מנכ"ל רמ"י, ינקי קוינט: "הצעתנו למכרזי מחיר מטרה שייכשלו: שיווק קרקע בפריפריה – יחד עם קרקע במרכז" | לגבי בקשות לביטולי מכרזים, אמר: "נבדוק כל טענה. כתנאי – לא נסכים לביטול. יזם שזכה במכרז ורוצה לבטל, שימכור את הקרקע ליזם אחר" | מנכ"ל הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, אלעזר במברגר אמר: "עליית הריבית פחות מכבידה על ההתחדשות העירונית" | נשיא התאחדות הקבלנים, ראול סרוגו: "ריבית של 5% היא גלולת רעל לענף הבנייה"
חיים שיף 31.05.2023במסגרת מליאת הפתיחה של עיר הנדל״ן ירושלים של מרכז הבנייה הישראלי, אמר מנכ"ל רמ"י, ינקי קוינט, כי "במציאות הכלכלית לא ניתן לקחת את הקרקעות ולהפריט מעבר למה שאנחנו עושים. למשל, ראש עיריית קריית גת אשר יושב כאן איתנו, יודע כמה אנחנו נכנסים לפעולה במטרה להוריד את המחירים. אנחנו עושים הכל כדי לשווק, אבל חשוב לציין שאנחנו לא שחקן יחיד ואנחנו מנועים מלהתנצח עם הדרג הממשלתי. אנחנו עושים מעל ומעבר למה שהממשלה הציבה, אך צריך לתת יותר תמריצים לרשויות המקומיות. תפקידנו לוודא שכל קרקע אינה נמכרת בפחות מערכה האמיתי. שיווקנו למעלה מ-200 אלף יחידות דיור. עשינו עסקאות ב-67 אלף יחידות ויש עוד הרבה מה לעשות. אנחנו גם מעבירים לאחרונה קרקע למחצבה כשהתמורות יהיו מיליוני שקלים".
לדבריו, "ההכנסות האלה נכנסות לא רק לרמ"י, ומשמשים לבנייה בירושלים ובקריית גת. מחירי השוק לא היו סבירים, אך אני יכול לומר שיש היום כיוון של ירידת מחירים ומאמין שבקרוב נחוש בכך. אנחנו רואים קבלנים הנותנים הצעות נמוכות וערים לכך שיש פניות של יזמים לביטול זכייה במכרזים ובנייה, זה משקף מגמה, פנינו לקבלנים ואמרנו ליזמים אתם מחויבים, אנחנו נאכוף את לוחות הזמנים שקבועים בחוזים, נדרוש לבנות ומי שלא יכול לבנות – נבטל את החוזים, בכפוף לסנקציות שיש בהם". עוד הוסיף, כי "הצעתנו למכרזי מחיר מטרה שייכשלו: שיווק קרקע בפריפריה – יחד עם קרקע במרכז"
קוינט נשאל על הפניות לביטולי מכרזים מצד קבלנים, וענה: "יש בהחלט פניות של יזמים לביטול זכייה במכרזים. אמרנו ליזמים – אתם נותנים הצעות גבוהות מדי, והיום הם באים ואומרים לנו – אנחנו רוצים לבטל. אנחנו נבדוק כל טענה וכל פנייה שתהיה. כתנאי בסיס – לא נסכים. כמו שאנחנו נדרשים לעמוד בכל חוזה, אנחנו גם דורשים לממש את החוזים מול היזמים. מי שלא רוצה, שימכור את זה ליזמים האחרים. היה גל של רכישות בזמן שהמחירים היו גבוהים יותר. אנחנו הורדנו את מחירי הקרקע ב-15%".
לדברי אלעזר במברגר, מנכ"ל הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית: ״צריך לומר שדו״ח הממשלתי להתחדשות עירונית מיושם. ההתחדשות העירונית מגיעה לפריפריה. היא מגיעה לאשדוד, לבאר שבע ולקריית גת. אנחנו כבר שם. עוד לא הגענו לפריפריה האמיתית של בית שאן, צפת וקריית שמונה, אך עכשיו זה קורה לראשונה. היום יש תכנון של עשרות רבות של מתחמי פינוי ובינוי באזורים אלה. זה לא מספיק כמובן. על מנת שמתחמים אלה ימומשו אנחנו מכינים החלטת ממשלה בימים אלה, בעקבות הדו״ח שפורסם, יש כלים שהממשלה מעמידה. ובמקביל, ביום שנסיים את התכנון, נוכל לממש אותו ולקדם מנגנונים כמו הטבות מס או סבסוד כספי, על מנת שנראה פרויקטים כלכליים ביום זה״.
