מדד אפריל: עלייה של 0.8% || מחירי הדיור ללא שינוי

נתוני הלמ"ס של מדד המחירים לצרכן באפריל מספרים על עלייה כוללת של 0.8% | האינפלציה השנתית – מאפריל-אפריל – נותרה על 5% והחשש הוא כי הריבית של בנק ישראל תשוב ותעלה | הירקות והפירות נסקו בכ4% | מחירי הדיור ללא שינוי, עלייה מינורית במחירי השכירות הנמדדים בלמ"ס

מחירי הפירות והירקות | צילום: leonori, שאטרסטוק

הלמ"ס מפרסמת הערב את מדד המחירים לצרכן שעלה בחודש אפריל 2023 ב-0.8%. בשנים עשר החודשים האחרונים (אפריל 2023 לעומת אפריל 2022) עלה המדד ב- 5.0%.

עליות מחירים בולטות נרשמו בסעיפי: ירקות ופירות טריים שעלו ב- 4.0%, תחבורה שעלה ב-2.5%, הלבשה והנעלה ב-1.9%, תרבות ובידור ב-1.8%, דיור ב-0.5% ומזון שעלה ב-0.4%.

ירידות מחירים בולטות נרשמו בסעיפי: תחזוקת הדירה שירד ב-0.5% וריהוט וציוד לבית שירד ב-0.2%.

סעיף שכר דירה ללא שכירות ציבורית עלה ב-0.3 אחוז.

יצוין כי בשכר הדירה החודשי, עבור השוכרים אשר חידשו חוזה, נרשמה עליה של כ-% 3.6 ועבור השוכרים החדשים (דירות במדגם בהן הייתה תחלופת שוכר) נרשמה עלייה של כ-9.0%.

ברבעון הראשון של שנת 2023 שכר דירה חופשי, ממוצע כלל ארצי, עמד על 4,368.3 ₪, עליה של 1.4% בהשוואה לשכר דירה חופשי ממוצע, ברבעון הקודם (4,306.6 ₪).

מדד מחירי תשומות בבנייה למגורים עלה ב-0.3% בחודש אפריל 2023.

ב-12 החודשים האחרונים (אפריל 2023 לעומת אפריל 2022) עלה מדד מחירי תשומה בבנייה למגורים ב-3.0% בעיקר בשל העליה במחירי חומרים ומוצרים ב-5.4% ובמחירי שכר העבודה ב-1.5%.

מבין החומרים והמוצרים עלו במיוחד מחירי מוצרים אחרים מבטון (ב-3.8%), מעליות (ב-3.4%), ברזל לבנייה (ב-2.3%), מוצרי מתכת אחרים (ב-1.9%) ומחיצות מתועשות (ב-1.7%).

לעומת זאת, ירדו מחירי רשתות ברזל ב-1.0%.

מדד מחירי שכר עבודה המשולם עבור המועסקים בענף עלה ב-0.5% בחודש אפריל 2023.

מדד המחירים של תפוקת התעשייה ליעדים מקומיים

מדד המחירים של תפוקת התעשייה ליעדים מקומיים עלה ב-0.2% בחודש אפריל 2023.

ב-12 החודשים האחרונים (אפריל 2023 לעומת אפריל 2022) ירד מדד זה ב-0.8%.

החודש עלו מחירי מוצרי הלבשה (ב-3.7%), רהיטים (ב-2.1%), ציוד חשמלי (ב-1.5%) ומוצרי מזון (ב-1.0%).

לעומת זאת, ירדו מחירי מוצרי נפט מזוקק (ב-1.2%) וכימיקלים ומוצריהם (ב-1.3%).

מדד הדיור

מהשוואת מחירי העסקאות שבוצעו בחודשים פברואר – מרץ 2023 לעומת מחירי העסקאות שבוצעו בחודשים ינואר – פברואר 2023, נמצא כי:

(1) מחירי הדירות נותרו ללא שינוי.
(2) בפילוח לפי מחוזות נרשמו שינויי המחירים הבאים: ירושלים (0.4%), צפון (0.8%), חיפה (0.7%), מרכז (0.1%-), תל אביב (0.3%-) ודרום (0.2%-).
(3) מחירי הדירות החדשות עלה ב-0.1%.

בהשוואה שנתית של מחירי העסקאות שבוצעו בחודשים פברואר – מרץ 2023 לעומת מחירי העסקאות שבוצעו בחודשים פברואר – מרץ 2022 עולה כי:

(1) מדד מחירי הדירות השנתי עלה ב- 11.0%.
(2) בפילוח לפי מחוזות נרשמו השינויים הבאים במחירים השנתיים: צפון (15.2%), חיפה (12.9%), מרכז (11.9%), תל אביב (9.8%), ירושלים (9.5%) ודרום (7.9%).

