שר האוצר, יו"ר ועדת הכספים, חברי הוועדה מהקואליציה והאופוזיציה, וארגוני המעסיקים והעצמאים הגיעו להסכמות על מתווה פיצויים ענק לטובת העסקים, העצמאים והמשק | על פי המתווה, מעבר לפיצויים הקבועים כיום בחוק ביחס ליישובי ספר (ואשקלון בתוכם), יינתן מתווה מענקים לעסקים בכל הארץ | זה המתווה שהוצג, כולל תיקון נושא החל"ת שהיה שנוי במחלוקת | ועדיין, יש במשק טענות על מתווה שלא מספק את הדרישות במלואן
שי קליין 29.10.2023שר האוצר, יו״ר ועדת הכספים, חברי הוועדה מהקואליציה והאופוזיציה, וארגוני המעסיקים והעצמאים השיגו הסכמות על מתווה פיצויים ענק לטובת העסקים, העצמאים והמשק
לאחר הצגת הטיוטא הראשונית של מתווה הפיצויים ובהתאם להתחייבות שר האוצר סמוטריץ׳ שניתנה בועדת כספים, צוות של שר האוצר פעל יחד עם נציגי הקואליציה והאופוזיציה להגדלה משמעותית של מתווה הפיצויים ולהסכמות עם השחקנים המרכזיים של המגזר העסקי.
על פי המתווה, מעבר לפיצויים הקבועים כיום בחוק ביחס ליישובי ספר (ואשקלון בתוכם), יינתן מתווה מענקים לעסקים בתנאים הבאים:
– תנאי סף לכניסה לתכנית המענקים הוא פגיעה של 25% ביחס לתקופת בסיס אחת שתוגדר, ומחזור שנתי עד 400 מיליון ש"ח.
– רכיב ההוצאות הקבועות מתוך התשומות יעמוד על מקסימום 22% (בהתאם למידת הפגיעה). ככל ושיעור התשומות בפועל גבוה יותר רשאי להשיג על כך בהשגה (מוגבל לעד פי 1.5).
– תקרת הפיצוי תעמוד על 600 אלף ₪ במחזורים של עד 100 מיליון ותעלה בהדרגה לקאפ של 1.2 מיליון לעסקים עד 300 מיליון ₪
– שיעור ההשתתפות בשכר העובדים יעלה ל-75% כפול שיעור הפגיעה במחזור כפול הוצאות השכר
– מוסכם כי מתווה החל"ת יישען על המודל הקיים בכפוף להקלות הבאות.
– ההקלות במתווה החל"ת יהיו כדלקמן:
הסרת תנאי קיזוז ימי חופשה צבורים מדמי האבטלה
ביטול ימי המתנה (ללא קיזוז חמישה ימי אבטלה)
הפחתת תקופת החל"ת המינימלית מ-30 ל-14 יום
תקופת האכשרה המינימלית תקטן ל-6 חודשים מתוך 18 חודשים
ההקלות יתקיימו בתקופה שבין ה-7/10 ועד ל-30.11, כאשר מועד היציאה לחלת שנקבע לפי שירות התעסוקה יהיה החל מהיציאה בפועל של העובד לחל״ת.
– מתווה זה חל עד 30.11.2023 ושר האוצר בהסכמת ועדת הכספים רשאי להאריכו עד סוף שנת 2023.
המתווה נחתם בתמיכת נשיאות המגזר העסקי על כלל אגפיה והסתדרות העובדים הכללית.
– מתווה זה מוסכם כמכלול וככל שיש שינוי באחד הסעיפים, הסעיפים האחרים אינם רלוונטיים.
– ישובים הנמצאים בטווח של 7-20 ק"מ (ואופקים) שלא בענף החקלאות יקבלו מסלול שכר או מחזורים בדומה לסבבים קודמים. (תוך שייקבע קאפ של 2.5 מלשח, בכפוף לאישור משפטי.)
המתווה לחקלאים יעבוד בתצורה הבאה:
יישובי ספר: לפי החוק
עד 20 ק"מ (כולל אופקים) שאינם יישובי ספר – מסלול אדום לצד מסלול ירוק נורמטיבי בכפוף לאישור משפטי.
יתר הארץ: כמו המענק הכללי.
בהמשך היום יופץ תזכיר החוק במטרה לקדם את החוק במהירות האפשרית ולתמוך בעצמאים ובמעסיקים כבר מהחודש הראשון ללחימה.
בנוסף למתווה הפיצויים, הוחלט על מענק לבני ובנות זוג של משרתי המילואים, כמו גם הגדלת התשלום על יום מילואים ל125% והקדמת התשלום כבר לסוף חודש אוקטובר על מנת להקל על הניהול הכלכלי הרציף של האזרחים.
