ה'טסלה' הראשונה: ההמונים הסתערו, המלאי אזל והמשפחות העשירות בישראל ששולטות בענף הייבוא נעות על מושב הנהג (הלא-אוטונומי) בחוסר נוחות • מהי הקנוניה של המדינה עם היבואנים, מדוע 'טסלה' שומטת תחתם את תעלומת המיסוי והאם המדינה תתעשת? • קבלו את הרכב האוטונומי החדש – עם כל הפינוקים האפשריים – שרק תיאלצו 'לקרוא' לו מהחניון, נהנים מסביבת נהג ייחודית, ולא ייאמן: הטעינה שתאפשר נסיעה מקצה הארץ ועד קצה
דוד שלומוביץ 04.02.2021
נפל דבר בישראל. 'טסלה' האמריקאית נוחתת בישראל באופן רשמי עם עליית אתר 'טסלה ישראל' הפותח את האפשרות להזמנת רכבים היישר מהיצרן האמריקאי. במהלך ינואר דובר רבות בנושא וכתבי הרכב העריכו שהמחיר יהיה יקר ולא יהווה תחרות ממשית לשוק הרכבים החשמליים בישראל.
כך למשל כתבה אסתר ניר ב'דה מרקר': המוצרים של טסלה לא יהיו זולים בישראל. על פי הערכות בענף, המשפחתית של טסלה מודל 3 תעלה יותר מ-300 אלף שקל, טסלה מודל S תעלה כ-600 אלף שקל וטסלה מודל X יעלה יותר מ-850 אלף שקל.
אלא שכל הערכות והתחזיות התבדו. טסלה בחרה להציג את מודל 3 עם תג מחיר צנוע של 169 אלף שקל או 179 אלף שקל כולל מס, אך לפני שיפורים וחידושים. מודל S הדו-מנועי, שמציע טווח נסיעה כמעט בדיוני של 663 ק”מ בין טעינה לטעינה, יעלה 420 אלף שקל כולל מסים. ואילו מודל X, הקרוסאובר של טסלה, יעלה בדגם הבסיס כ-450 אלף שקל והדגם התלת מנועי (האצה מ-0 ל-100 קמ”ש ב-2.6 שניות בלבד) יעלה כ-650 אלף שקל, כולל מיסים ולפני תוספות.
המעניין הוא שבטסלה בחרו לפתוח את המכירה לישראל בלי רעש וצלצולים כמו יתר יבואני הרכב. טסלה גם לא מחזיקה בשלב זה במרכז מכירות מפונפן, לא באנשי מכירות חלקלקים ולא במסעי פרסום מטורפים. מי שרואה את עצמה יותר חברת הייטק ופחות חברת רכב, מוכרת את מוצריה באמצעות אתר ייעודי. ההתנפלות ההמונית על האתר וההודעה שיצאה לקראת סוף השבוע כי חוסלה הכמות שהוקצתה לישראל בשלב זה, מראה כי לחברות הרכב הוותיקות יש בהחלט מה לדאוג.
ראוי לציין, כי תוך כדי פתיחת המכירות, טסלה מקימה סוכנות רשמית בקניון רמת אביב בתל אביב, וגם מרכז השירות של החברה שוכן בפתח תקווה, כך על פי עיון באתר החברה. בנוסף, יוקמו 4 תחנות טעינת Supercharger בישראל – בחיפה ובתל אביב, במהלך הרבעון הראשון של 2021, ובבאר שבע ואילת במהלך הרבעון השני של 2021. בדגם החדש של ה- Supercharger ניתן להטעין את הרכב בפחות מ-10 דקות.
בא לבד
רשימת הפינוקים שמציעה טסלה גם ברכבי הבסיס שלה מציבה רף גבוה בפני רכבים חשמליים אחרים המתחרים עם טסלה באותו טווח מחיר, כך למשל, המושבים הקדמיים מחוממים ויש להם לא פחות מ-12 כיוונים. גם מערכת האודיו ברמה גבוהה וכוללת 14 רמקולים, סאב-וופר אחד ו-2 מגברים. בנוסף מציעה טסלה מראות צד מתקפלות ומתחממות חשמלית עם עמעום אוטומטי; דפדפן אינטרנט; תחנת עגינה לטעינה אלחוטית לשני סמארטפונים ו-4 יציאות USB, בנוסף לגג זכוכית כהה עם הגנה מפני קרני UV ואינפרא אדום ועוד מבחר פינוקים ושכלולים.
