מנכ"ל משרד האוצר אמר בוועדה כי יש תכנית כלכלית כוללת האמורה להיות מוגשת היום לאישור רה"מ, בנק ישראל ושר האוצר • יו"ר הוועדה הזמנית הודיע כי בכוונתו לקדם הצעות חוק שונות, שייתנו לדעתו מענה טוב יותר למשבר הקורונה
אברהם חסידה 26.03.2020ועדת הכספים הזמנית בראשות ח"כ עודד פורר קיימה היום (ה') ישיבה, לעניין מצב המשק נוכח נגיף הקורונה, ודרכי הסיוע. הישיבה התקיימה בעזרת אמצעים דיגיטליים ותכנת זום, המאפשרת דיון רב משתתפים, ללא חריגה מהנחיות הבריאות.
מנכ"ל משרד האוצר, שי באבד, הציג בישיבה את צעדי משרד האוצר לעניין משבר הקורונה – זאת בהמשך לדרישת יו"ר הוועדה, להצגת תוכנית כללית ברורה מצד המשרד. חברי הוועדה והעומד בראשה, הביעו חוסר סיפוק מהדברים והציגו שאלות שונות לעניין כך. בתום הדיון הציג ח"כ פורר, חקיקה שתקדם הוועדה, למתן סיוע למשק, באפיקים שונים, ובאמצעות משרדי הממשלה הרלוונטיים.
יו"ר הוועדה, ח"כ עודד פורר פתח את הדיון: "חשוב לי להגיד, אתם תקבלו סיוע מהוועדה לגבי תוכניות שתביאו, לא יהיו שיקולים פוליטיים, אבל לא נקבל כל תוכנית שלכם כאין ברירה כי זה מה שביקשתם. אנחנו מבקשים להבין את תרחיש הייחוס. גם אם תגיד לעסק שסוגרים אותו ל-30 יום, הוא ידע להתמודד עם זה, אבל הוא צריך לדעת שזה המצב. אני מקווה שהתוכנית תהייה טובה".
מנכ"ל משרד האוצר, שי באב"ד, הציג בוועדה את הנתונים, הסכומים שכבר הוזרמו לייצוב המשק, האופנים בהם נותבו הכספים ואת התרחישים שלהערכת המשרד יקרו בכלכלה, בתוצר ובצמיחה, בהתאם לכל סיטואציה שתהיה במשק מבחינת הסגר.
לדבריו, עד כה העמיד האוצר, סיוע כלכלי בהיקף של 40 מיליארד שקלים נוכח המשבר – רשת ביטחון לדמי אבטלה בסדר גודל של 10 מיליארד שקלים, לדמי אבטלה וחופשה ללא תשלום, קרן סיוע לעסקים קטנים ובינוניים בהיקף של 8 מיליארד שקלים, ובנוסף ניתנו הקלות תזרימיות בהיקף של 20 מיליארד שקלים, לתשלומי חובה, כגון: משכנתא, מע"מ, ארנונה, חשמל, מים, אגרות ועוד. בדבריו , מערכת הבריאות מקבלת את כל מבוקשה: "לצרכי מערכת הבריאות בעקבות משבר הקורונה, עד היום הוקצו כ-2 וחצי עד 3 מיליארד, יש הקצבות נוספות שיגיעו עד 10 מיליארד שקלים לצרכים הללו".
מהנתונים עולה, כי אם ניתן יהיה להקל על הסגר במשק לאחר 5 שבועות, אחרי חג הפסח, אזי במקרה של השבתה חלקית יעלה הגירעון ל-6.5% ובמקרה של השבתה מלאה, יזנק ל-9.3%. אם ימשכו ההגבלות גם אחרי הפסח, הזינוק בגרעון צפוי להיות חד הרבה יותר. במקרה כזה, השבתה חלקית של 8 שבועות, תוביל לגירעון של 7.6% והשבתה חלקית ל-12 שבועות, תגדיל את הגרעון ל-8.8%. השבתה כוללת ל-8 שבועות כבר תזניק את הגרעון ל-11.8% והשבתה מלאה של המשק ל-12 שבועות תוביל לכדי גרעון של 15.5%.
