התקווה של יו"ש: בחזרה ל'תוצרת ישראל', ואולי הסדרה

רגע אחרי שמזכיר המדינה מייק פומפאו הכריז כי ארה"ב תסמן מוצרים מיהודה ושומרון כ"תוצרת ישראל", ביו"ש מצפים להסדרת ההתיישבות במלואה- ככל שהדבר אפשרי בימים שנותרו לטראמפ בשלטון • פומפאו היה שר החוץ האמריקני הראשון אי פעם שביקר מעבר לקו הירוק

שר החוץ האמריקני, מייק פומפאו בביקורו בישראל, נובמבר 2020 | צילום: מנחם כהנא, POOL

שר החוץ (מזכיר המדינה) האמריקני מייק פומפאו, ביקר בישראל ועשה היסטוריה כשחצה את גבול הקו הירוק. בביקור ביקב פסגות אמר, כי ארצות הברית תגדיר מוצרים מיהודה ושומרון ככאלו שיוצרו בישראל. בביקור שהתקיים ביישוב שער בנימין, אמר כי הממשל בוושינגטון ניסח הנחיות חדשות ולפיהן, היצרנים באזורים שבהם חלה סמכות ישראלית – כמו, ואולי בעיקר, שטח C, שבו יש לישראל שליטה ביטחונית ואזרחית מלאה, יסמנו את המוצרים כ"תוצרת ישראל" כתנאי להכנסתם לארה"ב.

"הגישה הזו מכירה בכך שיצרנים בשטח C פועלים בתוך המסגרת המנהלתית והכלכלית של ישראל ויש להתייחס לתוצרת שלהם בהתאם", אמר פומפאו, שהמריא מבנימין לרמת הגולן, שגם בו הכיר ממשל טראמפ כחלק משליטת ישראל. עוד מסר פומפאו בהודעתו, כי ארה"ב לא תתייחס עוד אל "הגדה המערבית" ואל "רצועת עזה" כיחידת שטח אחת, ולכן, גם לא תאפשר סימון מוצרים תחת ההגדרה "תוצרת הגדה המערבית/עזה". לכן, יצואנים שמייצרים את תוצרתם בשטחי A או B יסמנו הלאה את המוצרים כ"תוצרת הגדה המערבית". ואילו תוצרת אזור רצועת עזה תסומן מעתה כ"תוצרת עזה".

"ההנחיות של הממשל הדמוקרטי הקודם היו שתוויות מוצרים כאלה ייקראו 'תוצרת הגדה המערבית'", הדגיש פומפאו, בעוד שמעתה המוצרים שייוצאו לארה"ב יישאו תיוג שונה. כמו"כ אמר טראמפ כי ארגונים אנטישמיים יוכרזו ככאלה, (כמו ה-BDS למשל) – למגינת לב ארגון אש"ף שמיהר לגנות את שלל ההצהרות והבשורות שנשא פומפאו בנאומו.

יקב פסגות הנפיק יין מיוחד לכבוד הביקור והמארחים משער בנימין העניקו לו מטבע עתיק שנמצא במערות גידול ענבי יין, שעליו כתב עברי קדום. כמו כן, קיבל פומפאו העתקים של ההצהרות החשובות בהיסטוריה של העם היהודי: הצהרת כורש, הצהרת בלפור וההצהרה של מייק פומפאו בכבודו ובעצמו על עמדת הממשל האמריקאי בנושא יהודה ושומרון.

"אנו רואים בביקור זה מסר חשוב הרואה בבנימין איזור חשוב ומשמעותי למדינת ישראל, אשר ביקור בו לא נופל בחשיבותו מביקור באתרים ישראלים אחרים", מסרו ממועצת בנימין. "המזכיר פומפאו הוכיח בהצהרה ההיסטורית שלו להכרה בחוקיות ההתיישבות ביהודה ושומרון – מנהיגות וחיבור עמוק לתולדות העם היהודי היושב בציון. הצהרה זו מצטרפת להצהרות היסטוריות קודמות שנמנו לזכות מדינת ישראל".

