חסם חדש להשקעות זרות בישראל

הקבינט המדיני בטחוני, החליט להקים וועדה מיוחדת שתבחן היבטים של ביטחון לאומי בהשקעות זרות בישראל • הערכה שמניעי הקמת הוועדה, קשורים למלחמת הסחר סין-ארה"ב

ביטחון לאומי | אילוסטרציה: שאטרסטוק

בהודעה תמימה למדי של ועדת השרים לענייני ביטחון לאומי נאמר כי בסיומה של עבודת מטה ממושכת בהובלת המל"ל, משרד האוצר והמועצה הלאומית לכלכלה, ולאחר שורת דיונים בקבינט, החליט הקבינט המדיני-ביטחוני על הקמת ועדה מייעצת, בראשות משרד האוצר, לבחינת היבטי ביטחון לאומי, בתהליך אישור השקעות זרות.

בוועדה ישתתפו נציגים בכירים ממשרד האוצר, משרד הביטחון והמטה לביטחון לאומי וכן משקיפים מטעם משרד החוץ, משרד הכלכלה, המועצה הלאומית לכלכלה ונציג נוסף ממשרד האוצר. הוועדה תתייעץ עם גורמי הביטחון והכלכלה הרלוונטיים. הפנייה לוועדה תיעשה באופן וולונטרי ע"י הרגולטורים. עסקאות שלא מחייבות אישור ממשלתי – לא יובאו לדיון בוועדה.

הודעה זו הוציאה החוצה את תיבת הפנדורה של ישראל, ששמה המעורפל הוא 'השקעות זרות', אך הכוונה היא ההשקעות של סין בישראל. בכירי המודיעין והביטחון הרבים, שהשתתפו בקבינט המדיני בטחוני הסוער, שכינס אתמול ראש הממשלה בנימין נתניהו, מעידים עד כמה שהנושא סבוך וחודר לתחומים רגישים בביטחון ישראל.

ההודעה מביאה לסיומם, את הלחצים הרבים שהפעילו גורמים אמריקאים על ישראל, לבלימת ההשקעות הסיניות והבינלאומיות בישראל, על כלל הסיבוכים הביטחוניים שהם נושאים בקרבם. נזכיר שבישראל ביקר השבוע שר האוצר האמריקני סטיב מנוצ'ין, וגם הוא העלה את הנושא על סדר היום.

בקבינט נקבע, כי עבודת המטה להקמת הוועדה וסדרי עבודתה, תבוצע תוך 45 יום. התהליכים שסוכמו, יאזנו באופן ראוי בין הצורך לעודד השקעות זרות בישראל והבטחת המשך השגשוג הכלכלי, לבין שיקולי ביטחון לאומי.

עוד נקבע, כי הוועדה תסייע לרגולטורים לשלב שיקולים של ביטחון לאומי בתהליך אישור השקעות זרות בתחומי הפיננסים, התקשורת, התשתיות, התחבורה והאנרגיה. ההתייחסות תגובש בכפוף למחויבויותיה הביטחוניות של מדינת ישראל, תוך מתן דגש מרכזי להיבטים כלכליים רלוונטיים.

 

בהקמת הוועדה, מצטרפת ישראל למדינות רבות, ביניהן ארה"ב, קנדה, בריטניה, גרמניה, אוסטרליה ועוד, אשר גיבשו גם הן תהליכים לטיוב הפיקוח על השקעות זרות מטעמי ביטחון לאומי. הרגולטורים יוכלו לפנות לוועדה, החל מתחילת השנה האזרחית.

הקבינט יעקוב מקרוב אחרי הוועדה ובהודעה נאמר כי הוא יתכנס שוב תוך 6 חודשים, כדי לבחון את אופן עבודת הוועדה ובכדי לבצע התאמות במידת הצורך.

נציין פרט חשוב מאוד. בהודעה הרשמית לא מוזכר ככל שמה של סין וכל ההודעה בנושא עוסקת אך ורק בהשקעות זרות כמשהו כללי. ההשקעות הסיניות בישראל – למרות שיש בהן בעיות ביטחוניות – חשובות מאוד לישראל. השקעות אלו קידמו שורה ארוכה של פרויקטים גדולים בתחומי התשתיות ועוד.

לא ברור מההודעה, האם מכאן ואילך, כל חברה שתחפש משקיע בעולם, תיאלץ לקבל קודם לכן אישור של המשרד הממשלתי אליו היא משתייכת שתיעזר בוועדה, או שמדובר רק בהשקעות ציבוריות. שלחנו שאלות בנדון למשרד האוצר, נפרסם תגובתם כשתתקבל.