חמש שנות 'מטה הדיור': שני אזכורים לדיור החרדי

מטה הדיור קידם את התכנון מ-30 אלף בשנה לכ-150 אלף יח"ד בשנה • ב-46 עמודי דו"ח סיכום חמש שנות פעילותו של מטה הדיור עולה כי הציבור החרדי אינו מיעדי המטה והוזכר במילים כלליות בלבד • עם זאת, נציין כי מתוך כ-80 אלף דירות מחיר למשתכן שברובן תוכננו ושווקו, נהנה גם הציבור החרדי

שר האוצר משה כחלון קובע מזוזה בדירה ב'גני איילון' (אחיסמך). אילוסטרציה | צילום: דוברות משרד האוצר

הממשלה הארוכה ביותר בתולדות ישראל צפויה לסיים היום חמש שנות פעילות, וממשלה חדשה תצא לדרך. בימים אלה צצים דוחות סיכום פעילות של המשרדים השונים. כל אחד מנסה להתגאות ולפאר את הישגיו בתחומי עשייתו. 

מדו"ח הותמ”ל – הוועדה הארצית לתכנון ולבניה של מתחמים מועדפים לדיור, כבר למדנו שהמדינה הזניחה את תחום הדיור החרדי. גם מבקר המדינה קבע שתחום תכנון הדירות למגזר החרדי – הוזנח. כעת בא דוח סיכום של 'מטה הדיור הלאומי' ומעניק חותמת להזנחה. פעולות רבות נזקפות לזכותו של מטה הדיור הלאומי אולם מעיון קליל ב-46 עמודי הדו"ח, המגזר החרדי מופיע רק פעמיים (!) וזאת במילים כלליות בלבד. טוב עשה שר השיכון הנכנס יעקב ליצמן כשביקש לפרק את מטה הדיור ולנכס למשרד שבראשו יעמוד סמכויות יתר בתחום. הגיע הזמן לעשות יותר ולתת עדיפות יתר למגזר החרדי בנושא הדיור.

250/200 סייד בר + קובייה

מאידך חשוב לציין, כי למרות שהמגזר החרדי לא מופיע בדו"ח (הציבור הערבי למשל מופיע שלוש פעמים בטבלת יעדי מינהל התכנון להיקף יח"ד מאושרות עד לשנת 2040), נהנה המגזר החרדי בעקיפין מפעולות המטה. מתוך כ-78 אלף דירות שהוגרלו במסגרת תוכנית 'מחיר למשתכן' ישנם רבים מהזוכים השייכים למגזר החרדי. 'מחיר למשתכן' היא לא התרופה למשבר הדיור במגזר החרדי, אך בהחלט הקלה במעט על החוסרים. על פי הדוח עשרות אלפי דירות נמצאות בבניה וקצת יותר מ-7,000 יח"ד אוכלסו עד כה.

מטה הדיור הלאומי קם בהמשך להחלטת ממשלה ביוני 2016 על ידי שר האוצר, על מנת להוות גוף מתכלל בין כלל השותפים לעשיה בממשלה, באשר לפעילות בתחום הנדל"ן, הדיור והמגורים בישראל. מדוח הסיכום עולה כי בחמש שנות פעילות של מטה הדיור, התקצרו משמעותית הליכי התכנון והרישוי. הליך אישור תכנית בוועדה המחוזית הצטמצם מ-3.1 שנים ל-2.4 שנים. מדינת ישראל עלתה במדד הליך הוצאת היתר בניה על פי פרסומי ה- Doing Business מהמקום ה-121 בשנת 2015, למקום 35 בשנת 2020. כמו כן, משך הזמן למתן החלטה בוועדת הערר התקצר בכ-30%. 

בפעולות מטה הדיור, גדל מלאי יחידות הדיור המתוכננות בלמעלה מ-600,000 יח"ד, שווקו למעלה מ-300,000 יח"ד ונערכו כ-200,000 עסקאות. לצורך השוואה, בשנים שקדמו למטה הדיור הלאומי אושרו כ-30,000 יח"ד בכל שנה ואילו בשנים האחרונות אושרו כ-150,000 יח"ד בכל שנה בכלל מוסדות התכנון.

