לא לשבור את המומנטום

בשנים האחרונות עמדו העצמאיים פעמים אחדות בפני אתגרים ששברו את המומנטום העסקי שלהם | ואלו עצות ניתן ליישם כדי לשוב ולחדשו?

ניהול חשבונות בעסק | צילום אילוסטרציה: Bacho שאטרסטוק

עד שהסתיימה ההפוגה בעזה, ולפני תחילת השלב השני בלחימה, היו רבים שתהו (ואני ביניהם) האם ישראל אכן תצא לשלב זה. אחת הסיבות להתלבטות הייתה איבוד המומנטום. מומנטום הוא המשך של פעולה רציפה, וחשיבותו באה לידי ביטוי בדברים רבים: החל מההיבט הפיזיקאלי של גוף הממשיך את תנועתו באותו הכיוון, אלא אם מופעל עליו כוח חזק יותר שישנה את מסלולו; עבור בהיבטים פסיכולוגיים של הרגל ושל הסתגלות, וכלה בתנופת הפעילות המלחמתית. כבר חז"ל עמדו על חשיבות המומנטום באומרם בפרקי אבות, ש"שכר מצוה – מצווה, ושכר עבירה – עבירה"; כלומר, מי שמכניס עצמו למומנטום של מצווה יגרוף אחריו עוד מצוות, וההיפך בעבירות.

כל מי שמכיר את משחק השחמט יודע, שהדרך לניצחון היא שמירה על תנופה (מומנטום) של התקפות, בלי לאפשר ליריב הפוגה ממנו. גם באומנויות הלחימה מושם דגש חזק על שמירת מומנטום של התקפות; קל וחומר בלחימה של ממש. חלק מרכזי בקיום של מומנטום הוא שמירה על קצב של הפעולות (קצב הוא נושא רחב בפני עצמו, וראוי לטור נפרד). אפילו בחברויות ובקשרי משפחה ישנו מומנטום. כמובן, אפשר לשנות או לשבור מומנטום באמצעות הפעלת כוח נגדי רב יותר, אולם אין הדבר קל כלל ועיקר. קיים קושי אובייקטיבי בחידוש מומנטום שהופסק, אך בעיקרו הוא פסיכולוגי, לכן כה מסובך וקשה לחדשו.

בשנים האחרונות עמדו העצמאיים פעמים אחדות בפני אתגרים ששברו את המומנטום העסקי שלהם: מגפת הקורונה, ועתה המלחמה. נדרשות תעצומות נפש לא מבוטלות לבעלי עסקים, שהמומנטום שלהם נשבר, לשוב ולחדשו. כמובן שעדיף להימנע מלכתחילה משבירת המומנטום, ולשם כך אני משיא את העצות הבאות:

כל משבר יוצר גם הזדמנויות חדשות, יש לאתר אותן, ולנסות להגשימן.

שמירה קבועה על הרגלים, אפילו אם יש בהן צורך פחות; כגון, ישיבות צוות, סיכום שבועי של העובדים, הגשת דוחות ומדדים, וכדומה. העברת משאבים ומאמצים מתפעול (במידה שהוא ירד) לשיווק.

הכנת תכניות פעולה, העברתם לעובדים, וגיבוש ההכנות הנדרשות להגשמתן.

עיסוק בפעולות התנדבותיות שלהן נרתם כל הצוות.

העמקת למידת השוק, והרחבת שיתופי הפעולה.

 

 

מעבר לתועלת המעשית שיש בדברים הללו, היא מסייעת בשמירה על המומנטום של העסק, ואולי אף של הגברתו – דבר שיסייע רבות לעסק בתום המשבר הנוכחי.

הקרב החשוב ביותר במלחמת העולם השנייה היה הקרב על העיר סטלינגראד. לסטלין היה זה קרב חשוב בגלל הסמליות בכך שהעיר הקרויה על שמו לא תיפול לידי הגרמנים, ולגרמנים כיבושה היה חשוב שכן, מעבר לסמליות בשמה, הוא היה מאפשר הפניית כוחות להשתלטות על מאגרי הנפט והדלק בצפון מזרח רוסיה. אולם הסיבה העמוקה יותר לחשיבותו של קרב זה בעיני שני הצדדים הייתה קביעת המומנטום. סטלין לא אפשר שום נסיגה, וכך גם היטלר – אף במחיר של אובדן ארמיה שלמה. ואומנם, לאחר ניצחון הרוסים בקרב סטלינגראד לא נשבר מומנטום הניצחונות שלהם, ואילו זה של הגרמנים אבד. כל בעל עסק אשר חש שהמומנטום שלו נפגע חייב להשקיע את כל מה שבכוחו כדי להבטיח שהדבר לא יקרה, ושהגחלת תישמר בוערת.

הכותב הוא מנכ"ל "מלאכת מחשבת, יזמות ואסטרטגיה", מחבר הספר "להבקיע מאה שערים", ומחבר שותף של הספר “Striking Kosher Gold”

כתיבת תגובה