שר האוצר בצלאל סמוטריץ׳: "עבודה משותפת עניינית של הקואליציה והאופוזיציה הביאה תוצאה מצוינת לאזרחי ישראל, בשבוע שעבר התחייבתי שנעמוד לצד האזרחים ומטרתי היא לבצר את קו ההגנה השני של מדינת ישראל, הקו העורפי, עם ארנק אוצרי פתוח כדי להעניק גב למשק, לעצמאים, לעסקים ולכלל האזרחים. המתווה הראשוני הוצג במהירות אך מיד צפו פערים שדרשו תיקון. צוות שלי, בשיתוף עם נציגי קואליציה ואופוזיציה ונציגי הארגונים נכנסו לעבודה והגיעו למתווה מרחיב וטוב יותר עבור העסקים בישראל.
"זהו מתווה ענק שייתן אוויר לנשימה לעסקים ולאזרחים. אני מודה לחברי הכנסת, חברי קואליציה ואופוזיציה ובמיוחד ליו״ר גפני ולמרכז האופוזיציה ולידימיר בליאק שהבינו את גודל השעה, שפעלו ביסודיות ובמקצועיות בלי רעש וצלצולים למען אזרחי ישראל.
יו״ר ועדת כספים ח״כ משה גפני: "התפקיד שלנו זה לעשות הכל כדי לסייע לתושבים, במיוחד ביישובי הספר. עשינו כל מאמץ שיישובים רבים ייכנסו לסיוע המקסימלי האפשרי ולסייע לעובדים ולמעסיקים. אנחנו מתפללים לקב"ה שהמלחמה תסתיים מהר ובטוב. אני מברך את שר האוצר ומודה לחברי ועדת הכספים מהקואליציה והאופוזיציה שגילו אחריות כדי לסיים את המתווה ולעזור לאזרחים".
מרכז הקואליציה בוועדת הכספים ח״כ אליהו רביבו: "כבר מהרגע הראשון אמרתי מעל כל במה שאני לא אאפשר להתקדם עם שני מתווים של שני משרדי ממשלה ושחובתנו להרחיב את הפיצויים המלאים מעבר ל7 ק"מ. לאחר עבודה מאומצת יחד עם יו"ר ועדת הכספים מול האוצר ונציגי המגזר העסקי אני שמח מאוד שהמדינה מציגה מתווה מאוחד, מאוזן ונכון. אני גאה שדרישתי להגדלת טווח הפיצויים המלאים ל20 ק"מ כולל העיר אופקים התקבלה. הכלכלה הישראלית תקבל את הוודאות שמגיעה לה והנפגעים יפוצו".
מרכז האופוזיציה בועדת כספים ח״כ ולדימיר בליאק: "אני מברך על המתווה החדש, שמעניק מענה טוב יותר ונכון יותר, הן לבעלי עסקים והן לשכירים. תוך כדי תהליך מעמיק ומקצועי, הצלחנו להגדיל באופן משמעותי את הסיוע לאזרחים שמחזיקים על כתפיהם את המשק. אני רוצה להודות לשר האוצר בצלאל סמוטריץ', ליו"ר ועדת הכספים חה"כ גפני, לחה"כ ינון אזולאי ולכל ראשי הארגונים על שיתוף הפעולה. ככל שיידרש סיוע נוסף בחודשים הבאים – נעשה את הצעדים הנדרשים למען כלכלת ישראל. יחד ננצח".
יו״ר נשיאות המגזר העסקי דובי אמיתי: "מאז פורסם מתווה האוצר התכנסנו לימים של עבודה מאומצת ושיפרנו באופן משמעותי את מתווה הפיצויים והמענקים למגזר העסקי. ככל שהלחימה תימשך נדרש לעשות התאמות נוספות, על מנת להניע את גלגלי המשק ולסייע למגזר העסקי להמשיך את פעילותו. ברצוני להודות לשר האוצר, בצלאל סמוטריץ׳ וליו״ר ועדת כספים, חה״כ משה גפני על העבודה המשותפת למען המגזר העסקי. בנוסף, ברצוני לציין את המענה המהיר והיעיל שניתן לחקלאים באזורי הספר".
יו״ר ההסתדרות ארנון בר דוד: "בכוחות משותפים ובשיח שהתעלה לגודל השעה, איפסנו את סוגיית החל"ת וגיבשנו מתווה שנותן מענה ראשוני חשוב. רשת הביטחון שמעניק המתווה בדמות פיצוי שכר למעסיקים ומעטפת הגנה לעובדים, מייצרים את הוודאות הנדרשת למדינה כדי להבטיח את חוסנו של המשק גם בימי מלחמה".
נשיא לשכת יועצי המס ירון גינדי: "המתווה המעודכן שגיבשנו עם שר האוצר אכן מאפשר לעסקים לצלוח את התקופה הקשה כעסקים חיים ומנועי צמיחה שיחזירו את המשק לפעילות בסיום המלחמה. שר האוצר היה קשוב מאוד לדרישות שלנו ומאוד שמחתי להיווכח שהוא לא התקבע למודל הראשוני שהציע האוצר. ישבנו שעות יחד, ניתחנו באופן מקצועי את הנתונים והגענו למודל ראוי ואחראי".
