עימות חריג נרשם בין שר האוצר לח"כ מיקי זוהר, על רקע גובה החזר ההוצאות הקבועות לבעלי אולמות האירועים: "אומרים לי שלבן דוד שלך יש אולם; עדיף שלא תדבר ופשוט תצא" • דיון סוער בוועדת הכספים סביב התוכנית הכלכלית • שר האוצר: "נוסיף לחוק גם פיצוי לעסקים עם מחזורים של 100 עד 200 מיליון ₪ ו-200 עד 400 מיליון ש"ח"
שי קליין 20.07.2020ועדת הכספים, בראשות ח"כ משה גפני, קיימה היום (ב') דיון לעניין התוכנית הכלכלית שאישרה הממשלה לפני כשבוע, כהכנה לקריאה שנייה ושלישית. החוק האמור עוסק בתוכנית הכלכלית שאישרה הממשלה בשבוע שעבר, הכוללת: הגדלת מסגרת ההוצאה הממשלתית לשנים 20-21, הקלות והטבות לעניין דמי אבטלה, מענק לבני 67 ומעלה שנפלטו משוק העבודה, שימוש בכספי הפיקדון לחיילים משוחררים, משיכה מוקדמת מקרנות ההשתלמות, מענק נוסף לעצמאים ולשכיר בעל שליטה, ומענק סיוע לעצמאים בעד השתתפות בהוצאות קבועות. בשבוע שעבר אישרה הוועדה את המסגרת התקציבית לתוכנית.
השר ישראל כ"ץ, הציג את הפיצוי המתוכנן במסגרת תשלום החזר הוצאות קבועות לעסקים, כחלק מהכנת חוק התוכנית הכלכלית בוועדת הכספים, לקריאה שנייה ושלישית, לאחר שחברי הוועדה קראו לסייע למגזר זה. בנוסף נענה השר גם לקריאת חברי הכנסת לעניין דמי האבטלה, וסוכם כי גם צעירים תחת גיל 28 יזכו לדמי אבטלה מלאים, במידה והינם הורים לילד.
בנוגע לשביתות העו"סים, אמר כ"ץ כי הצדדים הגיעו להסכמות, אך יו"ר איגוד העו"סים חזרה בה, ודרשה לדון גם בהסכמי שכר קבועים. לעניין האחיות ציין השר: "נצרף כ-2,000 אחיות, וכן 400 רופאים יכנסו. לא צריכה להיות שביתה אך כנראה שהן רוצות להפוך את זה לתקנים קבועים".
כשהחרדים מבקשים סליחה מהערבים
יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני סנט בין היתר במענקי ראש הממשלה. "אני רוצה להתייחס לנושא המענקים ולציין שהם לא יעברו פה, בלי שיתנו לילדים מעבר לילד השלישי. היה צריך להגיד שנותנים את הכסף לכולם, חוץ מלחרדים. אני מתנצל בפני הציבור הערבי, שבגללנו לא יקבלו לילד הרביעי והחמישי".
ח"כ מיקי לוי: "אני מבקש מהשר לעניין העסקים שמחזורם מעל 100 מיליון ₪, יש לחשוב מחוץ לקופסא, העסקים האלה נופלים בין הכיסאות. אדוני השר, אני מבקש תשומת לב מיוחדת לדבר".
ח"כ ניר ברקת: "בחוק הקודם של ה-7,500 ₪ שניתן לעסקים, שהוא שנוי במחלוקת, יש שם עודפים, חצי מה-6 מיליארד יעבור וחצי פנוי. רוצים להעביר חוק נוסף על עוד 6 מיליארד, וחצי ממנו לא ילך לכאלה שפגועים מהקורונה. אנחנו נכנסים לחוק עם פערים שלא הושלמו, ויש לנו כוונות לשים משאבים שהם לא מחויבים. אני מבקש שתהייה התייחסות לפערים בחוק".
שר האוצר, ישראל כץ השיב לשאלות הח"כים והציג את התוכנית: "יש חשיבות רבה לאישור מהיר שיאפשר גם מהלילה, עם סיום החקיקה בע"ה, או ממחר, יאפשר לבעלי העסקים להיכנס לאזור האישי, ללחוץ ולקבל סכומי מענקים. כולנו תחת אותם אילוצים – שהחוק יהיה טוב ומצד שני שיהיה מהיר.
