זכו ומכרו: הזוכים במחיר למשתכן בלוד הרוויחו מעל מיליון שקל

18% מזוכי מחיר למשתכן בלוד מימשו את זכותם למכור את הדירה | 16% מהזוכים בעפולה מימשו אף הם את זכותם | נתוני אגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר מלמדים על ממוצע עליית מחיר בלוד של כ-1.1 מיליון שקל | המשבר בענף הנדל"ן עדיין בעיצומו אך בפברואר נמשכה ההתאוששות במספר העסקאות ביחס לתקופה שמאז פרוץ המלחמה | שיא של עשרים שנה במכירות הקבלנים

דירות חדשות | צילום אילוסטרציה: ליאור מזרחי, פלאש 90

18% מרוכשי דירות 'מחיר למשתכן' בלוד, ששבע שנים חלפה מזכייתם, מכרו את דירותיהם ברווח של כמיליון שקלים, כך עולה מסקירת הנדל"ן של אגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר. גם בעפולה בחרו 16% מהזוכים למכור את דירתם ברווח נאה מאוד. בלוד למשל, עלו המחירים בממוצע של 1.1 מיליון מאז הרכישה בהנחה באמצעות שיווקים שביצעה המדינה.

באגף הכלכלן הראשי עוקבים אחרי נתוני המכירות מפרויקטים בסבסוד ממשלתי, כי להבין את תמונת המצב בשוק הנדל"ן. באוצר ציינו כי בפרויקטים בלוד ובעפולה בוצעו מכירות רבות, לכאורה משום שהבעלים הורידו מחירים בשל ההנחה שבה זכו. הדבר מסביר מדוע בעוד נרשם שפל במכירות דירות יד שנייה בכל הארץ, זרם הקונים דירות אלו רק הולך וגובר, למרות המלחמה.

כפי שכבר פורסם בעבר, כיוון שהזכות לדירה בהנחה איננה לפי מבחן הכנסות, הרי שמי שמכרו את הדירות הם בעלי הכנסה מבוססת במיוחד. לפי נתוני הכלכלן הראשי, שכר ממוצע של שני בני זוג במשקי הבית שהעמידו את דירתם למכירה לאחר הזכייה במחיר מסובסד, עומד ברוטו על כ- 38.5 אלף שקל, בשנת 2022.

עוד צוין בסקירה כי נמשכת מגמת ההתאוששות במספר העסקאות בחודש פברואר, בעיקר ביחס לשפל ששרר בענף בראשית המלחמה. בסך הכל נמכרו בפברואר 7,511 דירות, גידול של 19% בהשוואה לפברואר אשתקד. ועדיין מדובר בירידה של 7% לעומת החודש שקדם לו וירידה של כ-15% מהכמות החודשית הממוצעת של עסקאות רכש של דירות בעשורים האחרונים.

מקור הגידול שנרשם בפברואר הוא בעיקר ממכירות הקבלנים (כולל תכניות ממשלתיות מסובסדות) שעמדו על 3,644 דירות, זינוק של 44% מול פברואר 2023. גם בניכוי המכירות בסבסוד ממשלתי הרי שמכירות הקבלנים בשוק החופשי הסתכמו ב-2,702 דירות, וזהו עדיין גידול של 34% בהשוואה לשנה שעברה בחודש פברואר, ואחת הרמות הגבוהות ביותר במכירות הקבלנים בשוק החופשי בעשרים השנים האחרונות. הכלכלן הראשי ציין בסקירת הנדל"ן כי ייתכן שחלק ניכר ממכירות אלה נשענות על מבצעי המימון הנוחים שמציעים הקבלנים לרוכשים.

שוק הדירות יד שנייה מדשדש, בעיקר לרגל מבצעי הקבלנים ואל מול החוסר בממ"ד בחלקן הגדול.

בניתוח של ריכוזיות מכירות הקבלנים בשוק החופשי נמצא, כי במרבית האזורים נרשמה ירידה בריכוזיות זו, למעט אזור חיפה שרשם עליה משמעותית, כאשר עשר החברות הגדולות ריכזו 46% מסך מכירות הקבלנים בשוק החופשי באזור זה בחודש פברואר, זאת לעומת שיעור של 37% בחודש הקודם ושיעור של 34% בלבד בתשעת החודשים הראשונים של 2023, טרם פרוץ המלחמה.

נציין, כי גם רמות המחירים של הדירות החדשות שנמכרו בעיר נתיבות, רשמו עלייה משמעותית מול פברואר אשתקד, ממוצע של 1.47 מיליון לדירה בעלת אותו שטח שנמכר שנה שעברה ב-1.2 מיליון. אולם עם זאת, מבצעי המימון של היזמים לא גלומים במחיר שעלה, וכן גם מפרט הדירות שעלה לאיכות גבוהה יותר, והדבר עשוי להירמז מהתפלגות השכר הגבוהה יותר בקרב הרוכשים השנה.

רכישות המשקיעים בחודש פברואר הסתכמו ב-1,142 דירות, עלייה של 11% לעומת פברואר אשתקד. במונחים כמותיים מדובר בתוספת רכישות של כ-100 דירות בלבד ברמה הארצית. רכישות תושבי החוץ (נכללים בתוך סגמנט המשקיעים) הסתכמו בחודש פברואר ב-96 דירות בלבד, ירידה של 16% בהשוואה לפברואר אשתקד וירידה של 14% בהשוואה לחודש הקודם. במקביל, מכרו תושבי החוץ 38 דירות בחודש פברואר, כך שנטו סך רכישות סגמנט זה בחודש פברואר עמד על 58 דירות בלבד.

מכירות המשקיעים בחודש פברואר הסתכמו ב-1,329 דירות, ירידה של 3% בהשוואה לחודש המקביל אשתקד, שיעור ירידה מתון מזה שנרשם בחודשים הקודמים. "מלאי" הדירות בידי משקיעים הוסיף לרדת בקצב איטי.

רכישות הזוגות הצעירים הסתכמו בחודש פברואר ב-4,340 דירות, גידול חד של 37% בהשוואה לפברואר אשתקד. בניכוי הרכישות בסבסוד ממשלתי הסתכמו רכישות אלו ב-3,398 דירות, גידול של 28% לעומת פברואר אשתקד.

רכישות משפרי הדיור הסתכמו ב-2,029 דירות, ירידה של 4% בהשוואה לפברואר אשתקד. בכך היה זה הסגמנט היחידי מקרב הרוכשים אשר רשם ירידה ברכישות בחודש פברואר.

שיעור 'מצמצמי הדיור' בקרב סגמנט זה ירד בשיעור חד ל-21% בלבד, זאת בהמשך לירידות בשיעור זה מאז פרוץ המלחמה, ולאחר עלייה חדה בחודשים לאחר תחילת רצף העלאות הריבית על ידי בנק ישראל. באגף הכלכלן הראשי העריכו כי אולי ההעדפה הגוברת לדירות עם ממ"ד או שמא מתווה הקפאת המשכנתאות על ידי בנק ישראל בעקבות המלחמה – הם שהובילו בין היתר לצמצום משקלם של 'מצמצמי הדיור' בסך כלל העסקאות שנבחנו בסקירה.

כתיבת תגובה