על השנה האחרונה אמר במברגר: ״מה שקרה בשנה האחרונה זו החלטה של שינוי סדרי עדיפויות בין המרכז לפריפריה. אנחנו עד סוף יולי, שזה ממש אוטוטו בעולם הנדל״ן, מגיעים למצב של השלמת המיפוי, ולמעשה כל המתחמים שמתאימים לפינוי ובינוי בבית שאן, צפת וטבריה – יחודשו – ואז היזמים יצטרכו לקחת את המתחמים לביצוע, בסיוע ממשלתי. האקלים השתנה באופן דרמטי בשנה האחרונה ולא זיהינו האטה בפעילות. לא זיהינו ירידה במספרים. יש כאן משתנים משמעותיים שיכולים להשפיע על השוק, דווקא עליית הריבית פחות מכבידה על ההתחדשות העירונית. ירידת המחירים, שכבר התחלנו לחוות ואם תהיה עקבית, היא עלולה ליצור אתגר גדול להתחדשות העירונית. יש חשש, אני מוטרד מהמשך המגמה. על מוסדות השלטון כבר להביא בחשבון את השלכות מגמה זו״.
"נגיע לקטסטרופה"
עוד בוועידת עיר הנדל״ן ירושלים, נשיא התאחדות בוני הארץ, ראול סרוגו אמר כי ריבית של 5 אחוז היא גלולת רעל לענף הבנייה, אל תבלבלו, לא האטה, הענף במיתון עמוק. המספרים של שנת 2022 אינם רלוונטיים, אנו חווים בשטח ירידה של 25 עד 40 אחוז בהתחלות הבנייה, אנחנו רואים את זה בשטח ועוד לפני שיצאו הנתונים הרשמיים, דרך כמות הבטון שאנו צורכים והיתרים שאנו מוציאים, הכל משתקף לנו באופן מידי. היצע הדירות חייב להגיע ל 80 אלף. כל דבר מתחת לזה לא נעמוד בצרכים בנק ישראל דוחף את המשק אל מדרון תלול של אינפלציה ומיתון שעלולים להסתיים שיא היסטורי של משבר דיור״.
סרוגו ממשיך: ״בנק ישראל, צריך לעשות חשבון נפש ולבש סליחה מהזוגות הצעירים, עליות הריבית הדרסטיות והפאניקה שיש כיום נעוצות מתחזיות והחלטות מוטעות שקיבל עוד ב 2202, הם הכשילו את הזוגות הצעירים בכך שהעלו את ריבית הפריים ודחף אותם לתסבוכת שהם נמצאים היום, הריביות היו יכולות לעלות בצורה מתונה יותר ולא בטירוף שאנו חוזים כיום״.
ֿעל העתיד אמר סרוגו כי לדעתו, ״אנחנו בדרך לקטסטרופה, הריבית לא תרד, היא תישאר ולתקופה ארוכה. יעד של 1-3 אחוז אינפלציה הפך לחזות הכל והוא אינו ריאלי. כל עוד לא נגדיר מחדש יעיד אינפלציה ונוריד ריבית המיתון יסחוף את כולנו. יש פתרונות יצרתים, אנחנו זועקים לתמריצים אך האמת היא שאין עם מי לדבר בממשלה, המדינה נפקדת מהאירוע, הם עסוקים בדברים אחרים וזה באה לידי ביטוי ביקור המחייה ובמשבר הולך ומעמיק בענף הנדל"ן. אני מודאג מאוד, הייטק למטה הנדל"ן למטה מאיפה יגיעו מקורות התקציב של המדינה״.
בפתיחת המליאה, אמר ערן רולס, יו״ר מרכז הבנייה הישראלי: ״הפינוי בינוי זה קרש ההצלה של אזרחי ישראל ממחירי הדירות ששברו שיא עולמי. ההתחדשות העירונית שוברת, לראשונה, את המונופול של המדינה על שיווק קרקעות לבניה ועל ידי כך היא תגדיל את היצע הדירות ותוריד את מחירי הדיור. אני רוצה להתריע בפני אזרחי ישראל שלא רחוק היום שבו המדינה תתחיל למסות בצורה דרסטית את הפינוי בינוי בשביל להמשיך ולעשוק אותם כפי שהיא עושה בעשרים השנים האחרונות. אנו עומדים בפני תהום, מחירי הדירות, שכירויות והמשכנתאות עולים דרמטית, ואלו מהווים 70% מבעיית יוקר המחייה. על הציבור לדעת כי משבר הדיור אחראי לרוב עליית המחירים במשק. הוא משליך על תחומי המזון, בריאות, ביגוד וכו'. בידיים שלכם האפשרות לעצור את כדור השלג…"