"לגבי העובדות הסוציאליות – מתנהל איתן מו"מ ממושך, נכנסתי לעובי הקורה, סיפרה לי ענבל חרמוני על המצב, אני מלא הערכה גם למה שהם עושים ועושות בפרט במשבר הקורונה ובכלל. ישבנו בישיבה ממושכת ואח"כ ישיבה נוספת, תוך כדי דיון הדדי הגענו לפתרון, שמאפשר לתגבר, את כל המוגונות, וגם סדרת מענקים של השנה הזו והשנה הבאה. בסוף הסכמנו למענקים לכל העובדות הסוציאליות, לא חלקי. הדברים היו בגדר הסכמות, לאחר מכן היא חזרה בה, ואמרה שהיא לא מוכנה לפתרונות אם לא דנים בהסכמי השכר הקבועים. אנחנו לא יכולים לחצות כמשרד אוצר את הגבול הזה, בסוף צריך להיות מוגש תקציב, כולם צריכים לשאת בנטל, הדבר הבסיסי ביותר, הוא דחיית הסכמי שכר בשנתיים, על מנת לאפשר לבעלי העסקים, לנפגעים. לכן זה קו שאי אפשר לחצות אותו".
"עם האחיות זה מצב דומה, לא הייתי מעורב במו"מ, אמרו לי שזה הולך להיפתר, ישבתי עם משרד הבריאות, וקבעתי עיקרון, שאין רופא פנוי שלא יכנס למערכת, מדובר על כ-400, כאלה שלא ברפואה הקהילתית ולא בבתי החולים. לא תהייה אחות אחת זמינה שלא תיכנס למערכת, מדובר על כ-2,000 – 2,100 אחיות. זו ההנחיה. סוכם שעד היום היא תבוצע. כל הנשיאה בנטל, כתוצאה מחוסר והכנסה לבידוד, הולכת להיפטר, גם ברמת האחיות וגם ברמת הרופאים. ההנחה הייתה שלא צריכה להיות שביתה נוכח כך אך כנראה הוויכוח שהן רוצות להפוך את זה לתקנים קבועים. הן רוצות להיכנס להסכמי השכר".
"יש לכולנו אחריות לעבור את תקופת הקורונה, לומר שתוך שנה יהיה חיסון, עד אז כל הזמן יהיו קשיים, עד אז צריך לגלות אחריות, האם מישהו באמת חושב שצריך לפרוץ את הסכמי השכר במקום להתרכז בקורונה? הכסף קיים, ההחלטות והמוגנות והתקנים, קיים כפי שמשרד הבריאות רוצה, האחיות רוצות לעגן כעת דבר שהוא קשה מאוד לעשייה".
"לעניין תוכניות הסיוע שנכנסתי מצאתי המון קריטריונים שלא מתאימים, הם מוציאים ציבורים שלא יכולים לקבל את הסיוע, התוכנית שהכנתי והבאתי עם רה"מ, ואושרה בממשלה, לקחה בחשבון את כל הלקונות האלה. פגשתי את נציגי המפגינים. היה מפגש עם רה"מ עם קבוצות של עצמאים, היו גם לא מעט שבחים, לגבי מחזורים, לעניין מענקים, ביקשו נעשה השוואה מול 2019, אז נתנו גם 2018, גם 2019, לפי גבוה ביניהם. ניתן גם מענה לעסקים חדשים".
"עם בעלי האולמות ישבנו 6-7 פעמים, התוכנית החדשה הותאמה גם להם וגם לאחרים. עכשיו גיליתי שהאולמות לא יכולים לתפקד, כי ללא ריקודים הם לא יכולים לעבוד. כך הם נכנסים לקבוצה שיש בהם עוד סקטורים. עולה מכאן כמה חשוב שיהיו קריטריונים. הלכנו בצורה מרחיבה על פגיעה של 40% לעסקים שיהיו זכאים לפיצוי. הלכנו עד יוני שנה הבאה. זה נותן מענה לעסק שמקבל 500 אלף, זה 3 וחצי מיליון ₪ לשנה. הלכנו עד 15 אלף לחודשיים למענק סוציאלי לעסקים. אף אחד לא הופך למיליונר ממענקים ומדמי אבטלה".
מי חזר לעבודה?
"לגבי המענקים למעסיקים, שהייתה כאן ישיבה טעונה בזמנו, בקריטריונים המרכזיים יש היגיון. 7,500 ₪ מענק מהראשון ביוני, החזיר 450 אלף עובדים לעבודה בחודשיים הראשונים".
בתגובה לדברים התפרצו מספר חברי כנסת וטענו כלפי השר, כי הדבר לא נכון.
