כתיבת תגובה