חברות הביטוח רוצות שיהיה לכם כפל ביטוחים

הפניקס, הראל וכלל ביטוח פועלות על מנת לחמוק מקיום ההוראה המחייבת הזנת נתוני כל הביטוחים למערכת 'הר הכסף', שנועדה לכך שהלקוחות יוכלו לראות במה הם מבוטחים ועל מנת למנוע כפל הוצאות וביטוחים • החברות מחתימות את הלקוחות על בקשה לא לעדכן את רשות שוק ההון על ביטוחיהם

ביטוח רכב | צילום אילוסטרציה: שאטרסטוק

פעמים רבות אומרים לנו, "תחתום כאן וכאן. פה בראשי תיבות וכאן תסמן וי ועוד חתימה אחת ואנחנו מסיימים". העניין הוא שלא תמיד אנחנו קוראים את כל האותיות הקטנות או הבינוניות, ועלולים לצאת מכך מופסדים ברגע האמת.

כעת מתברר, שחברות הביטוח הראל, הפניקס וכלל ביטוח, מעוותות לכאורה, הנחיה של רשות שוק ההון, ביטוח וחסכון וחוסמות את הלקוחות החדשים שלהם, מהכנסת פרטי הביטוח הנרכש לתוכנית 'הר הביטוח'. כתוצאה מכך, ייתכן ובעתיד הלקוחות הללו ירכשו ביטוח נוסף באותו תחום בדיוק, על אף שהביטוח הקודם שרכשו עדיין בתוקף, מה שייצור בקלות כפל ביטוחים וכפל הוצאות.

לפני כשלוש שנים עלה לאוויר אתר 'הר הביטוח' של משרד האוצר, המאפשר לכל מבוטח, לקבל מידע אודות מוצרי הביטוח שרכש, באיזו חברת ביטוח הם נרכשו, וכמה שילם עבורם. המידע שמוצג באתר, כולל פרטים אודות מוצרי ביטוח בתחומים שונים, כגון: רכב, דירה, בריאות וחיים.

חוסר המודעות של אזרחים רבים, לביטוחים שנרכשו לפני שנים וחסכונות שנחסכו עבורם במקומות עבודה שונים, הביא את האוצר להשיק את האתר, בו יש אפשרות לכל גולש לדעת, היכן מחכים לו חסכונות פנסיוניים, פוליסות לביטוח חיים וחשבונות בנק.

בשנת 2018 נוספה התקנה, המחייבת משווקי וסוכני ביטוח, לבדוק במאגר, טרם מכירת ביטוח ללקוח – בכפוף להרשאתו כמובן – זאת כדי למנוע כפל ביטוחים. מטעם הרשות נמסר, כי הם רואים כ-6.5 מיליון פוליסות כפולות בקרב מבוטחים, וכיום אסור למכור ללקוח ביטוח שכבר יש לו.

על פי ynet ו'ידיעות אחרונות', הסעיף אותו הכניסו להסכמים לאחרונה, כמה מחברות הביטוח, חוסם את האפשרות שהביטוח החדש שנרכש, יופיע ב'הר הביטוח' וחושף את הלקוחות לכפל ביטוחים. זאת באמצעות היתר, לפיו אדם יכול לבקש, לא לכלול את ביטוחיו במאגר. לפי הפרסום, חברות אלו מחתימות מצטרפים לחברה על בקשה כזו.

בטופס ההצטרפות להראל, נכתב בסעיף האחרון: "אינני מעוניין שיעבירו לרשות שוק ההון, מידע על הביטוחים שלי המנוהלים בחברתכם, וידוע לי שזה ימנע ממני לראות באתר המאובטח של הרשות נתונים על מוצרי הביטוח שלי המנוהלים בחברה". הלקוח לא נדרש לחתום על הסעיף, ודי בסימון וי על המשפט "בקשה להסיר נתונים מהממשק האינטרנטי לאיתור מוצרי ביטוח". כדי שהמידע על הפוליסה של אותו מבוטח לא יעבור.

בטפסים של כלל ביטוח והפניקס נדרשת חתימה נפרדת, אולם כפי שפתחתנו, לקוחות רבים לא קוראים את כל האותיות הקטנות בטופס הארוך, ורק חותמים במקומות שסומנו להם. התוצאה תהיה שוב, כפל ביטוחים והוצאות מיותרות, למרות פעולות רגולטוריות בנושא.

ב-ynet וב'ידיעות אחרונות' מדגישים, שלחברות מנורה ומגדל אין סעיף כזה בטופס שלהן. ברשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון, מודעים לקיום הטפסים הללו ודעתם איננה נוחה מכך. הם מתכוונים לדרוש מהחברות לשנות את הסעיף, ובוחנים הודעה והבהרה לכלל השוק.

מהראל נמסר בתגובה: "החברות מחויבות ליידע את הלקוחות לגבי אפשרות בקשת ההסרה". גם הפניקס וכלל טענו שזו רק היענות להנחיה רגולטורית.

כתיבת תגובה