מתווה הסיוע לענף התעופה אושר: כ-685 מיליון שקל יועברו לאל על ו-52 מיליון לישראייר לתקופה בת 20 שנה • במסגרת המתווה תרכוש המדינה כרטיסי טיסה עבור עובדי מערך אבטחת התעופה, לתקופה של 20 שנה, במחיר קבוע מראש
שי קליין 09.05.2021
הממשלה אישרה את מתווה הסיוע לענף התעופה הישראלי. מתווה הסיוע של משרד האוצר לענף התעופה בעקבות משבר הקורונה והפגיעה החריגה בענף התעופה הישראלי, כולל הסכם שנחתם בין משרד האוצר לבין אל-על והסכם דומה עם ישראייר, במסגרתם תרכוש המדינה בסכום מהוון וקבוע מראש, כרטיסי טיסה עבור עובדי מערך אבטחת התעופה, לתקופה של 20 שנה. סכום זה לא ישתנה אף אם יהיה שינוי בהיקף הכרטיסים הנדרש בהתאם להנחיות הביטחון.
בגין ההסכם עם אל-על תשלם המדינה כ-685 מיליון שקל ל-20 שנה, לעומת תשלום של כ-90 מיליון שקל בשנת 2019, ולישראייר תשלום של 52 מיליון שקל ביחס לתשלום של כ-7 מיליון שקל בשנת 2019.
משרד האוצר התנה את העברת הסכומים לחברות בכך שגם בעלי המניות יתרמו לחיזוק היציבות הפיננסית של החברות. על כן, המתווה כולל התחייבות של בעלי המניות לבצע הנפקת מניות להגדלת הון החברות בהיקף של 50% מסכום הסיוע שניתן לכל חברה, וכן התחייבות להימנע ממשיכת דיבידנדים ל-5 השנים הקרובות.
במסגרת המתווה, תעביר הממשלה לחברות התעופה הישראליות סיוע כלכלי, בתמורה לכרטיסי טיסה לעובדי מערך אבטחת התעופה, לתקופה של 20 שנה. הסיוע המוסכם שתעניק המדינה לחברות התעופה הישראליות, ישמש עבור מאבטחים מוטסים ועובדי מערך האבטחה שיעשו שימוש בטיסות של חברות ישראליות. הסיוע יועבר לשלושת חברות התעופה הישראליות, ארקיע, אל על וישראייר, ללא קשר לחבויות קודמות שלהן.
כאמור, בהתאם למתווה ולסיכומים מול חברות התעופה הישראליות, מדינת ישראל תעניק לחברת אל-על, סיוע בסך 210 מיליון דולר. בנוסף, חברת אל-על תתחייב ליישם בשנים הקרובות את הסכמי ההתייעלות שסוכמו עמן, בגובה של כ-900 מיליון דולר. כמו כן, חברת אל-על התחייבה שעד חודש יולי 2021 תצא להנפקה של 105 מיליון דולר, שלפחות 43 מיליון מתוכם ישולמו על ידי הבעלים.
כמו כן, במסגרת ההסכם, חברת ישראייר תתחייב לגייס סך של 8 מיליון דולר, בהנפקת החברה עד לחודש אוקטובר 2021. בתמורה לכך, החברה תקבל מהמדינה סיוע של 16 מיליון דולר. הסכם דומה ייחתם גם עם חברת ארקיע, שנטלו גם הן הלוואות בערבות המדינה בתחילת משבר הקורונה. גובה הסיוע לחברת ארקיע טרם נקבע וסוכם עימה.
שרת התחבורה מירי רגב, הדגישה כי ישנה חשיבות לשמור על חברות התעופה הישראליות, ולשמור על עצמאות תעופתית. מהלכים אלו מתחברים למאמצי משרד התחבורה לאורך השנה האחרונה להציל את חברת אל-על מתוך המשבר העמוק אליה נקלעה, כמו גם לסייע לחברות האחרות, ישראייר וארקיע. יש לשמר את היכול לטוס מבלי התלות בחברות זרות. הסכם סיוע זה נועד על מנת לשמר אותה ולחזק חברות ישראליות
המתווה גובש לנוכח התארכות משבר הקורונה והפגיעה החריגה בענף התעופה, ובשל כך פעל משרד האוצר משרד האוצר להעמיד תכנית סיוע כלכלית שתאפשר תזרים מיידי שיקל על פעילותן של חברות התעופה בתקופה זו, והוא מחליף את המתווה שהוצע בעבר לאל-על להעמדת ערבות מדינה ייעודית להלוואה שתיקח מהבנקים.
שר האוצר, ישראל כ"ץ: ״מתוך הבנה שענף התעופה נמצא במצב קשה וייחודי, וכדי להבטיח את חוסנה של התעופה האזרחית בישראל, משרד האוצר יעניק סיוע שיקל על פעילות חברות התעופה בתקופה זו. נמשיך לעשות כל שביכולתנו כדי לתת יד ולתמוך בהתמודדות עם השלכות משבר הקורונה".