באשר לפגיעה בתוצר, הסביר באב"ד, כי במקרה של השבתה חלקית ל-5 שבועות, הפגיעה תעמוד על 5%, השבתה חלקית ל-8 שבועות תעלה את הפגיעה בתוצר ל-6.8% והשבתה חלקית ל-12 שבועות תביא את הפגיעה ל-8.6%. כמובן שבהשבתה מלאה, הפגיעה תהייה חמורה יותר ובמקרה של 5 שבועות, תעמוד על 9.3%. אם משך ההשבתה יתארך ל-8 ואפילו 12 שבועות תזנק הפגיעה בתוצר ל-12.8% ו-17.7% בהתאמה.
באבד הוסיף, כי "זהו אחד המשברים הגדולים ביותר, אם לא הגדול ביותר מאז נוסדה המדינה, המשבר הוא משבר ריאלי, שעלול להשפיע על המערכת הפיננסית, נכנסנו עם יחס חוב תוצר נמוך, אבטלה נמוכה, ומערכת פיננסית איתנה, עם זאת, ככל שעובר הזמן, המשבר מעמיק, והופך לבעל משמעותיות על המשק".
לגבי דרישת יו"ר הוועדה, לתוכנית תרחיש, השיב באבד: "אני לא יכול להציג כזאת, זו אחת הבעיות, כל המדינות לומדות תוך כדי תנועה מה לעשות, לכן אני לא יכול לומר שיש כרגע תרחיש שכולנו עובדים לפיו, הדברים משתנים, ואנחנו כל הזמן עושים התאמות. לעומת מדינות אחרות בעולם ישראל במצב מאוד טוב, והשאלה מה עושים הלאה ולכמה זמן".
ח"כ פורר: "זה ברור שאתם לא יודעים לומר בוודאות מה יהיה בעוד חצי שנה, אבל אתם צריכים לקבל החלטה מה קורה בשבוע – שבועיים הקרובים, עדיף החלטה, מאשר כל שעתיים החלטה אחרת".
באבד: אני מסכים, אבל נניח שאומרים סגר מלא, דבר שבאף מדינה אחרת לא עשו, אין הבטחה לכמה זמן נהייה במצב הזה והדברים משתנים. אם זו הייתה החלטה שלנו, היינו מקבלים אותה, זו החלטה של רה"מ".
ח"כ פורר: "אז תעבירו את המסר לרה"מ שיקבל החלטה".
באבד ציין כאמור, כי היום תוצג לרה"מ תוכנית כלכלית כוללת.
ח"כ פורר ציין בפני אנשי האוצר כי לא תהייה סבלנות לעניין סיוע למשק: "כפי שאמרתי, אם לא תציגו תוכנית משמעותית ובקצב הראוי, מה שלא נראה כרגע, אנחנו נעמיד כזאת, ונעשה זאת באמצעות חקיקה".
באבד הוסיף, כי גם חברות גדולות יקבלו פתרונות תזרימיים בתנאים מאוד נוחים ובטווחי זמן מאוד קצרים: "היום נציג תוכנית חדשה לרה"מ לעניין כך, עם חבילות שונות. אנחנו מאוד קשובים ומקבלים את כל הטענות והמענות, ומנסים לשפר כל הזמן. ישראל היא אחת מהמדינות המחמירות ביותר בכל התנאים, וזה עוד לפני ההסגר. אף מדינה לא סגרה באופן טוטאלי את מקומות העבודה. בהמשך היום נציג את כל חבילת הסיוע היותר מורחבת לרה"מ, יחד עם בנק ישראל, ואז נציג אותה גם לציבור".
ח"כ פורר: "מה העלות הכוללת של החבילה".
