ללא שינוי: בנק ישראל החליט להותיר את גובה הריבית על 4.5%

לצד מי שהביעו צער על אי הורדת הריבית והביעו ציפייה כי נגיד בנק ישראל ימשיך בתהליך הדרגתי של הורדת הריבית במהלך השנה, יש שטענו כי להחלטה יש פחות השפעה על שוק הדירות החדשות בהשוואה לדירות יד שנייה ואדרבה עצם ההחלטה להשאיר את הריבית ללא שינוי מייצרת ביטחון ותקווה לירידה הדרגתית של הריבית בקרב הציבור הישראלי

אמיר ירון נגיד בנק ישראל | צילום: דוברות הבנק

הוועדה המוניטרית החליטה ב-26/02/2024 להותיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 4.5%. בהחלט צוין כי "מידת אי-הוודאות לגבי היקף ומשך הלחימה הצפויים והשפעותיה גדולה מאוד. למלחמה השלכות כלכליות משמעותיות, הן על הפעילות הריאלית והן על השווקים הפיננסיים ופרמיית הסיכון של המשק עדיין שוהה ברמה גבוהה".

עוד נכתב כי "האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים התמתנה ונמצאת בתוך תחום היעד. הציפיות והתחזיות לשנה הקרובה עלו במעט ומצויות בסביבת הגבול העליון של היעד. הציפיות לשנה השנייה ואילך מצויות בתוך תחום היעד". כמו כן, "מאז החלטת המדיניות המוניטרית הקודמת השקל נחלש מול הדולר בכ-0.25% תוך תנודתיות גבוהה, והתחזק מול האירו בכ-1.9% ובמונחי השער הנומינלי האפקטיבי ב-1.4%.

"התוצר התכווץ ברביע האחרון של שנת 2023 ב-5.2% ביחס לרביע השלישי בעקבות השפעות המלחמה ובסיכום השנה צמח התוצר בקצב של 2%. צמיחת התוצר תאמה את תחזית חטיבת המחקר מינואר 2024.

"האינדיקטורים לפעילות הכלכלית ומצב התעסוקה מצביעים על התאוששות הדרגתית לאחר הירידה החדה שהתרחשה עם פרוץ המלחמה, אך שוררת שונות בין ענפי המשק".

באשר לשוק הנדל"ן, ציינו בבנק ישראל כי "הפעילות בשוק הדיור הוסיפה להיות מתונה למרות העלייה שנרשמה בחודש האחרון במחירי הדירות. המגבלות וקשיי הפעילות בענף נוכח המלחמה התמתנו אך עדיין משמעותיים".

צוין עוד, כי "הפעילות הכלכלית במרבית המדינות נותרה ממותנת, כשארה"ב בולטת עם צמיחה חזקה יחסית. האינפלציה התמתנה בחלק ניכר מהמדינות, אך ברובן עדיין שוהה מעל יעדי הבנקים המרכזיים".

בדברי נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון, עמד על כך כי "החלטת הריבית משקללת מספר גורמים אשר חלקם פועלים בכיוונים מנוגדים: האינפלציה התמתנה ועומדת על 2.6%, מעט מתחת לתחזיות בתחילת המלחמה. התוצר נפגע באופן משמעותי ברבעון האחרון של 2023, והצמיחה השנתית בשנת 2023 הסתכמה ב-2% בהתאם לתחזית חטיבת המחקר מינואר. מאידך, המשק מראה סימני התאוששות בכמה אינדיקטורים מהותיים: מצב שוק העבודה, הפעילות בכרטיסי אשראי, סקר המגמות, המדד המשולב ונתוני פעילות נוספים. כמו-כן, אי הוודאות השוררת במשק עדיין גבוהה מאוד, בעיקר על רקע התפתחות המלחמה, ופרמיית הסיכון של המשק עדיין שוהה ברמה גבוהה, למרות ירידה מסויימת בשבועות האחרונים. יתרה מכך המדיניות הפיסקאלית המרחיבה והשפעותיה, והמגבלות על הפעילות בתחום הבנייה עדיין מהווים סיכון להתמתנות האינפלציה. גם הציפיות לשנה קדימה עלו מעט לאחרונה. תוואי הריבית ייקבע בהתאם להמשך התכנסות האינפלציה ליעדה, המשך היציבות בשווקים הפיננסיים, הפעילות הכלכלית והמדיניות הפיסקלית".

עוד אמר הנגיד: "נכנסנו למלחמה כאשר האינפלציה בישראל עדיין שהתה מעל היעד והקיפה מנעד רחב של סעיפים מהמדד. בחודשים האחרונים, קצב האינפלציה והדינמיקה שלה מוסיפים להתמתן. אינפלציית המוצרים הסחירים המשיכה לרדת, ומושפעת רבות מהתפתחויות בשע"ח. אינפלציית המוצרים שאינם סחירים, המורכבים בעיקר מסעיף הדיור וענפי השירותים, נמצאת עדיין מעל היעד. הציפיות לאינפלציה לשנה הקרובה עלו מעט ומצויות בקרבת הגבול העליון של היעד. הציפיות לטווחים הבינוניים והארוכים מעוגנות בתוך תחום היעד, בחלקו העליון. למרות התפתחויות אלו, עדיין שוררת אי ודאות בנוגע להשפעות המלחמה על תהליכי האינפלציה".

