חיסון הקורונה בטוח? לא בטוח

חברות הפארמה עושות הכל על מנת להגן על עצמן משפטית במקרה של תביעה נזיקית כנגדן, בשל נזקים רפואיים שיגרמו כתוצאה מחיסון הקורונה • עו"ד מרדכי קריסטל סבור שכלל לא בטוח שהם יצליחו

חיסון | צילום: Anna Shvets, Pexels

האם חברות התרופות יהיו חסינות מתביעות נזיקיות בשל נזקים שיגרמו מהחיסון?

לאחרונה פורסם בעיתונות העולמית, כי חברות הפארמה הנמצאות במירוץ עולמי להשגת חיסון לנגיף הקורונה, החתימו את הממשלות שחתמו איתן על חוזים עתידים לרכישת החיסון, כי במקרה וחלילה יגרמו תופעות לוואי ונזקים לאנשים שייטלו את החיסון, יהיו החברות חסינות מתביעה נזיקית.

כך לדוגמה, סוכנות הידיעות רויטרס פרסמה בשבוע שעבר כי חברת התרופות הבריטית-שוודית AstraZeneca אשר נמצאת בשלב מתקדם ביותר בייצור החיסון, ואף החלה במסגרת הבדיקות במתן החיסון לבני אדם, החתימה לכאורה חלק מהממשלות על מנגנון שיפוי במקרה של תביעה נזיקית נגד החברה.

אך האם החתימה על חוזה דרקוני הפוטר את חברות התרופות מנזקים קביל בבית המשפט?

כלל לא בטוח.

אחד מהכללים הידועים בדיני נזיקין קובע כי "אין התנית פטור מנזקי גוף". כלומר, גם אם אדם חתם כי הוא מוותר על כל נזק גוף שייגרם לו כתוצאה מפעולה מסוימת שאותה הוא יבצע, התניה לא תחול ובחלק גדול מהמקרים התניה אף תבוטל, ככל וישנה סיבה טובה לכך.

ניקח לדוגמא אדם בשם דוד שנכנס למקום ציבורי שבו קיים סיכוי לפגיעה ופציעה, כדוגמת גן שעשועים. גם אם עומד אדם מטעם גן השעשועים ומחתים את דוד על כך שכל נזק שייגרם לו בגן השעשועים, הינו באחריותו הבלעדית של דוד ולא של הגן, וכי דוד מודע לסכנות הקיימות בגן, גם במקרה כזה, ככל וחלילה ייגרם לדוד נזק כתוצאה משימוש באחד ממתקני הגן, ודוד יצליח להוכיח רשלנות של הגן ו/או הפרה של החוק שביצע הגן, יהיה זכאי דוד לפיצוי בגין הנזק.

שימו לב כי למעשה במקומות רבים אשר רוכשים אליהם כרטיסים, מחתימים את הרוכשים על חוזה דומה ללא ששמים לב לכך, שהרי בגב הכרטיס מופיע סעיף הפוטר את בעלי המקום מכל נזק שיגרם. כלומר, רכישת הכרטיס מהווה דה פקטו חתימה על חוזה הפוטר כביכול את בעלי המקום מנזק שיכול להיגרם, אך לא כך היא, כפי שיבואר.

לשם ההמחשה, אציין דוגמא נוספת, והפעם על משה שנכנס לאולם באולינג, ופגש בשלט עצום המכריז כי "כל נזק שייגרם למבלה במקום הינו על אחריות המבלה". לאחר מס' דקות החליק משה במסלול הבאולינג על שלולית מים שנקוותה כתוצאה ממזגן מטפטף . האם גם במקרה זה בעלי המקום יהיו פטורים מפיצוי דוד במקרה שייגרם לו נזק גוף? בוודאי שלא, כיוון שהנזק נגרם באחריותם הבלעדית.

מעין כך קבע למעשה בית המשפט העליון בע”א 3388/12 נהרות משלחות רפטינג בע”מ נגד עזבון המנוח שלמה חרובי ז”ל: "לא יעלה על הדעת שגדר התפרסותה של התניית הפטור יהיה על כל נזק גוף באשר הוא, לרבות נזק שנגרם כתוצאה מחריגה מהנהלים".

לסיכום, גם אם חלילה יגרמו נזקים רפואיים כתוצאה מהחיסון, לא יועילו לחברות התרופות הסכמים והתניות, וככל ותוכח רשלנות, תעמוד לכל אדם האפשרות לתבוע את יומו בבית המשפט.

הכותב הינו עו"ד העוסק בדיני נזיקין, רשלנות רפואית וביטוח, ומשמש כיו"ר ועדת ביטוח לאומי בלשכת עורכי הדין – מחוז ירושלים

כתיבת תגובה