התקיירויות 2025: חשמל, מים, ארנונה, תחבורה ציבורית ומע"מ – כך יתייקרו השירותים הבסיסיים | חשמל ב-3.8%, מים ב-3.4%, ארנונה ב-3%-5%, תחבורה ציבורית ב-2 שקלים לנסיעה, ומע"מ באחוז נוסף | ההערכה: תוספת של מאות שקלים בחודש למשק בית ממוצע
לאה אפרתי 04.12.2024גל התייקרויות נרחב צפוי לפקוד את המשק הישראלי בתחילת 2025, כאשר שורה של מוצרים ושירותים בסיסיים יתייקרו במקביל. על פי הודעת רשות החשמל, תעריפי החשמל צפויים לעלות בשיעור של 3.8% החל מה-1 בינואר, מה שיביא את חשבון החשמל הממוצע למשק בית ל-391 שקלים בחודש לפני מע"מ – תוספת של כ-16.4 שקלים לחודש כולל מע"מ.
החלטת רשות החשמל עדיין אינה סופית וכפופה לשימוע ציבורי שייערך בשבועיים הקרובים.במגזר העסקי ובקרב התעשיינים כבר מסתמנת התנגדות תקיפה לשיעור הייקור המוצע, כאשר בעבר הצליחה התנגדות התעשיינים להביא להפחתה משמעותית בשיעור עליית המחירים.
בחישוב כולל, משקי הבית צפויים לספוג תוספת הוצאה משמעותית: המים יתייקרו ב-3.4%, שמשמעותם תוספת של כ-7 שקלים (כולל מע"מ) לחשבון המים החודשי הממוצע. הארנונה תעלה בשיעור של 3%-5%, שיתורגמו לתוספת של כ-47 שקלים (כולל מע"מ) למשפחה בחודש. התחבורה הציבורית תתייקר ב-2 שקלים לנסיעה בודדת, תוספת שעשויה להגיע ל-80-120 שקלים בחודש למשפחה שמשתמשת בתחבורה ציבורית באופן קבוע. בנוסף, העלאת המע"מ באחוז אחד צפויה להוסיף בממוצע כ-150-200 שקלים בחודש להוצאות משק בית ממוצע.
בסך הכל, משפחה ממוצעת צפויה לשלם תוספת של כ-300-400 שקלים בחודש, או כ-3,600-4,800 שקלים בשנה, על שירותים בסיסיים בלבד.
הסיבות להתייקרות החשמל מגוונות, ובהן השלכות המלחמה שהובילו להוצאות חריגות במשק החשמל, כולל רכישת ציוד מיגון בעלות של מעל 200 מיליון שקלים והגדלת מלאי דלקי החירום. בנוסף, האינפלציה הגבוהה, עליית הריבית ותנודתיות בשערי החליפין תרמו אף הם לעלייה במחירים.
המים צפויים להתייקר ב-3.4%, תוספת של כשישה שקלים לחשבון המים החודשי הממוצע. הארנונה תעלה בשיעור של 3%-5%, המתורגמים לתוספת של כ-40 שקלים למשפחה בחודש. במקביל, כאמור, העלאת המע"מ באחוז אחד תשפיע על כלל ההוצאות של משקי הבית בעשרות עד מאות שקלים בחודש.
בתחום התחבורה הציבורית צפויה התייקרות של 2 שקלים לנסיעה, אם כי בערים מסוימות ובאשכולות סוציו-אקונומיים נמוכים, וכן בשכונות שהוגדרו ככאלה, דווקא צפויה הוזלה (ברכישות באמצעות רב-קו וכדומה).
התמונה המדאיגה מתחדדת לאור העובדה שמדרגות המס ונקודות הזיכוי לא יעודכנו בהתאם לאינפלציה של כ-4%, זאת בשל גזירות התקציב. בנוסף צפויות התייקרויות בחניות ובמחירי המזון בסופרמרקטים. זאת, לצד הקפאת הקצבאות שלא יתעדכנו בהתאם למדד המחירים.
אמנם, החל מיולי 2024 מאפשרת הרפורמה במשק החשמל לצרכנים לעבור בין ספקי חשמל פרטיים, אך מדובר בנחמה פורתא בלבד המוזילה באחוזים בודדים את העלויות החודשיות: ההתייקרויות הנרחבות צפויות להעלות את יוקר המחיה והאינפלציה בישראל ביותר מאחוז בחודש אחד, מה שעלול לדחות את הפחתת הריבית על ידי בנק ישראל.