התגובות – בעיקר משוק הנדל"ן

התגובות להחלטת בנק ישראל היו כרגיל מכיוון האנליסטים והכלכלנים, אך את הטון העיקרי מול ההחלטה הובילו מזירת הנדל"ן, שם ציפו להורדת הריבית דווקא, למרות שלא היה ברור שכך יקרה. הנה חלקן:

בעקבות החלטת נגיד בנק ישראל להותיר את הריבית ללא שינוי על 4.5%, יועץ המשכנתאות דניאל זנדני, זכיין ברשת דרכו לייעוץ משכנתאות מציין כי למרות שהייתה ציפייה בשוק להורדת ריבית נוספת, להחלטה שלא להוריד את הריבית יש פחות השפעה על שוק הדירות החדשות בהשוואה לדירות יד שנייה.

לדבריו, בחודשים הראשונים להעלאת הריבית ( החל מאפריל 2022 ) היא גרמה לעצירה בביקושים לדירות חדשות גם בשל הגידול בעליות המימון וגם בשל החשש שהריבית תמשיך לעלות. היזמים הבינו שעל מנת למכור דירות חדשות עליהם לנטרל את השפעת הריבית ולכן כיום מרבית היזמים מציעים דירות חדשות בתנאי תשלום שבהם הרוכש משלם סכום מינימלי בעת הרכישה  עד 20% ממחיר הדירה אבל יש גם יזמים שמאפשרים גם תשלום ראשוני של 5% ו – 10%) ואת יתרת התשלום באכלוס. המשמעות היא שהרוכשים יכולים  לשלם את התשלום הראשוני מההון העצמי שברשותם ולדחות את נטילת המשכנתא למועד מאוחר יותר שבו הריבית תהייה נמוכה יותר. במקביל הם יכולים ליהנות מעליית הערך של הדירות.

לדברי זנדני, ההטבות שנותנים היום היזמים גרמו  למעבר של המשקיעים מרכישת דירות יד שנייה לרכישת דירות חדשות בשלבי פריסייל שמועד המסירה הוא לעוד שלוש או ארבע שנים. מלבד הפחתת הסיכונים, ההטבה הזאת שמציעים היום היזמים מגלמת הנחה משמעותית במחיר הדירה שכן היזם סופג את עלות הריבית. לעומת זאת ברכישת דירת יד שנייה הרוכש צריך לקח משכנתא מהיום הראשון, ולמרות שהוא יכול גם להנות מדמי השכירות הרי שלאור הריבית הגבוהה במקרים רבים דמי השכירות לא מכסים את החזר המשכנתא.

על פי נתוני הלמ"ס שפורסמו לאחרונה בחודש דצמבר 47% מהעסקאות היו בשוק הדירות החדשות לעומת ממוצע של 39% בשנת 2022 , זנדני מעריך כי המגמה של גידול השיעור של דירות חדשות מסך העסקאות תלך ותגדל גם בחודשים הקרובים ככל שסביבת הריבית הגבוהה לא תרד והיזמים ימשיכו לתת הטבות בתחום המימון.

 ליאור לייבל, מנהל מרחב צפון בחברת אלדר משכנתאות, הגיב לפרסום ריבית בנק ישראל ואמר, כי "בנק ישראל החליט להשאיר את הריבית ללא שינוי, ובכך הריבית נותרה על 4.5%. המשמעות הישירה של ההחלטה היא יצירת סביבת ריבית יציבה ומעבר למשמעות הכלכלית קיים גם אספקט פסיכולוגי כתוצאה מהמשך המגמה. עצם ההחלטה להשאיר את הריבית ללא שינוי מייצרת ביטחון ותקווה לירידה הדרגתית של הריבית בקרב הציבור הישראלי. בחודשים האחרונים מורגשת התאוששות בהיקף המשכנתאות, שהחלה בחודש דצמבר, כשהיקף המשכנתאות נאמד בכ-5.6 מיליארד שקל, נתון הגבוה ב1.1 מיליארד ₪ מהשפל של חודש אוקטובר. במקביל, מורגשת חזרה למשרדי המכירות ועליה במספר העסקאות. בהנחה שבנק ישראל ישמור על סביבת ריבית יציבה או נמוכה יותר ייווצרו הזדמנויות רכישה בטווח הקצר, אך בטווח הלא רחוק ישנו דווקא צפי לעליית מחירים משמעותית".

 תגובתו של דרור אוהב ציון, מנכ"ל דרא שיווק נדל"ן לפרסום ריבית בנק ישראל: "אנו מצרים על אי הורדת הריבית ומצפים כי נגיד בנק ישראל ימשיך בתהליך הדרגתי של הורדת הריבית במהלך שנת 2024. מבחינת ריסון האינפלציה ועידוד הצמיחה יש כעת לדעתנו הזדמנות פז להפחית ריבית גם בהמשך השנה.

"המלחמה פגעה קשות במגזר העסקי והורדת הריבית הכרחית כעת לעידוד העסקים ולהתעוררות שוק הנדל"ן המאופיין בכל מקרה  בשיעורי מימון גבוהים, גם מצד יזמים וגם מצד הלקוחות. העלאות הריבית שהתרחשו בשנת 2023 פגעו קשה הן ביזמים והן  בציבור רוכשי הדירות וזאת עוד לפני פרוץ המלחמה. הורדת ריבית הדרגתית במהלך 2024 תעודד את שוק הנדל"ן המקומי ויכולה לתרום להתאוששות המשק ועליית הביקושים".

כתיבת תגובה