ועדת הכספים אישרה העברת כחצי מיליארד שקל למנהלת 'תקומה'

ועדת הכספים אישרה העברת 470 מיליון ₪ לצורך מנהלת תקומה | באופוזיציה תקפו את אי העברת הסך הקודם שאושר למנהלת ובאוצר הסבירו כי ביקשו למשוך את הפנייה הקודמת כדי להסדיר את התקציב הנוכחי, העדכני | קודם לכן אישרה הוועדה רשימה של 118 עמותות ומוסדות ציבור לפי סעיף 46 בפקודת מס הכנסה – חלקן הפעילות בימים אלה

דיון בוועדת הכספים | צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

ועדת הכספים אישרה העברת 470 מיליון ₪ לצורך מנהלת תקומה. לצד התקציב אושרו גם 16 תקני כח אדם עבור תקצוב פעילות מנהלת התקומה, שיעודה שיקום ופיתוח חבל ׳התקומה׳ – עוטף עזה ואוכלוסייתו.

במסגרת העברה זו תקפו חברי האופוזיציה כי העברה קודמת להקמת מנהלת תקומה לא אושרה, וכי הדבר מונע את השימוש בכספים. באוצר הסבירו כי ביקשו למשוך את הפנייה הקודמת שאכן מעגנת את התוכנית התקציבית, על מנת להביא פנייה חדשה היום, כדי לאפשר את השימוש בכספים במסגרת המנהלת.

ח"כ ולדימיר בליאק: "רוצים להגיש אותה מחדש כדי לשנות את המקורות, אנחנו יודעים מהם, כספים קואליציוניים, אתם מעכבים את ההעברה".

יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני השיב לחברי האופוזיציה: " ועדת הכספים אישרה כעת כ-חצי מיליארד ₪ למנהלת תקומה. אני לא מעכב כלום. משרד האוצר מבקשים למשוך את הפנייה הזו, והם הודיעו כעת שהם משכו אותה".

קודם לכן אישרה ועדת הכספים הקלות במס ל-118 עמותות. במהלך הדיון ציינו ברשות המיסים כי נוכח המלחמה, הוחלט לאפשר לעמותות לגייס תרומות לצורך המאמץ המלחמתי גם אם הדבר לא הוגדר בהגדרות פעילותן במקור, בכפוף למעקב אחר הפעילות, וכן לאפשר מסלול מקוצר שיאפשר פעילות לעמותות חדשות לטובת סיוע במהלך המלחמה

בין העמותות שאושרו באופן חריג גם עמותת אחים לנשק, למטרות פעילותה לטובת אזרחי ישראל במהלך המלחמה. יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני: "ביקשנו להקל על תרומות לצרכי המלחמה והאזרחים, העמותות האלה עושות מה שהממשלה הייתה צריכה לעשות למען האזרחים ובכלל, אנחנו מברכים על כך"

ההקלות במסגרת סעיף 46 ניתנות לעמותות חברתיות, שעוסקות במטרות ציבוריות, שאינן מתוקצבות ישירות ע"י המדינה, זאת במסגרת סעיף 46 לפקודת מס הכנסה, ופועלות במגוון תחומי החיים. על מנת לקבל אישור ניהול תקין נדרשות העמותות ל-כשנתיים פעילות.

ארז אורעד, רשות המיסים: "למשך מצב החירום אפשרנו גם לעמותה שלא מוגדר במטרותיה סיוע למאמץ המלחמתי, לקבל תרומות לצורך המאמץ המלחמתי. כך עמותות שיש להן אישור בר תוקף לסעיף 46 יכולות להרחיב את הפעילות שלהן לפעילות למאמץ המלחמתי, גם אם זו לא מטרה המוגדרת שלהם".

אפרת לקס, מרשות המיסים הרחיבה גם לעניין עמותות חדשות: "אחד המבחנים זה מוסד ציבורי שמגיש דוחותיו כדין, בוחנים אפשרות לעמותות להגיש בקשה למוסד ציבורי גם אם לא הגישו דוחות כספים, כל עוד מועד הגשת הדוחות לא הגיע. נצטרך לקבל אסמכתאות במהימנות גבוה מאוד".

עוד אישרה ועדת הכספים העברת 2 מיליארד ₪ למשרד הביטחון, עבור הוצאות ופרויקטים ביטחוניים שונים, כאשר הפירוט לגביהם יינתן בוועדה המשותפת לחוץ וביטחון וכספים נוכח חיסיון.

כן אושרה העברת כ-57 מיליון ₪ למשרד החוץ, כאשר כ-35 מיליון ₪ מיועדים עבור פעולות משרד החוץ בהתאם לביצוע בפועל, ומימוש התחייבויות עבר פעילות מדינית ודיפלומטית לרבות פעילות הסברתית בנציגויות המשרד בעולם, פעילות ברשתות החברתיות ובמדיה הדיגיטלית ומיתוג ישראל, הפקת סרטוני הסברה, כנסים ותערוכות בינלאומיות לחשיפת התרבות וההסברה הישראלית. פעילות בתחום סיוע חוץ ושת"פ עם מדינות בנושא סיוע במדינות מתפתחות.

במסגרת כך שאל יו"ר הוועדה האם נוכח הפרסומים על הפסקת פעילות ההסברה בחו"ל נוכח העדר תקציב, יתן תקציב זה מענה לצורך וההסברה תחודש. נציגי הממשלה והמשרד לא נתנו תשובה ברורה לעניין כך, ויו"ר הוועדה ביקש כי בתוך 4 ימים תוצג לוועדה תוכנית ההסברה של המשרד בחו"ל וצרכיה.

כתיבת תגובה