מחקר חדש: התשואה להכשרות המקצועיות של משרד העבודה | אלו מקצועות הפכו לישימים בשוק העבודה ומי נותרו הרבה מאחור | ואלו מסלולים יוסרו מתכניות ההכשרה המקצועית של משרד העבודה | נתון מעניין במחקר: היכן נמצאים החרדים במשוואת ההכשרות המקצועיות
לאה אפרתי 20.02.2024אגף בכיר אסטרטגיה, מחקר ותכנון מדיניות במשרד העבודה ומכון מאיירס-ג'וינט-ברוקדייל מפרסמים מחקר חדש הכולל מודל לבחינת התשואה בשוק העבודה של הכשרות מקצועיות, לפי תחומי ההכשרה. המחקר מספק לראשונה כלי המאפשר מדידה של תרומתן לפרט של תוכניות ההכשרה, בשכר ובכניסה לעבודה.
תוצאות המחקר מראות כי ההכשרות המקצועיות שמשיאות את התשואה הגבוהה ביותר הן: טיפול וסיעוד (44%), מנהלי עבודה בבניין וסביבה (24%) והפעלת עגורנים (19%). מנגד, ההכשרות שהשיאו את התשואה הנמוכה ביותר הן אופנה וטקסטיל (32%-), עיצוב שיער (20%-) וטיפוח היד והרגל (15%-). בעקבות תוצאות המחקר, הסיר משרד העבודה הכרה ממספר אשכולות שלא עמדו ברף התשואה וממשיך לבחון הסרת הכרה בהכשרות מקצועיות נוספות.
משרד העבודה פועל לקידום התעסוקה במשק במגוון כלים, ובהם פיתוח, תקצוב ופיקוח על תוכניות להכשרה מקצועית. האגף להכשרה מקצועית במשרד מכשיר בכל שנה כ-50 אלף נשים וגברים במגוון תחומים, במטרה לשפר את מיומנויותיהם ולסייע להם להשתלב בתעסוקה איכותית.
כדי לבחון את אפקטיביות ההכשרות המפוקחות ע"י המשרד, נערך מחקר ע"י אורן תירוש ממכון מאיירס-ג'וינט-ברוקדייל ונילי בן טובים מאגף בכיר אסטרטגיה, מחקר ותכנון מדיניות במשרד העבודה, שאמד את התשואה מההכשרות המקצועיות השונות. תוצאות המחקר לימדו על התשואה להכשרות, וגם עזרו לגבש מודל אמידה המאפשר מדידה שוטפת ומדויקת עד כמה שאפשר של התשואה להכשרות המקצועיות של המשרד במונחי שכר ותעסוקה.
המחקר נערך על בסיס נתונים מנהליים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ושל משרד העבודה, ומשווה את מי שעברו הכשרה, לאוכלוסייה בעלת מאפיינים דומים שלא עברה הכשרה. המודל מנטרל נתוני רקע רבים ובהם מגדר, קבוצת אוכלוסייה (ערבי, חרדי, יהודי שאינו חרדי), גיל, רקע תעסוקתי, בגרות ועוד.
המחקר חילק את הכשרות המשרד לאשכולות בעלי תחום הכשרה דומה. המחקר מצא כי מבין 32 האשכולות שנבחנו, ב-21 אשכולות נמצאה תשואה גבוהה מ-6% – מעל הרף שנקבע על ידי הממשלה לתקצוב הכשרות (החלטת ממשלה 198 משנת 2021). ב-21 אשכולות אלו למדו 77% מבוגרי ההכשרות המקצועיות המקנות תעודה בשנת 2021.
ישנם הבדלים רבים במאפייני האוכלוסיות אשר פונות להכשרות המקצועיות השונות. עבור חלקן התרומה המשמעותית של ההכשרה היא בשילוב הבוגרים בתעסוקה. לדוגמה, מרבית בוגרי אשכול הכשרות הטיפול והסיעוד הן נשים ערביות ואף על פי ששכרן נמוך, התשואה לאשכול זה היא הגבוהה ביותר. זאת בעיקר בגלל התרומה הגבוהה של ההכשרה לכניסה לתעסוקה בהשוואה לנשים ערביות מרקע דומה אשר שיעורי התעסוקה שלהן נמוכים מאוד. לעומת זאת בהכשרות אשכול מנהלי עבודה בבניין וסביבה מרבית הבוגרים הם גברים, מחציתם ערבים ומחציתם יהודים. התשואה הגבוהה בהכשרה זו נובעת בעיקר מהשכר הגבוה של בוגרי ההכשרה בהשוואה לגברים מרקע דומה שלא עברו הכשרה.
בנוסף עלה, כי ערבים לומדים יותר מקצועות בתשואה גבוהה. שיעור הערבים באשכולות שנמצאו מתחת לרף הוא כ-20%, לעומת אשכולות מעל הרף בהם שיעור הערבים הוא כ-40%.
עוד במחקר: שיעור החרדים באשכולות שנמצאו מתחת לרף הוא 8%, ודומה לזה שמעליו – 7%.
במסגרת רפורמה בהכשרות המקצועיות, ובהתאם לתוצאות המחקר, הסיר משרד העבודה בשנת 2023 הכרה משלושה אשכולות שלא עמדו ברף התשואה – ניהול משרד, טיפוח היד והרגל ואופנה וטקסטיל. משמעותה של הסרת ההכרה היא כי מעתה אי אפשר לקבל תעודה ממשלתית ותקצוב ללימודים בהכשרות שבאשכולות אלו. בהכשרות שכבר הוסרו למדו בשנת 2021 כ-10% מבוגרי ההכשרות המקצועיות. משרד העבודה ממשיך ביישום הרפורמה ובבחינת ההכרה והתקצוב של יתר האשכולות. מהלכים אלו צפויים לתרום למיקוד משאבי הממשלה בהכשרות שמניבות תשואה גבוהה לבוגריהן.
יפעת סיטרואן, סמנכל"ית אסטרטגיה מחקר ותכנון מדיניות במשרד העבודה: עד כה הנתונים שהיו בידינו על תעסוקת בוגרי ההכשרות לא איפשרו השוואה לאנשים הדומים להם. המחקר, שהתאפשר בזכות שיתוף הפעולה בין מכון מאיירס-ג'וינט-ברוקדייל, משרד העבודה והלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מאפשר קפיצת מדרגה ביכולת משרד העבודה לנהל מדיניות מבוססת נתונים, ולהשקיע את משאביו בהכשרות שבסופן תשואה גבוהה למשתתפים."