לא עוצר ברשת החברתית: היעד הבא של צוקרברג

אחרי הליברה והקליברה (שהפכה ל'נובי'), עכשיו תקום הטכנולוגיה הפיננסית שתעשה מפייסבוק – הקבוצה המאוחדת כולה – מערך אחיד ומפלצת פרסומית רבת ערך פי כמה • 'פייסבוק פייננשל', תזכרו את השם הזה שיהפוך את הרשת החברתית למעצמה של פינטק ופרסום • מתעשרי הקורונה: עם מי חולק צוקרברג צמרת רשימה אחת של עשירי תבל, ששלשה מהם הרוויחו כמו תקציב מדינת ישראל כולו?

מארק צוקרברג | צילום מתוך עמוד הפייסבוק של מארק צוקרברג

מארק צוקרברג בן ה-36, שהקים את פייסבוק לפני 16 שנה כשהוא צעיר בן 20 במעונות הסטודנטים של אוניברסיטת הרווארד בקיימברידג', כבר לא מסתפק ברשת חברתית גרידא. האיש שהונו צמח בתקופת הקורונה בניגוד לרוב חבריו המיליארדרים, לא יודע שובעה. השבוע הודיעה פייסבוק על הקמתה של חברת פינטק (טכנולוגיה פיננסית) בשם 'פייסבוק פייננשל', שתנהל את נושא התשלומים.

הכרזה זו באה לאחר דרמות שליוו את ענקית הטכנולוגיה האמריקאית בכל הקשור למטבע הדיגיטלי החדש ליברה והארנק הדיגיטלי החדש קליברה ששמו שונה באופן מפתיע לנובי (Novi). כעת מתכוונת פייסבוק לאחד את כלל נושא התשלומים בכל האפליקציות של החברה.

על פי דיווח שפורסם ברשת בלומברג בארה"ב והובא ב'גלובס', הצוות של קבוצת פייסבוק פייננשל ינהל את כלל פרויקטי התשלומים של פייסבוק, כולל שירות Facebook Pay – השירות האוניברסלי שאותו מתכננת פייסבוק להטמיע בכל האפליקציות שלה. פייסבוק גייסה לשורותיה את סטפן קאסריאל, לשעבר מנכ"ל חברת הטכנולוגיה Upwork, שישמש סגן נשיא לתחום התשלומים בחברה, תחת ניהולו של דיוויד מרכוס, ממייסדי פרויקט המטבע הדיגיטלי ליברה.

ליברה | צילום: Gerd Altmann, Pixabay

השאיפה של פייסבוק – או נכון יותר, של המנכ"ל, מארק צוקרברג – היא, לחבר בין כל המוצרים והפרויקטים השונים השייכים לחברה. בדיווח נאמר עוד כי בשנתיים האחרונות, פייסבוק השיקה מיתוג חדש לאפליקציות וואטסאפ ואינסטגרם, כך שכל המשתמשים יבינו באופן ברור שמדובר באפליקציות של פייסבוק. התוכנית בהמשך היא למזג בין אפליקציות נוספות, כך שכלל המשתמשים יוכלו לבצע רכישות ותשלומים דרך אמצעי אחד. באופן כזה יעלה ערכו של הפרסום בשלל ערוצי השיווק של פייסבוק, הבילוי בפלטפורמות השונות יגדל והיהודי העשיר בעולם יתעשר עוד ועוד.

צפוף בצמרת

צוקרברג הצליח להידחק בימים האחרונים לרשימה מצומצמת ואקסלוסיבית של המיליארדרים שהונם שבר את מחסום המאה מיליארד דולר. ברשימה המונה שלושה אנשים בסך הכל נמצאים: ג'ף בזוס, מייסד ומנכ"ל אמזון, וביל גייטס מחברת מייקרוסופט. על פי מדד המיליארדרים של חברת בלומברג, הונם מוערך כאמור בלמעלה ממאה מיליארד דולר.

צוקרברג שעושה את הונו בעיקר מפרסום, רשם בסעיף זה הכנסות של כ-70 מיליארד דולר ב-2019. פייסבוק מוערכת כיום בכ-720 מיליארד דולר ולמרות התכווצות הכלכלה העולמית בכלל והאמריקאית בפרט, מתחילת 2020 רשמה החברה גידול של 22 מיליארד דולר. נציין כי צוקרברג המייסד מחזיק ב-13% מפייסבוק, הוא יו"ר החברה ורשום כבעל השליטה בה. בעקבות הפרסומים זינקה מניית פייסבוק באחוזים ניכרים.

נזכיר כי לפני יותר מחודש בעקבות חרם המפרסמים צנחה מניית פייסבוק ב-8.3%, ומארק צוקרברג, הפסיד על הנייר 7.2 מיליארד דולר בעקבות צניחת המניות. התוצאה שחווה צוקרברג הייתה 'עגומה', הוא התדרדר מהמקום השלישי ברשימת עשירי העולם למקום הרביעי, עם 82 מיליארד דולר ‘בלבד’.

כעת מתברר שהוא שב למקומו לאחר שהונו כבר חצה את ה-100 מיליארד דולר ושוב נגיף הקורונה נמצא כאשם המרכזי בסיפור. בעקבות הסגרים והבידוד האנושות נשאבה לרשתות החברתיות ולרכישות ושיטוטים ברשת. כמעט כל ענקיות הטכנולוגיה דיווחו על עליה ברווחים: אפל, אמזון, אלפאבית, פייסבוק ומיקרוסופט מחזיקות כיום בשווי שוק השווה לכ-30% מהתוצר המקומי הגולמי בארה"ב, כמעט כפול משווים בסוף 2018.

רווחים בסדר גודל של מדינה

מרוויח נוסף מהנגיף שהרג בעולם קרוב ל-750 אלף איש הוא, ג

העשיר בעולם. ג'ף בזוס | צילום: מועצת העיר סיאטל, ויקיפדיה

שהרוויח השנה למעלה מ-75 מיליארד דולר. על פי חישובי סוכנות הידיעות בלומברג, בזוס הולך ומתקרב לחציית רף ה-200 מיליארד דולר. גם מייסד טסלה לא מחפש את הסנט מתחת לפנס. אלון מאסק המייסד גם של ספייס אקס, פייפאל וחברות נוספות, הרוויח השנה קרוב ל-45 מיליארד דולר. פירוש הדבר כי בזוס, צוקרברג ומאסק הרוויחו השנה כמו התקציב השנתי של מדינת ישראל כולה, העומד על כ-400 מיליארד שקל.

במקום החמישי של המיליארדרים הגדולים של האנושות, נמצא מוקש אמבני ההודי שאת מרבית הונו עשה מבתי זיקוק. המעניין הוא שלמרות שמעל 200 מבין 500 המיליארדרים הפסידו כסף השנה – בהם ברנר ארנו, מנכ"ל ענקית מוצרי היוקרה LVMH (שמחזיקה בין היתר במותג לואי ויטון), שהפסיד כ-22 מיליארד דולר והמשקיע וורן באפט שהפסיד כ-16 מיליארד דולר – אמבני נהנה השנה מרווחים נאים. על פי דיווח ב'כלכליסט', העלייה השנה נזקפת לזכות זינוק של 45% במחיר המניה של חברת רילייאנס אינדסטריז, מתחום הדיגיטל.

תגובה אחת ל: "לא עוצר ברשת החברתית: היעד הבא של צוקרברג"

  1. יפה מאוד מאוד נהדר

כתיבת תגובה