מאידך, כאשר תרצו את המערכת המלאה של טסלה לנהיגה אוטומטית – תיאלצו לגהץ את האשראי ב-37,500 שקל. את רשימת הפינוקים שהמערכת מעניקה תחפשו באתר טסלה, רק נספר לכם שמעבר לחניה אוטונומית ומעבר נתיב אוטומטי בכבישים מהירים, תקבלו פינוק חמוד במיוחד: כאשר החניתם את הרכב בחניון, אין צורך לזכור את המיקום המדויק. אתם יכולים להזמין את הרכב והוא יגיע בנסיעה אוטונומית איטית עד למקום שבו תמתינו לו. נציין כי למרות שהמערכת מפחיתה ביותר ממחצית את הסיכוי להיות מעורב בתאונה, בישראל לא ניתן יהיה להשתמש בכל אפשרויות המערכת.
ישנן עוד אפשרויות שדרוג רבות הן ברמת התוכנה והן ברמת האבזור: כך למשל, כל הרכבים מגיעים בצבע לבן ועל צבעים נוספים תשלמו עוד כמה אלפי שקלים ועד ל-12 אלף שקל.
שוּק חשמלי
שוק הרכבים החשמליים בישראל מצומצם מאוד עדיין, מתוך 260 אלף רכבים בשנה רק כ-3% הם רכבים חשמליים מלאים (1.5% בשנת 2019). ועם כל זאת דווח ב'כלכליסט' כי למרות שמדובר במאות מכוניות בלבד, אתמול נרשמו ביטולי עסקאות אצל יבואני רכב אחרים אשר מייבאים ארצה מכוניות פלאג אין הייבריד ורכבים חשמליים עממיים, זאת בעקבות העובדה שלקוחות שילמו את המקדמה על הטסלה החדשה.
טסלה אינה מאיימת על יבואני הרכב הוותיקים בטווח הקרוב, אולם אם נביט במתרחש בעולם, נבין שתופעת הרכב החשמלי כאן כדי להישאר ולכבוש נתח נאה מהשוק. בנורבגיה, למשל, מביטים בעין עקומה על בעלי רכבי בנזין. יותר מ-70% מהרכבים הנמכרים שם מונעים בחשמל, באיסלנד כ-41%, בשוודיה כ-28% ואילו בשאר שווקי אירופה מ-8% ועד ל-16%, כך על פי נתוני BDO שהתפרסמו ב'דה מרקר'.
מדינת ישראל הקטנה על 500 הק"מ שמצפונה לדרומה, מתאימה מאוד לרכב החשמלי. קחו בחשבון שרוב אוכלוסיית ישראל מתגוררת ועובדת במדינת חדרה-גדרה, כך שקיבלנו סף נמוך של ק"מ המתאים לנסיעה ברכב חשמלי מהבית לעבודה וחזרה בלי להטעין באמצע. נקודות ההטענה הן עקב האכילס של כניסת הרכב החשמלי לארץ, אך התגייסות משרד האנרגיה לעניין והקמת של יותר מ-2,500 נקודות הטענה ברחבי הארץ תשחרר גם חסם זה. בכל הקשור להתקנת עמדת טעינה בבתים המשותפים יש חסם גדול, על פי חוק המקרקעין, נדרשת הסכמת 100% מהתושבים להקמת עמדת טעינה שכזאת או הסכמת חברת הניהול, במשרד השיכון פועלים לשנות את החוק, אך הדבר עוד ייקח זמן.
מלחמת ההייטק באוליגרכים
סקירת הניתוחים והפרשנויות באתרים הכלכליים לקראת כניסתה של טסלה, מעלה כותרות מפחידות עבור מספר אנשים מצומצם בישראל. כותרת ב'דה מרקר' מספרת על "יום שחור למיליארדרים: אילון מאסק בדרך לחסל את הרווחים של יבואני הרכב הישראלים?" כותרת נוספת מערבת גם את הממשלה: "הפצצה החשמלית של אלון מאסק: האם הממשלה תישאר שבויה בידי יבואני הרכב?". ואילו כותרת ב'כלכליסט' מספרת על חרדה קולקטיבית: "טסלה מתחילה למכור בארץ, ויבואני הרכב מתחילים לרעוד". או בגרסה אחרת: "טסלה יכולה לעשות מהפך, המדינה עוד עלולה להרוס את זה".
גיא רולניק כותב ב'דה מרקר' כי "יבוא רכב בישראל הוא אחד העסקים הכי רווחיים בארץ. אין זה מקרה שכמעט כל יבואני הרכב בישראל – משפחת חרלפ מכלמוביל, משפחת חורש מיוניון מוטורס וקבוצת אלייד מצ'מפיון – הן המשפחות או הקבוצות העשירות ביותר בישראל".