היין שהופק במיוחד לכבוד פומפאו ביקב פסגות | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

גם יו"ר הכנסת ח"כ יריב לוין בירך ואמר, כי "ביקור מזכיר המדינה האמריקני, מייק פומפאו, הוא עוד ציון דרך היסטורי ביחסי החוץ של מדינת ישראל. לראשונה אי פעם שר חוץ אמריקני מבקר ביישוב ביהודה ושומרון – פסגות. זהו נצחון נוסף של המדיניות העקבית שמוביל ראש הממשלה נתניהו להעמקת אחיזתנו בארץ ישראל. המהלך האמריקאי הזה הוא המשך ישיר וחשוב של ההכרה בריבונותנו על רמת הגולן, ההכרה בירושלים כבירת ישראל וההכרזה על כך שהיישובים ביהודה ושומרון אינם נוגדים את החוק הבין לאומי. אני מברך את מזכיר המדינה פומפאו על ביקורו החשוב ועל הצהרתו כי ארגוני ה- BDS יוכרזו כתנועה אנטישמית, ועל ההכרזה כי המוצרים מיו"ש יסומנו כ'תוצרת ישראל'. עמדתו האמיצה והנחרצת תירשם לתמיד כעמידה נחושה לצד הצדק והאמת ההסטורית".

"יפה שעה אחת קודם"

ואולם, המתיישבים לא הסתפקו בהצהרה החשובה, וניסו לקחת את הדברים צעד אחד נוסף. מספר רב של חברי כנסת קראו לראש הממשלה להעביר החלטה על הסדרת עשרות היישובים מההתיישבות הצעירה (מאחזים) שבשל מעמדם, סובלים ממחסור חמור בתשתיות ומרכיבי ביטחון. לאחר שבירך על הצהרתו של מייק פומפאו לסימון תוצרת יהודה ושומרון ככזאת שיוצרה בישראל, קרא ח"כ גדעון סער לממשלת ישראל "לפעול להסדרת ההתיישבות הצעירה ביו"ש".

יו"ר סיעת ימינה, ח"כ איילת שקד אמרה: "הודעת מזכיר המדינה האמריקאי היא בשורה חשובה למפעל ההתיישבות. הקשר החזק וההדוק עם ממשל טראמפ ממשיך להניב פירות. צריך לנצל את חלון ההזדמנויות הקיים, לטובת חידוש הבנייה והסדרת הישובים."

גם ח"כ בצלאל סמוטריץ' פנה לנתניהו: "אדוני ראש הממשלה, ההתיישבות הצעירה מחכה לך. ממשל טראמפ תמיד צעד לפנינו. עכשיו תפקידך לקחת צעד קדימה. תוביל את הסדרת ההתיישבות ותשאיר חותם חיובי ולא תצטרך להתהדר רק בקרבות בלימה בימי אובמה".

שר החוץ האמריקני, מייק פומפאו, וראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, בהצהרה משותפת באוגוסט 2020 | צילום: מאטי שטרן, שגרירות ארה"ב ירושלים

ח"כ אליהו ברוכי בירך אף הוא על ההחלטה: "ראיתי בשמחה את הודעתו של מזכיר המדינה פומפאו, ונזכרתי במשפט אחד של הלל במסכת אבות: 'אם לא עכשיו, אימתי?'. הלוואי וניקח זאת ברצינות. חלון הזמן שנותר מאפשר לנו להסדיר מגורים עבור עשרות אלפי אנשים שסובלים מקיפוח בשל סחבת ההסדרה. אם לא נסדיר זאת עכשיו, אימתי?".

ואילו ח"כ משה ארבל הגיב: "אני מברך מזכיר המדינה על הצהרתו החשובה בדבר ההכרה בזכותנו הטבעית בכל חלקי ארץ ישראל. וקורא בזאת לממשלת ישראל לנצל את חלון ההזדמנויות ליישם את החלטת הממשלה בדבר הסדרת חוות גלעד ולהוביל בהקדם החלטת ממשלה להסדרת ההתיישבות הצעירה ויפה שעה אחת קודם".

כתיבת תגובה