שר האוצר משה כחלון שריכז בשנים האחרונות את תחום הדיור מתוך משרד האוצר, פעל לקידום פתרונות בתחום הדיור דיור: תכנית 'מחיר למשתכן', השכרה ממוסדת לטווח ארוך באמצעות חברת 'דירה להשכיר' (לא לחרדים), צמצום משקלם של המשקיעים בקרב רוכשי הדירות והרחבת היקף הפרויקטים להתחדשות עירונית.

בנושא הדיור להשכרה אנו מוצאים בדוח כי מאז הקמת מטה הדיור, יצאו לדרך פרויקטים רבים בפיקוח חברת 'דירה להשכיר' הכוללים למעלה מ-7,000 יח"ד להשכרה לטווח ארוך. בותמ"ל אף אושרו תכניות הכוללות מלאי של כ-63,000 יח"ד נוספות המיועדות להשכרה לטווח ארוך, לרבות לדיור בהישג יד אף אחת מהן לא מיועדת למגזר החרדי. כמו כן, נבנים בהצלחה מעונות סטודנטים, בפיקוח של חברת 'דירה להשכיר' אשר יתנו מענה לכ-2,600 סטודנטים מהמגזר הכללי. 

Inner 620/130

בטווח הארוך, פעל מטה הדיור להסרת חסמים בתחום התשתיות זאת כפועל יוצא מתפקידו של ראש מטה הדיור שכהן גם כיו"ר הוועדה לתשתיות לאומיות. במטה נעשו פעולות רבות בתיאום בין גופי התשתיות השונים (תחבורה, ביוב, ניקוז, חשמל, מים, גז, חומרי גלם, מחצבות ועוד) והוסרו חסמים לדיור הנובעים ממחסור בתשתיות או מהצורך בהסטתם. לדעת מחברי הדוח, מוטל על האיש הבא לעסוק בתחום הדיור לעקוב אחר מימוש וביצוע תכניות מאושרות והסרת חסמי תשתיות למימוש תכניות אלה.

זאב ביילסקי ראש מטה הדיור | צילום: פלאש 90, מרים אלסטר

שר האוצר, משה כחלון הודה לכל העובדים והצוות המקצועי של המטה ולכלל השותפים בפעילות מטה הדיור הלאומי ואמר כי "למטה הדיור תרומה משמעותית ליישום המדיניות לבלימת עלית מחירי הדיור באמצעים רבים ומגוונים ובכל שלבי התהליך, החל משלב התכנון ועד לאכלוס הדירות. עד כה הצליח המטה ליישם את מדיניות הדיור ששמה בראש סדר העדיפויות את הזוגות הצעירים רוכשי הדירה הראשונה. חמש שנים לאחר הקמת מטה הדיור, רבבות זוגות צעירים מגשימים את חלום הדירה במחיר הוגן, והנתונים מוכיחים שלזוגות הצעירים חזרה ההזדמנות לרכוש דירה".

זאב בילסקי, ראש מטה הדיור הלאומי הביע תקווה שהתהליכים החשובים שחלו בתחום הדיור והתשתיות בשנים האחרונות ימשכו ויביאו איתם בשורה גדולה לזוגות הצעירים ולכלל תושבי המדינה. "אנו עדים לשינויים רבים שחלו בשוק הנדל"ן הישראלי בשנים האחרונות ואשר עוד ישפיעו רבות על תחום המגורים והתשתיות הלאומיות ועל החברה הישראלית כולה. מטה הדיור הלאומי פעל במלוא המרץ על מנת להביא מגוון פתרונות מגורים עבור כל אותם זוגות צעירים שחלום הדירה היה כה רחוק מהם".

מומלץ עבורך

כתיבת תגובה