בהמשך, מאשים רולניק את מדינת ישראל בקנוניה עם האוליגרכים. "היבואנים נמצאו תמיד ברשימת התורמים של המפלגות הגדולות בישראל, והכוח הפוליטי שלהם הורגש במסדרונות משרד האוצר, המכס וכמובן משרד התחבורה, כך שלעושר האדיר שנצבר בידי המשפחות של יבואני הרכב אחראית בעיקר הממשלה". הוא מסביר, כי המדינה ניהלה במשך עשורים מדיניות שמנעה תחרות אמיתית בענף יבוא הרכב, דיכאה יבוא אישי ושמרה את שיעורי הרווחיות של יבואני הרכב ברמות גבוהות מאוד. כשכלי הרכב החשמליים החלו לתפוס תאוצה בכל העולם, אימצה הממשלה מדיניות של מיסוי ״ירוק״ – שלכאורה תומך ביבוא ובשימוש בכלי רכב לא מזהמים.
כאשר טסלה מאיימת לפרסם את עלויות המסים בישראל, היא שומטת את הקרקע מתחת לקנוניה המשותפת לכאורה. מס הקנייה על מכוניות חשמליות הוא 10% בלבד, לעומת 83% למכוניות בנזין, במטרה לעודד שימוש בכלי רכב שאינם מזהמים כמו בעלי מנועי הבנזין הרגילים. במצב כזה השוק הישראלי היה אמור להתנפל על הרכבים החשמליים, אולם רולניק מאשים כי "מאז שהופיעו כלי רכב חשמליים בשוק הבינלאומי, ובעיקר מאז שהם החלו לתפוס תאוצה ונתח, עשו היבואנים הישראלים הכל כדי לדכא את רכישות הרכב החשמלי".
לטענתו, כניסת טסלה לישראל עשויה גם להציג את משרד האוצר ומשרד התחבורה כמי ששבויים מזה שנים בידי האינטרסים של יבואני הרכב. הממשלה הייתה אמורה לעשות הכל כדי לעודד כניסה מאסיבית של רכב חשמלי לישראל, כדי להקטין את הזיהום, ולעודד כניסה מאסיבית של טסלה לישראל כדי לשבור את קרטל יבואני הרכב. אולם הדברים מתנהלים קצת אחרת.
ההגה הקטום
בכתבה של תומר הדר ב'כלכליסט', הנושא מוקף מזווית מעט שונה. טסלה מפרסמת מהו הסכום המדויק של מס הקנייה הכלול במחיר הרכב (בטסלה 3 לדוגמה, מס הקנייה הוא 9,664 שקל). כך, הקונה יוכל לדעת כמה מתוך מחיר הרכב הוא משלם למדינה וכמה לטסלה. יבואני הרכב בישראל לעומת זאת מעולם לא חשפו כמה כסף בדיוק הם מעבירים למדינה כמסים. היבואנים הוותיקים, שאינם חושפים את גובה המס, טוענים כי גם כיום, עם מדיניות מיסוי נמוכה על רכב חשמלי, עדיין המיסוי מהווה מרכיב בעל משקל ניכר בתמחור, מה שמייצר מחירים גבוהים לרכב חשמלי.

לטענת הדר, אם גרף המכירות של טסלה ימשיך לעלות "במשרד האוצר ובקרב יבואני הרכב יתחילו לנוע באי-נוחות בכסאות שלהם". וזאת למה? "הצלחה של טסלה בישראל תיאלץ את היבואנים להוריד את מחירי הרכבים החשמליים, תגדיל את הביקוש לרכבים אלו, ותקטין את הכנסות המדינה מהפרה שמניבה לה הכי הרבה".
שימו לב כיצד הוא חותם את דבריו. "בשורה התחתונה יש כאן שחקן חדש, שנוקט בטקטיקות חדשות, רותם את מערכת המס לטובתו ועשוי לחולל תחרות בשוק שנשלט על ידי יבואני הרכב הישראלים. בדרך הוא גם עשוי להקטין את הכנסות המדינה ממיסוי רכב ולהיטיב עם הציבור. וזה כבר עשוי להרגיז כמה ממוקדי הכוח המקומיים".
בשולי הדברים נספר כי טסלה חשפה לאחרונה את מתיחת הפנים של מודל S ומודל X עם שדרוגים מרתקים. אחד מהם, אולי המעניין ביותר הוא מה-YOKE STEERING, הגה חדשני ובלתי מוכר שחלקו העליון קטום לחלוטין, המקובל מאוד במכוניות מירוץ. סביב ההגה החדש אין ידיות ומנופי תפעול להילוכים, איתות ואורות, הכל מתבצע בתפעול עצמאי של הרכב ומסך המגע הענק.

15/02/2021 8:53
נכון
24/02/2021 8:16
לא עוד הרבה זמן. הכל למפרע
אוטוטו משיח . אין כחי ועוצם ידי. נגמר
24/02/2021 22:23
מסכים במאה אחוז, כל הרכבים האלו הם בזבוז חיים . בסה"כ להגיע ממקום למקום… מחדרה לגדרה….
07/03/2021 14:43
וה"ה מגדירה לחדרה וחוזר חלילה.