האם הביטקוין כבר רשם ירידות דומות לאלה שאנו חווים היום? והאם יש דמיון בין התקופות? | אסף אלמליח אנליסט קריפטו פיננסי בכיר בבית ההשקעות למטבעות דיגיטליים – Proxibit, מנתח את שוק הקריפטו בדגש על הביטקוין
אסף אלמליח 12.05.2022
הביטקוין בצלילה חופשית, האת'ריום בעקבותיו ובעיקר פסימיות בלתי רגילה אופפת את השוק, נכון לכתיבת שורות אלו הביטקוין נע בטווח שבין 25,000-26,000 , משלים ירידה של 26% מתחילת השבוע והיד עוד נטויה. את'ריום חצה את קו ה 2000 כלפי מטה וממשיך בעקבות הביטקוין בדרכו כלפי מטה.
האם ירידות כה חדות, כבר קרו בעבר? כן. הביטקוין, מטבעו, הוא נכס ספקולטיבי שחווה תנועות משמעותיות כלפי מטה בעבר. בנובמבר שנה שעברה רשם הביטקוין שיא של כמעט 70 אלף דולר, מאז, אנחנו משלימים 185 ימים של ירידות, בתקופה זו ירדנו קצת פחות מ 60%.
איך זה בהשוואה לירידות היסטוריות?
2017
אחרי ריצה אדירה במהלך 2017, בחודש האחרון של אותה שנה התחיל קריסה של ממש. הביטקוין ירד משער של קצת פחות מ- 20,000$ עד ל- 3000$. ירידה של יותר מ 83%. תקופת הירידה – שנה בדיוק. ההתאוששות לעומת זאת – כ 730 ימים – בדיוק פי שתיים מהזמן של הירידה. לאחר מכן כמובן הביטקוין השלים ריצה אדירה עד קצת פחות מ 70,000$ .
2013
הביטקוין משלים ריצה ומגיע לשווי של כמעט ב 1000$. הקריסה הגיעה בנובמבר באותה השנה. הביטקוין, רשם ירידה של קצת פחות מ 80% בתקופה של 412 ימים. תקופת ההתאוששות – כ 740 ימים.
סביבה שונה לחלוטין מ 2017 ו 2013
ההשוואה לנתוני העבר מעניינת אבל יש שוני מהותי בין המצב הנוכחי לבין הירידות ב 2017 ו 2013 .
הביטקוין בכל שנות חייו (הקצרים) לא הכיר מצב של אינפלציה וריבית עולה. מהסיבה הזו, הירידות הללו הן באופן עמוק שונות מהירידות הקודמות מכיוון שאלו לא נגרמו בגלל סיבה פונדמנטלית משמעותית.
יתרה מכך, מעמד הביטקוין שונה מהותית משהיה ב 2017 ובטח ב 2013. היחס אל המטבע השתנה עמוקות. המוסדות לא היו מושקעים במטבע (למעט מספר חברות שנחשבו אז תימהוניות), והוא לא התקבל ברצינות ברוב המוסדות הפיננסים הגדולים. בתקופה של שלוש השנים האחרונות הביטקוין הפך לעובדה מוגמרת. כולם הבינו שאינו הולך לשום מקום, מהלכים כמו השקת קרנות סל צמודות ביטקוין והכנסת הביטקוין כרכיב במוצרי הפנסיה שקורים כעת בארה״ב, נותנים לגיטימיות בלתי ניתנת לערעור למטבע. עם זאת, חשוב להכיר שמהלכים מהסוג הזה רק מגבירים את הכסף המוסדי בשוק המטבעות הדיגיטליים, כניסת הכסף המוסדי הפכה את הביטקוין לנכס שאינו מנותק או "פתור" מהשפעות השווקים הגלובליים.
בגרות המשקיעים
השינוי אולי המהותי ביותר מהירידות הקודמות הוא התנהגות המשקיעים. משקיעים שנמצאים בשוק הקריפטו זמן לא קטן כבר חוו משבר או שניים, ומבינים שמשחק לטווח ארוך עדיף בעולם המטבעות הדיגיטליים. ולמרות ירידות אגרסיביות לא נראית תנועת משיכה של משקיעים, בעיקר בקרב שחקנים הגדולים.
הכותב הוא אנליסט קריפטו פיננסי בכיר בבית ההשקעות למטבעות דיגיטליים – Proxibit
החברה בעלת אישור המשך עיסוק מספר 57505 למתן שירות בנכס פיננסי מכוח בקשה לרישיון למתן שירות בנכס פיננסי לרשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון. החברה אינה בעלת רישיון כהגדרתו בחוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, תשנ"ה-1995. אין באמור באתר משום ייעוץ ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מס ואין בו משום תחליף לשירותים כאמור המתחשבים בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. אין באמור באתר משום המלצה בנוגע לכדאיות השקעה במטבעות וירטואליים ו/או במוצרים או מכשירים פיננסיים כלשהם ואין בדברים משום הזמנה ו/או הצעה לביצוע פעולות במוצרים הנזכרים. אין באמור כדי להוות התחייבות להשאת תשואה כלשהי. השקעה במטבעות וירטואלים הינה מסוכנת ועשוייה לגרום להפסד של מלוא ההשקעה. תחום המטבעות הוירטואליים כרוך בחוסר וודאות רגולטורי, מיסויי ויישומי על ידי גופים שונים עמם נדרשים יחסי גומלין לצורך ביצוע פעולות.