ורק חיפה נשארה מאחור: למה העיר האדומה לא מתחדשת?

ישראל מחולקת לשבעה מחוזות, אך בשנים האחרונות – למרות האינטרס הברור – אף אחד לא קידם את מחוז הצפון ומחוז חיפה | בחיפה הסיפור עגום עוד יותר: העיר לא מתחדשת בתכניות בינוי שהיו יכולות לשמר בה את האיזון הדמוגרפי | הסוף יהיה כמו הגליל כולו: אלף תכניות לייהודו – ושום דבר לא זז בפועל.

ח"כ אלי כהן וד"ר שלמה נס | צילום: באדיבות הפורום הכלכלי לקידום חיפה והצפון

כיצד מקדמים ומפתחים את צפון הארץ? מתברר שהדרך לא קלה. "לפני כשנתיים וחצי – לא היה תקציב מדינה, הייתה אנרכיה שלטונית ומעט שיווקים שגרמו לעליה במחירים, אבל השנה נגיע לקרוב ל-100,000 שיווקי קרקע והתחלות בניה. יש תנופה בפריפריה וביקוש גדול בצפון הארץ – אבל חיפה ספציפית היא אירוע כאוב בתחום הבנייה בשנים האחרונות, ויש לנו ביקורת קשה על כל מה שקורה בחיפה. יש בה פוטנציאל להתחדשות עירונית, אני רואה באיזה קצב ערים אחרות מממשות את הפוטנציאל, ובחיפה זה לא קורה", אמר בכנס במלון דן כרמל, השר זאב אלקין, שר הבינוי והשיכון.

הכנס נערך ביוזמת "הפורום הכלכלי לקידום חיפה והצפון", תחת הכותרת "הבחירות לכנסת ה-25 בפתח: איך מפתחים ומקדמים את איזור חיפה והצפון?". בכנס השתתפו שר הבינוי והשיכון ח"כ זאב אלקין (המחנה הממלכתי), השר לשעבר וח"כ אלי כהן (הליכוד), ח"כ טטיאנה מזרסקי (יש עתיד), ח"כ אופיר סופר (הציונות הדתית), ח"כ ינון אזולאי (ש"ס), ח"כ נעמה לזימי (העבודה), ח"כ שרון רופא-אופיר (ישראל ביתנו), ח"כ אורנה שטרקמן (הבית היהודי) ועוד.

השר לשעבר וח"כ אלי כהן (הליכוד) אמר כי "אם לא יהיה שינוי חד, אנחנו הולכים לקראת תקופה כלכלית בעייתית מאוד. כיסי האזרחים מתרוקנים, ובקופת המדינה יש עודף של 33 מיליארד ש"ח. אנחנו נקפיא את מחירי החשמל, המים והארנונה עד סוף שנת 2023. בנוסף, נוריד את המע"מ באחוז אחד כל שנה, עד לרמה האירופאית של 12%. הכסף קיים בתקציב, וצריך רק להשתמש בו".

ד"ר שלמה נס, יו"ר "הפורום הכלכלי לקידום חיפה והצפון", עו"ד (רו"ח) ושותף מייסד בכיר במשרד עו"ד דורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' (נציג משרד עורכי הדין הגדול ביותר הפועל במחוז הצפון): "המצב הנוכחי מהווה אפליה כלכלית בחסות המדינה. הפערים מתבטאים כמובן גם במספרים; השכר החודשי הממוצע במחוז הצפון הוא 8,026 ש"ח –  נמוך ב-16.7% מהשכר החודשי הממוצע בישראל וב-27.8% מהשכר במחוז המרכז (נתוני מרכז המידע והמחקר של הכנסת). בנוסף, בדו"ח מבקר המדינה נמצא כי בשנת 2019 – שיעור מיטות האשפוז הכללי במחוז הצפון ל-1,000 נפש עמד על 1.5, הנמוך ביותר; ואלה רק שתי דוגמאות מייצגות. תיקון המצב הקיים מצריך שינוי סדר העדיפויות הלאומי והגדלת תקציבים מצד המדינה. לכן, רגע לפני הבחירות, מצאנו לנכון לקיים כינוס מיוחד של הפורום עם נציגי המפלגות ולשמוע מהם כיצד ניתן לייצר מציאות אחרת בצפון הארץ".

