מאחורי הקלעים של כיפופי הידיים בין גולדקנופף לנתניהו וסמוטריץ

מה עומד מאחורי המכתב החריף ששיגר שר הבינוי והשיכון בידי עוזרו האישי לנתניהו ולשרי הממשלה? | ברקע, בין היתר: מכתב ראשי הרשויות בגליל ומפת העדיפות הלאומית | מתברר כי מדובר במלחמת כיפופי ידיים בין גולדקנופף לנתניהו וסמוטריץ', כשהאחרון מואשם על ידי שר השיכון כ"חסם עיקרי" לפתרונות בשוק הדיור | בסביבת סמוטריץ' שותקים, אבל שלא לציטוט הם מגדירים את המכתב כ"תעלול יחצני" | חיים שיף בטור סיכום מיוחד

השר יצחק גולדקנופף, מנכ"ל רמ"י ינקי קוינט והרל"ש מוטי בבצ'יק |צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90

הכל החל במכתב עם כוונות טובות. לפני שבוע (ד) שיגרו מספר ראשי מועצות אזוריות בגליל מכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו, בו דרשו לתקן את מדיניות התכנון ואופן שיווק הקרקע בגליל, הנהוגה כיום בידי רשות מקרקעי ישראל. כרגע, טענו, רמ"י ואינה פועלת ברוח ההתיישבות הציונית וממילא, לא ניתן להרחיב את היישובים כל עוד לא שונתה המדיניות.

הפרטים על הדרישות שהציגו ראשי המועצות פחות מעניינים. מה שמרתק הוא שהנושא הגיע בעקבות סקירה של שר הנגב והגליל, יצחק וסרלאוף, שבישיבת הממשלה שהתקיימה בתחילת השבוע שעבר, העלה לסדר היום את מצב ההתיישבות היהודית בגליל והזהיר כי "אם הממשלה לא תפעל בנושא באופן מיידי ומשמעותי ההתיישבות בגליל, חלילה, תקרוס".

250/200 סייד בר + קובייה

נתניהו הגיב בחריפות לדברים שהעלה וסרלאוף וטען כי אם אכן ההתיישבות היהודית בגליל סובלת בשל מדיניות רמ"י, הרי שמדובר בנושא בעל "השלכות לאומיות קטסטרופליות". סמוטריץ' מיהר לומר כי מדובר במהלך שאותו הגדיר "אנטי ציוני".

קיבוץ להבות הבשן בגליל. אילוסטרציה | צילום: משה שי, פלאש 90

מכתב במסירה אישית

המחלוקת בין נתניהו לגולדקנופף נעה סביב אותו ציר, כשמפת העדיפות הלאומית שאושרה בהחלטת ממשלה ככלי לפיתוח ההתיישבות בגליל ובנגב תוך מתן הטבות רבות למתיישבים – נתפסת על ידי נתניהו כנושא שתחת סמכותו. הוא הקים צוות שרים לנושא ודורש שכל החלטה תעבור דרכו. בעיני גולדקנופף זה ממש לא מצא חן. יש לו אזורים ויישובים שברצונו לקדם, מתוקף היותו נציג הסיעה המרכזית באגודת ישראל, קרי: החצר שעליה הוא נמנה. (במחוז הדרום למשל, בו יש לו עניין רב, הוא מינה רק השבוע מ"מ מנהל מחוז ששימש כמנהל אגף חינוך חרדי בעיריית אשדוד, כדי לקדם דברים שקרובים לרוחו. מינוי, שלא היה יוצא לדרך אילו יכול היה גולדקנופף להימנע ממנו, לאור הכותרות הצפויות שעורר המינוי בעיתונות הכללית (שהפכה את השנאה וההסתה לדרך-חיים, לצערנו) אך המינוי היה חשוב מספיק, כדי לקדם אותו למרות הבליסטראות שחטפה לשכת השר). אלא שאם נתניהו יהיה על ההגה של מפת העדיפות הלאומית, גולדקנופף יהיה די כבול במתן הטבות ליישובים שקרובים לליבו. הוי אומר: הקלות ייעודיות, שיכלו לקרות בערים וביישובים שבהן יש נקודות חרדיות על המפה, יהיו תלויות מעתה בנתניהו שהחליט לפתע להתיישב על השיבר התקציבי של מפת העדיפות הלאומית.

גולדקנופף ניסה את המוצא האחרון לעורר באזז תקשורתי, ועוזרו האישי ויד ימינו, הרל"ש מוטי בבצ'יק, חילק לשרי הממשלה ידנית מכתב חריף ששוגר גם לראש הממשלה בנימין נתניהו, בו תקף גולדקנופף – לאחר ששטח את תכניותיו ארוכות הטווח, שחלקן עתידות להידון בישיבת מועצת רמ"י בשבוע הבא – את החסמים הממשלתיים שלדבריו מונעים ממנו את יישום תכניותיו לטובת עם ישראל, בניין הארץ ודיור לבנינו ובנותינו, כלשון רוח המכתב.

לדבריו, רמ"י מבקשת להעמיק את ההתיישבות היהודית בגליל ובנגב, כשבישיבת מועצת רמ"י הקרובה, יעלו להצבעה מספר הצעות לשינוי מפת אזורי העדיפות הלאומית.