באבד: "הדברים עוד לא סגורים, ורה"מ לא נתן עדיין דעתו, גם שר האוצר צריך להידרש לכך, שיהיה לנו מספר וסכום, נציג לכם זאת. ננסה לייצר מענה גם לשכירים וגם לבעלי עסקים, לא נוכל להחזיר את השכירים לקדמותם, הם יפגעו, דמי האבטלה נמוכים משמעותית, עם זאת ניתן מענה הרבה יותר משמעותי לעצמאים. אנחנו מעריכים שלקראת סוף 2020 נצא לתקופת התאוששות, זה התרחיש לפיו אנחנו עובדים, אך זה תלוי במה שיהיה, משך הסגר המלא ועוד. בנוסף יש מענה ראשוני למגזר השלישי, ואנחנו מתכוונים להרחיב זאת".
לעניין פיצויים לעסקים, השיב באבד, כי ההתמקדות כרגע היא בתזרימים למשק: "אנחנו כרגע בעולם התזרים ולא בעולם הפיצוי, המדינה לא יודעת לפצות עכשיו מיליון איש שלא יעבדו חצי שנה. נמתין כדי לדעת מה ההיקף המלא, אז ניכנס לעולמות הפיצוי, כדי שאלה יהיו שוויוניים לכולם. אם אוציא עכשיו לפצות ולא יהיה לי לתת ליתר, אני לא אוכל לומר אין לי. לכן, בסיטואציה הנוכחית, אנחנו פועלים להזרים כסף למשק, כדי שהעסקים יוכלו להרים את הראש מעל המים, לאחר המשבר, נוכל להיכנס לעולמות הפיצוי".
במהלך הדיון עלתה בערוץ 13 בטלוויזיה, התכנית שלטענתם אמורה להיות זו שתוגש היום לראש הממשלה, דבר שגרם לחילופי דברים קשים בוועדה, כביכול, לוועדה עדיין לא ניתן להציג את התכנית, אולם לטלוויזיה היא הודלפה. עד שיוגב גרדוס, נציג האוצר הרגיע את הדוברים בכך שלבדיקתו, אין מדובר בתכנית ויש בדברים שהוצגו שם, הרבה אי דיוקים. "מהצצה במה שפורסם, נראים לי אי דיוקים בדיווח. זה גם פוגע בציבור, אני ממליץ להמתין לראות מה יגידו הגורמים המוסמכים, אני מבין את התסכול של הוועדה, תנו לנו רגע אחד לעבוד, נפרסם את הדברים באופן מסודר, אני מתנצל אם יצאה הדלפה כזו או אחרת"
יו"ר הוועדה, סיכם בתום הדיון את הישיבה,והציג תוכנית סיוע למשק, שתקדם ועדת הכספים: "אני חושב שמה שהוצג פנינו זה לא תוכנית כלכלית, זה אוסף של נתונים, היא לא פתרון לשום דבר. אם לא תקבלו החלטה על מה מתקבעים ומה הולכים, תמצאו עצמכם אחרי פסח כאשר ל-50 אחוז מהמובטלים לא יהיה לאן לחזור. אני לא רוצה לדבר על עצמאים, ועסקים קטנים וחברות ענק שיפלו ויפילו איתם באפקט דומינו.
"דרך המלך שהממשלה מביאה תוכניות טובות ואנחנו מקדמים אותן, אך כרגע אנחנו לא שם. לכן במקביל אנחנו נבקש מהיועצת המשפטית של הוועדה, לנסח הצעת חוק, הנוגעת לקרן מס יחוס שתיתן זריקה לעסקים, הצעת חוק איחוד שנים לעניין תשלום מס הכנס ודוחות, הצעת חוק של קרן פיצויים מיוחדת".
לדבריו, "כל הצעה (אם תעבור, כמובן. א.ח.) תעביר מיליארד שקלים ל-1 מ-5 המשרדים הבאים: פנים, כלכלה, בריאות, רווחה, תיירות, כל משרד יוכל להוציא את הכסף באמצעים שימצא נכון, אם בתמיכות או בכל אופציה אחרת. משרד התיירות יודע לפצות את התחום שלו, כך גם משרד כלכלה, הפנים יודע לסייע לרשויות טוב מהאוצר, סה"כ העלות הכוללת היא 5 מיליארד שקלים".