אופיר שיק, סגן ראש המועצה גליל תחתון ויושב ראש ארגון לב בגליל: "אנחנו מנסים לקדם מול ממשלת ישראל תכניות לפיתוח הצפון כבר שנים רבות, ללא הועיל, וזה יוצר פערים כלכליים משמעותיים. ממשלת ישראל צריכה לקדם את החוק לפיתוח הגליל, שיכניס כסף תוספתי אמיתי – כ-2 מיליארד ש"ח עד שנת 2030. כך נוכל לסגור את פערי הבריאות, לשפר את התחבורה הציבורית ועוד".

 ישראל מחולקת כיום לשבעה מחוזות, כאשר במחוז הצפון ומחוז חיפה לבדם מתגוררים למעלה מ-2.5 מיליון אזרחים. אין עוררין על כך שצפון הארץ הוא איזור בעל חשיבות אסטרטגית ראשונה במעלה מבחינת מדינת ישראל. למרות גודלם וחשיבותם של המחוזות הללו, ועל אף שלמדינת ישראל ולמנהיגיה יש אינטרס ברור לפתח ולקדם את האיזור, הנתונים מראים כי בשנים האחרונות איזור הצפון נדחק למקום נמוך בסדר העדיפויות הלאומי ובחלוקת התקציבים.

במטרה לשפר את המצב הודיע בחודש מרץ האחרון ד"ר שלמה נס על הקמת גוף מיוחד שייקרא "הפורום הכלכלי לקידום חיפה והצפון". נס, מעורכי הדין הבכירים בישראל ומי שעמד בעת הגל הראשון של הקורונה בראש "פורום נס להצלת המשק" שהגיש המלצותיו לרה"מ ולשר הכלכלה דאז, מכהן כיו"ר הפורום החדש, כאשר ליוזמה הצטרפו גם לשכת המסחר והתעשייה של חיפה והצפון, איגוד התעשייה הקיבוצית, התאחדות התעשיינים בישראל, המגזרי העסקי, ראשי מועצות וערים וגורמים נוספים. מטרתו המרכזית של הפורום היא לסייע ולחפש דרכים לעזור לקידום מחוזות חיפה והצפון, להיות שותף לתהליכי עבודה ולסייע לרשויות השלטון בקידום המדיניות ולסייע לפיתוח הכלכלי והעסקי ולהביא לצמיחה של כלל האיזור, כל אלה תוך שיתוף פעולה עם כלל הגורמים הרלוונטיים הפועלים ברמה הציבורית, הממשלתית והמוניציפלית.

בין הפרויקטים שבכוונת הפורום לקדם: לעודד ולפתח באופן פרו-אקטיבי מוקדי תעסוקה קיימים וחדשים בחיפה ובצפון, תוך מתן דגש על ענפי ההיי-טק, הפוד-טק והביו-טק; להקים שדה תעופה בינלאומי גדול שיאפשר טיסות לרחבי אירופה, ויוסיף כ-10,000 מקומות עבודה; לגרום להקמת גופי ממשלה ומוסדות מדינה מרכזיים בצפון, או להעביר ארגונים קיימים צפונה; להרחיב את עולמות התרבות, החינוך, המדע והקולינאריה בחיפה והצפון, בדרך שתגרום גם לצעירים להעביר את מרכז חייהם לצפון הארץ; לתת הטבות ולהפחית רגולציה וחסמים בירוקרטיים שבמקרים מסוימים מונעים כיום מעסקים מובילים להגיע; להשקיע בתשתיות ובתחבורה; לנצל את הפוטנציאל התיירות העצום בצפון, שלא ממומש מזה שנים רבות; להוסיף תקציבים ולהעלות את רמת החיים בצפון; לחזק את ביטחון הפנים ואת תחושת הביטחון האישית של תושבי הצפון; למצוא פתרון אמיתי שיאפשר את צמצום הזיהום הסביבתי באזור המפרץ; ועוד.

כתיבת תגובה