יצחק גולדקנופף ובצלאל סמוטריץ' | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

במכתבו, תקף גולדקנופף הן את ראשי הרשויות בגליל ובעיקר את שרי הממשלה והעומד בראשה, באופן חזיתי וברור. "רשות מקרקעי ישראל בראשותי עושה כל שלאל ידה כדי להגדיל את היצע הקרקעות ובשנתיים האחרונות עברה בעשרות אחוזים את היעדים אותם קבעה לה הממשלה", כתב שר השיכון.

כך למשל, ציין, כי "ביישובי משגב מתוכננות כ-4,000 יחידות דיור, אשר טרם שווקו למרות פניות חוזרות ונשנות של רמ"י להאצת השיווק. ניסיונות של רשות מקרקעי ישראל להרחיב את היישובים בשנים האחרונות נתקלו בהתנגדות עזה של היישובים ושל המועצה להרחבת היישובים".

870/135 ליינר ארטקל

עוד כתב גולדקנופף, כי "אין כל מקום, לא כל שכן היגיון, בטענות הסרק אשר נשמעות לאחרונה והמטילות דופי בהתנהלות הרשות ובמניעיה – אשר כולם, ללא יוצא מן הכלל, הם לטובת מדינת ישראל, אזרחיה ולטובת ניהול אחראי של המקרקעין שבתחום אחריותה".

וכאן מגיע נושא מפת העדיפות הלאומית: "קבלת ההחלטות בנוגע להנחות בקרקע הינה בסמכותה הבלעדית של מועצת מקרקעי ישראל, אשר כאמור מורכבת מנציגי הממשלה והקרן קיימת לישראל".

"החסם המרכזי – סמוטריץ'"

האם זה נכון? כן ולא. הסמכות החוקית נתונה אמנם בידי מועצת רמ"י, אבל כל מהלך תקציבי של המועצה, דורש חתימה של שר האוצר. חתימה, שלא במהרה תתקבל. בשל כך – וכהמשך להרמה להנחתה שמתרחשת לאורך כל השבועות האחרונים (למשל, בהכרזה על שידוך בין קרקעות בפריפריה ששיווקן ייכשל לקרקעות במרכז הארץ, דבר שהקפיץ את סמוטריץ' ופקידי האוצר. זו הייתה בדיוק המטרה, לשמה הושמעו ההצהרות הללו), תוקף גולדקנופף בחריפות את סמוטריץ'. "ישנם צעדים רבים נוספים והצעות נוספות שנשמח להציע, ושבעזרתם אני פועל למאבק בעליית מחירי הדיור בכל הארץ… טוב יהיה כי אם חלף האשמות חסרות שחר של שותפים כאלה ואחרים בממשלה כלפי רשות מקרקעי ישראל, תירתם הממשלה כולה, ובפרט שר האוצר, אשר מהווה חסם מרכזי בהוצאה לפועל של תכניות דיור איכותיות, לטובת הצלחת מהלכים אלה אשר אינם לשם שמיים ולטובת הצלחתנו והצלחת בנינו ובנותינו בבניין הארץ".

סמוטריץ' מכונה אם כן "חסם מרכזי", ומה שלא ציין גולדקנופף הוא, כי יש חסם מרכזי נוסף: בג"ץ. עקרון השוויון הידוע, יכול לבלום כל מהלך של מפת העדיפות הלאומית. למעשה אפילו מועצת רמ"י תתקשה להעביר החלטות שאין להן החלטה ממשלתית חוקית אחרת כנגדן (למשל, ההתיישבות הציונית כערך עליון ומנחה, שדרש בן גביר – הצעה שלא תעבור בישיבות הממשלה הקרובות, אם בכלל) כך שקשה לשער איך המועצה עומדת לאשר מפת עדיפות לאומית שתתעדף ציבורים ויישובים כשבג"ץ עומד מצד אחד, ונתניהו סוחב את המפה לכיוונו מהצד השני של השולחן.

השר יצחק וסרלאוף עם השר איתמר בן גביר (ברקע: השר בצלאל סמוטריץ') |צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

מצדו של שר האוצר נשמר השקט, שקט די סמיך, אפילו. אבל גורם בסביבת הלשכה הגדיר בשיחות סגורות את מכתבו של גולדקנופף כ"תעלול יחצני" בלבד. "הוא רוצה להראות שהוא עושה משהו ולצייר את סמוטריץ' כמי שחוסם אותו. אבל מי שבקי בפרטים לא נופל בכותרות", כך לפי הגורם מקורב ללשכת שר האוצר.

Inner 620/130

תגובה אחת ל: "מאחורי הקלעים של כיפופי הידיים בין גולדקנופף לנתניהו וסמוטריץ"

  1. להאשים את גולדקנופף שהוא דואג לחצר שלו אחרי שסמוטריץ לא חדל לדאוג הציונות הדתית למילארדים על חשבון כל האחרים ודואג למשרדים שברשות מפלגתו לתקציבי עתק זה קצת צבוע
    זכותו של גודלקנופף לדאוג ולמנות את אנשי שלומו מה גם שהמינוי בדרום הוא מינוי ראוי של איש מקצוע שמשמש כמנהל אגף בעיריית אשדוד מזה שנים
    תודה

כתיבת תגובה