שר האוצר השיב לדברים: "זה לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, 450 אלף חזרו אך ורק מהראשון ביוני. חיכו לתאריך וחזרו. מאז הקורונה חזרה והמגמה התהפכה לגמרי, והיום האבטלה גבוה יותר. אין שיטה יותר טובה מתחזיר עובד, תקבל מענק. הודעתי אתמול, שככל שהמשבר ימשך, ותהייה סגירות של המשק, נאריך את התקופה כדי לאפשר לאנשים להמשיך להחזיר עובדים ולקבל מענקים. שנהייה במצב של קודם. המענק עבד, הוא יופעל שהמגמה תשתנה שוב פעם".
"לגבי אולמות, מכוני הכשר, הברים, ולא מעט מקומות – קבענו קריטריון, מי שנפגע ב-40 אחוז יקבל פיצוי קבוע והחזר הוצאות, מי שנפגע ב-60 אחוז, המדינה תשלם עבורו גם את הארנונה".
השר השיב לפניות חברי הכנסת לעניין פיצוי עסקים גדולים, שאינם נכללים בתוכנית, במסגרת החזר הוצאות קבועות: "לעניין העסקים עם מחזור מעל 100 מיליון ₪ יש עסקים גבוליים, של כל מיני גורמים שנפגעו באופן קשה, יש את ענף התיירות היוצאת והנכנסת, היקף המחזור שם מאוד גבוה, אך הרווח לא גבוה. צריכים למצוא להם פתרון. פנו אלי מפיקי מופעים וכל סוכני התיירות והנסיעות בחברות גדולות, בהיקפים האלה, אבל אני מדייק את זה. נציע לצרף כאן בקריטריון של מעל 100 ועד 200 מיליון למי שנפגע ב-60 אחוז, ומעל 200 מיליון ועד 400 מיליון למי שנפגע ב-80 אחוז. נשנה לפי הקריטריונים. אך לא נשנה את גובה המענק".
עוד התייחס כץ לביקורת של חברי כנסת על כך שצעירים מתחת לגיל 28 זכאים לדמי אבטלה נמוכים יותר, וציין כי בנוגע לצעירים עד גיל 28 יקבלו זכאות שווה לדמי אבטלה, במידה והם הורים לילד, וביקש כי הוועדה תכלול זאת בהצעת החוק.
הדיון יוצא להפסקה
בהמשך הדיון נרשם עימות בין שר האוצר לח"כ מיקי זוהר.
ח"כ מיקי זוהר התייחס לתקרת הפיצוי שמעגן החוק לעניין החזר הוצאות קבועות לעסקים, ודרש להגדילה, וציין את מצבם הקשה של בעלי האולמות.
שר האוצר, השיב על כך: "זו עמדה אישית שלך, בניגוד לעמדת רה"מ, ולנוכח כך שיש לך בן דוד עם אולם. אמר לי אחד הגורמים בתחום, מה הדחף שלך, שיש לך בן דוד עם אולם".
ח"כ זוהר השיב: "צר לי שכחלק מתנועת הליכוד יש לנו שר אוצר מנותק מהעם, אני מצר על זה. ועם כל הכבוד לרצון של שר האוצר להפגין כוחניות, עלי זה לא עובד. אני באופן אישי חייב להודות שהייתה לי תקווה גדולה ממינויו של ישראל כץ, יש לי מפח נפש גדול מההתנהלות שלו. יכול להיות מאוד שצריך לקרוא לרה"מ לבחון את המשך כהותנו של שר האוצר. המשך כהותנו הופכת לסכנה להמשך כהונת הליכוד".
השר כ"ץ: "אתן לך עצה, פשוט אל תדבר ותצא".
נוכח העימות הוציא יו"ר הוועדה את הדיון להפסקה, לאחריה חודש הדיון לזמן קצר.
במהלך הדיון ביקשה הוועדה לפצל את הנושאים שאינם נוגעים לתחומי עיסוקה, ולהעבירם לוועדת העבודה והרווחה ולוועדת הקליטה והעלייה.
יו"ר הוועדה, ח"כ גפני סיכם את הדיון: "קיימנו דיון ממצה, אני סבור, וכך גם הייעוץ המשפטי לוועדה, שישנם 3 חוקים שצריך להעביר לוועדת העבודה והרווחה, ולוועדת הקליטה. שר האוצר מבקש ממני שהכל יתנהל כאן. זה לא העניין הכי עקרוני, ונאמרו כאן דברים חשובים מצד השר לעניין עסקים גדולים ודמי אבטלה, נמשיך את הדיון מחר, ונראה גם לעניין הפיצול".
הדיון צפוי להימשך מחר.