לאחר דין ודברים החליטה הוועדה לאשר למבקר הסדר לפיו יהיה זכאי למענק פרישה בגובה משכורת אחת לכל שנת כהונה | "יועמ"ש משרד מבקר המדינה: נושאי משרות רבות בשירות הציבורי זכאים למענק הסתגלות, בעוד מבקר המדינה, שהמגבלות החלות עליו מחמירות וייחודיות, נותר ללא כל תגמול"
שי קליין 09.06.2025ועדת הכספים בראשות ח"כ משה גפני, אישרה היום (ב') את הצעת החלטת גמלאות המעניקה מענק הפרישה בעת סיום כהונה של מבקר המדינה.
ההחלטה שאושרה נוסחה בידי הוועדה לאחר דיון שהתקיים בשבוע שעבר בנושא, ובמסגרתה מבקר מדינה המסיים את תפקידו יהיה זכאי למענק פרישה בשיעור של השכר החודשי הכולל לכל שנת כהונה שהשלים. עם זאת נקבע כי מבקר מדינה לשעבר הזכאי לפנסיה תקציבית, ושקצבתו בצירוף קצבה אחרת מגיעה ל 100% מהמשכורת הקובעת, לא יהיה זכאי למענק פרישה.
האמור הוא במענק כספי חד־פעמי, שנועד לסייע בהסתגלות לתקופה שלאחר סיום התפקיד. הבקשה למענק שהוגשה מצד משרד המבקר, נומקה במכלול שיקולים המבוססים הן על מגבלות חוקיות ייחודיות החלות על מבקר המדינה לאחר כהונתו, והן על תקדימים הקיימים ביחס לנושאי משרות בכירות אחרות בשירות המדינה.
בבקשה צוין כי המצב הקיים יוצר חוסר איזון מסוים – שעה שנושאי משרות רבות בשירות הציבורי, לרבות כאלה שתקופת הצינון שלהם קצרה או לא קיימת כלל, מקבלים מענק הסתגלות, לעומתם, מבקר המדינה, שהמגבלות החלות עליו מחמירות וייחודיות, נותר ללא כל תגמול בעת סיום כהונתו, וכי יתרה מזו, מענק שניתן לעובדי משרד מבקר המדינה פורשים כבר הוחל בפועל, בהתאם להחלטת הממשלה האמורה, והחלתו על המבקר עצמו נראית אך מתבקשת.
בבקשת המשרד צוין כי חלה על מבקר יוצא תקופת צינון ארוכה וחריגה של שלוש שנים. בתקופה זו נאסר עליו לכהן בתפקידים בכירים בגופים מסוימים, ובפרט בגופים הנתונים לביקורת של משרד מבקר המדינה. כך צוין כי בשונה מעובדי משרד המבקר, שתקופת הצינון שלהם היא קצרה יותר וניתנת לקיצור או לביטול באישור המבקר עצמו, לגבי מבקר המדינה אין שום אפשרות בחוק לצמצם או לקצר את תקופת הצינון, והיא מחייבת באופן מוחלט.
עוד צוין בבקשה כי בשירות המדינה קיימת הסדרה רחבה יותר, אשר מתייחסת למגבלות החלות על פורשים ממשרות בכירות ומעניקה להם מענק הסתגלות בהתאם, וכי החלטת ממשלה מס' 2715 משנת 2017 קובעת כי בעלי תפקידים בכירים בשירות המדינה — כמו מנכ"לים, נציב שירות המדינה, פרקליטי מחוז, מנהלי בתי חולים ממשלתיים, יועצים בכירים של שרים ואחרים — זכאים למענק הסתגלות עם פרישתם, וזאת לאור ההגבלות התעסוקתיות החלות עליהם לאחר סיום תפקידם. כן צוין בבקשה כי משרות אלה הוגדרו ברשימה רשמית, ואף הוסמך מנגנון המאפשר להוסיף משרות נוספות לזכאות ללא צורך באישור פרטני.
עוד צוין בבקשה, כי גם חברי כנסת ושרים זכאים למענק הסתגלות בהתאם להחלטות הגמלאות החלות עליהם, וזאת אף שלרובם אין תקופת צינון כלל, או שהצינון המוטל עליהם מצומצם יותר. לעומת זאת, מבקר המדינה, אף שהוא נתון למגבלות חריגות ובלתי ניתנות לקיצור — אינו זכאי לפי ההסדר הקיים לשום מענק הסתגלות.
כך הוצע בבקשה, עליה חתום מנכ"ל המשרד, לתקן את החלטת הגמלאות ולהוסיף לה הוראה שתעניק לו מענק הסתגלות בסיום כהונתו, באופן שיתואם למענק הניתן לדרג בכיר א' לפי החלטת ממשלה 2715, "או כל החלטה אחרת שתבוא במקומה" לשון הבקשה. במהלך הדיון בנשוא ציינו חברי אופוזיציה כי המבקר דן בהליכי ביקורת בנוגע ל-7 לאוקטובר והמלחמה, וכי על כן לא ראוי שיאושר ההסדר בעת הזו.
יועמ"ש משרד המבקר, יואל הדר ציין בהמשך למכתבו כי "נוצר ואקום בגלל שמבקר המדינה עד כה היה אדם מבוגר עם פנסיה תקציבית. ההצעה מדברת על כך שאותו הליך הוגן שננקט כלפי בעלי תפקידים, יינקט גם כלפי מבקר המדינה".
בהמשך לדברים, החליטה לבסוף הוועדה לקבוע את התגמול האמור, שהינו נמוך יותר מהמענק שהוזכר בבקשת משרד המבקר, הניתן לדרג בכיר א' לפי החלטת ממשלה 2715.