נשיא לה״ב עו״ד רועי כהן: "אני מברך את שר האוצר על השינוי המתבקש במתווה הפיצויים לאחר שיחות שקיימו איתנו בשבוע שעבר והנכונות שלו לחתור לפיתרון הגון וראוי וזה מעיד עד כמה חשוב הדיאלוג, הקשר ושיתוף הפעולה עם שר האוצר והצוות המקצועי במשרד, טענתי לאורך כל הדרך שמחלוקות נפתרים בשיח הוגן ומכבד עם ראשי הארגונים הכלכליים ולשמחתי כך היה והמתווה הותאם ככל שניתן לצרכים והמענים של ציבור העצמאים ובעלי העסקים ויחד נתגבר בהמשך על אתגרים נוספים".
מנכ״ל משרד האוצר שלומי הייזלר: "אני מברך על הסיכום הרחב אליו הצלחנו להגיע. המתווה נותן מענה למגוון רחב של עסקים, מאפשר למשק להמשיך לפעול, וכולל מענה גמיש לציבור העובדים באמצעות תיקונים במנגנון החל״ת. הסיכום המתוכלל אליו הגענו יחד, משקף הסכמה רחבה ומבטא את הרוח הישראלית המאוחדת. יחד ננצח, גם הכלכלה".
במקביל, הערב מתחו חלק מראשי המשק ביקורת קשה על מתווה הפיצויים החדש של משרד האוצר וטענו כי הוא "מפקיר מאות אלפי עובדים ומעסיקים".
ראשי המשק העבירו ביקורת קשה על מתווה הפיצויים החדש של משרד האוצר שפורסם לפני שעה קלה. נשיא התאחדות התעשיינים ויו״ר נשיאות המעסיקים והעסקים, ד״ר רון תומר, אמר כי ״חרף השיפור הקל במתווה המקורי הוא עדיין מפקיר עשרות אלפי עסקים ומאות אלפי עובדים בענפי התעשייה, המסחר והבנייה, ויפגע ביכולת הצמיחה של המשק לאור מצב הבטחון. ואני אומר זאת בצער, כי אחרי 20 יום שאנחנו מדממים, במשרד האוצר צריכים להתחיל להבין את גודל השעה ולהבין שחלק מהניצחון הוא גם לשמור על והכלכלה הישראלית חזקה. להבין שזוהי האחריות שלהם ושלהם בלבד, שכשהמלחמה תסתיים, לאנשים יהיה עסק ומקום עבודה לחזור אליו. לאור זאת אנו מצפים מאנשי משרד האוצר לחזור באופן מיידי לשולחן הדיונים, ולאמץ מתווה חדש שיכלול גם פיצוי שכר גורף כמו בכל אירוע לחימה כפי שהיה עד היום ומודל חל״ת גמיש, שישמור על הקשר בין המעסיקים לעובדים״.
אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר: ״אין ספק שיש שיפור לעומת המתווה הראשון אך עדיין קיימות כמה בעיות מבניות כאשר הבולטת שבהן היא כי זכאות להמשכיות עסקית תינתן לעסקים רק עד סדר גודל של עד 400 מיליון ש״ח מחזור שנתי. כמו כן, היקף התקרה שנקבע לעסקים שמחזורם עד 100 מיליון ש״ח, תקרת הפיצוי היא 600,000 ש״ח בלבד ולעסקים שהמחזור הוא עד 400 מיליון התקרה היא 1.2 מיליון ש״ח בלבד. הרושם הוא שהאוצר מוציא מלכתחילה תקרות פיצוי נמוכות ולאחר שהוא משפר אותן זה נראה מענה הולם אך זה אינו מענה הולם״.
נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו מסר: ״מתווה האוצר המקורי שופר משמעותית, אך עדין לא נותן מענה ראוי לשוק העבודה. השבוע ראינו כיצד מפעל ידוע שמספק לתעשיות הבנייה נאלץ לוותר על 30% מכוח העבודה שלו. היקף תפוקת ענף הבניה והתשתית במלחמה נע סביב 10%-15% מפעילותו הסדירה, וגם השתתפות מקסימלית של 75% בשכר של המדינה לא תשאיר את העובדים בחברות הבניה. להערכתי, בשל היקף האשראי האדיר שנטלו קבלנים ויזמים לצורך הבנייה, ככל שהמלחמה תמשך, יגדל הסיכון שלהם לקרוס. אני צופה סכנת פיטורים של כ-100 אלף מעובדי ענף הבנייה והתשתיות ושל עשרות אלפי עובדים מתעשיות הבניה. המדינה יכולה למנוע כעת נהירה שלהם ללשכות התעסוקה ולדרישת דמי אבטלה. רק מודל העסקה גמיש יכול למנוע את הפיטורים ההמוניים הללו. אנו ממשיכים להזהיר כי קשיים פיננסים של חברות הנדל״ן וחלילה קריסה שלהן, תפגע קשה גם באלפי ספקים, קבלני משנה ונותני שירותים עצמאיים שייפגעו קשות מכך".
05/11/2023 9:26
חרטאאאאא