ועדת חו"ב אישרה: עד סוף השנה העברית מערת המכפלה תהיה נגישה לנכים באמצעות מעלית • ומי מנע את כינוס הוועדה ואישור ההנגשה עד היום?
חיליק ברקוביץ 28.10.2018בדרך לביצוע: מעלית במערת המכפלה – לראשונה מזה 51 שנה מאז חזרו היהודים להתפלל באולמות המערה פנימה. "מאות בשנים לא הורשו יהודים להיכנס למערת המכפלה אלא רק עד המדרגה השביעית. אולם נכים, גם אחרי תשכ"ז, לא יכלו להיכנס אל המערה כיון שלמעלה משישים מדרגות הפרידו בינם לבין אולמות התפילה", מסביר שי גליק, מנכ"ל 'בצלמו' לזכויות אדם, בשיחה ל'ביזנעס' על העוול הנורא שהתרחש במהלך השנים.
מתברר, כי למרות חוק הנגישות שנחקק לפני למעלה מעשור (התיקון/התוספת הראשון/ה לחוק שוויון זכויות אנשים עם מוגבלויות 2005-ה'תשס"ה) ועל פי תקנות הנגישות הכלולות בו, חייב כל מבנה ציבור חדש שנבנה (וכן מבנה ציבורי ישן אם הוא נסמך על הרשות המקומית) להיות מונגש לנכים – מערת המכפלה הוחרגה מהחוק.
הסיבות לכך מדהימות. "לפני שנה וחצי הגעתי למערת המכפלה וראיתי נכה מועלה על כסא… נחרדתי, ופניתי ליישוב היהודי בחברון, שם נאמר לי כי אין ברירה, וכי לא מאשרים בניית מעלית נגישה לנכים. פניתי לכ המי ומי, ממשרד הביטחון ועד לנציבות זכויות האדם באו"ם,. בהמשך פניתי למבקר המדינה, שם הודיעו לי כי במסגרת הסכם חברון הועברה המערה לרשות הפלסטינית וככלל, הינה כפופה ל'וואקף הירדני'. קרי: המקום בשליטת הרשות הפלסטינית והירדנים… לאחר שנכים נוספים פנו ועוררו רעש גדול משרד הבטחון כבר הודיע על נכונותו, אך אז התמיד הוואקף בסירובו".
למעשה, המבקר התבסס על החלטת אונסק"ו משנת 2017 שקבעה כי המערה נמצאת ברשות הרש"פ והמורשת הירדנית-פלסטינית. אולם הדבר סתר החלטה של בנימין נתניהו משנת 2010, אז בסיום ביקור במערת המכפלה הכריז עליה כמוקם שהינו אתר מורשת לאומית. אך כל הטיעונים הללו, שגם נשלחו מעו"ד עמרם (יו"ר מכון עמרם) לרה"מ נתניהו – לא הועילו.
במהלך התקופה, מוטי אוחיון ז"ל, תושב קרית ארבע נכה שבא למערה עם קלנועית, החליק ונפל ונפצע בעלייה לאולם התפילה. הוא נפטר לאחרונה מפצעיו. האירוע של הנפילה המביכה קרה ממש לעיני צוות 'כאן 11' שבאו לצלם את המצב במערת המכפלה ואת אי נגישותה…
הלחץ נוצר – ותודות לח"כ יהודה גליק שפעל רבות בנידון, פנה לראש הממשלה ולשר הביטחון ויזם את הדיון שלמעלה משנה הוטל עליו וטו ממשרד הביטחון, ורק עתה עלה לדיון – ותודות לנחישותם של כלל הח"כים בוועדה, מימין ומשמאל שהמליצו לשר הביטחון לקבל את דעתם ולהנגיש את המערה. אביגדור ליברמן, התקבלה ההכרעה היום. שר הביטחון לא התמהמה עוד והודיע לאחר החלטת ועדת חו"ב, כי עד סוף תשע"ט תהיה הנגשה לנכים ומוגבלים במערת המכפלה – באישור הוואקף או בלעדיו; גם אם הדבר לא יוסכם על ידו.
"אני חייב להסביר", אומר גליק ל'ביזנעס'. "היו כאן המון מסמכים חסויים. כל הבקשות שהגשתי בשם לחופש המידע נדחו, הנושא מוגדר מסווג ברמה לאומית, המסמכים שהוגשו – חסויים. לכן הדיון נדחה פעם אחר פעם. רק לאחר לחץ רב ודרישה ציבורית למציאת פתרון, הודיע שר הביטחון כי המעלית תוקם".
וכך, בדיון שהתקיים היום בוועדת חוץ ובטחון בכנסת הגיש ראש מועצת קרית ארבע, מלאכי לוינגר את הבקשה באופן רשמי למנהל האזרחי, וזה אפשר את הקמת המעלית במערת המכפלה. פרויקט ההנגשה כבר אושר תקציבית, ומערכת הבטחון התחייבה להשלים את ההנגשה עד סוף תשע"ט.
לוינגר: "את הנגשת אתר המורשת היהודית מהחשובים בארץ, אסור עוד לדחות. כבר שוחחתי עם עוזר שר הבטחון, ובע"ה נאפשר לכל אחד ואחת לפקוד בנוחות ובכבוד את מערת המכפלה".