ברבעון הראשון של שנת 2023 מחיר ממוצע כלל ארצי עמד על 1,969.8 אלפי ₪, עליה של 1.0% בהשוואה למחיר הממוצע ברבעון הקודם (1,951.0 אלפי ₪).

תגובות

עפר קליין ראש אגף כלכלה ומחקר מקבוצת הראל ביטוח ופיננסים בתגובה למדד המחירים לצרכן: "מדד המחירים לצרכן בחודש אפריל עלה במפתיע באופן חד מהצפוי ב-0.8 אחוז (מול צפי לעלייה של 0.5%) כאשר מחצית מהתרומה למדד הגיעה מסעיפי הנופש בארץ ובחו"ל על רקע הפיחות בשקל לצד הביקושים הגבוהים לנופש בפסח. בנוסף נמשכה העלייה במחירי השכירות (את זה דווקא צפינו) וחלה עלייה גדולה מהעונתית במחירי המזון (סיום ההנחות לקראת פסח) העלייה קוזזה מעט בשל ירידה במחירי החשמל והמים והפחתת המס על משקאות ממותקים.

"התחזית הראשונית שלנו היא לעלייה של 0.6 אחוז במדד מאי בהובלת סעיף המזון (הכותרות מהעיתון מגיעות בסוף לצלחת שלנו), לצד עלייה עונתית במחירי הפירות וההלבשה. במדד יוני אנו צופים עלייה של כ-0.1 אחוז, כאשר ירידה עונתית במחירי ההלבשה, הפירות והירקות תתקוזז עם עלייה במחירי השכירות והתחבורה. חשוב לציין שלאור הירידה במחירי הנפט בעולם מחירי הבנזין צפויים לרדת ביוני. עם זאת ייתכנו שוב שינויים במס הבלו שיתפרסמו רק ברגע האחרון.

 כאמור, האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים נותרה על 5.0 אחוזים אך להערכתנו היא תתחיל לרדת בחודשים הבאים לאור "היציאה" של המדדים הגבוהים מהשנה שעברה מהחישוב השנתי. יחד עם זאת להערכתנו, האינפלציה לא תחזור לגבול העליון של היעד השנה. תחזית זו, לצד הנתון המפתיע היום ונתונים טובים באופן מפתיע גם משוק העבודה כאשר שיעור האבטלה המשיך וירד ל-3.6 אחוזים באפריל (נתונים מנוכי עונתיות) תוך עלייה מקבילה בשיעור ההשתתפות תומכים בכך שבנק ישראל יעלה את הריבית בעוד רבע נקודת אחוז ביום שני הקרוב. לגבי המשך תהליך העלאת הריבית גם אחרי חודש מאי (החלטה הבאה ביולי) אנו לא פוסלים עלייה נוספת לנוכח עקשנות האינפלציה דבר שאיננו מתומחר בשוק ההון".

תגובת ראול סרוגו, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ,  למדד הכללי ובתוכו למדד הבניה: "כמי שעומד בראש אחד הגופים הכלכליים הגדולים והמרכזיים במדינה אנחנו רואים שהאינפלציה עדין כאן ומרימה ראש ואני מתריע כי המשך מדיניות העלאות הריבית של בנק ישראל – גורם נזק אדיר לכלכלת ישראל. ראינו בשנה האחרונה שהאינפלציה ממשיכה לעלות ואינה נבלמת דווקא בשל עליית הריבית אשר גורמת במישרין לעליית שכר הדירה בישראל המהווה כ 25% ממשקל המדד והן בשל השתוללות האינפלציה באירופה ובארה״ב ועליית שערי החליפין שמייקר את הסחורות המיובאות משם.  המשך העלאת הריבית תגרום שהאינפלציה בארץ  גם תעלה וגם הכלכלה תמות. מדיניות הריבית של בנק ישראל  מזניקה את הוצאות הייצור בכל התחומים ולראיה – עליות מחירים רחבות שהופכות את החיים  הכלכליים בישראל  לבלתי נסבלים. אנחנו גם רואים את המדינות באירופה ש מסתפקות בעליה מתונה יותר של הריבית על מנת לא להרוס את הכלכלה.

"באשר למחירי הנדל"ן – טוב שהמחירים נעצרו, אבל כדי שהמגמה תמשך גם בעתיד – על הממשלה למכור ליזמים מאות אלפי מגרשים במחירים נמוכים כדי שלא נצטרך להעמיס את מחירי הקרקעות על הרוכשים ובנוסף – לתת תמריצים לקבלנים לבנות והרבה – רק כך המחירים לא יתפרצו בעתיד כלפי מעלה!"

נשיא התאחדות התעשיינים ויו״ר נשיאות המעסיקים והעסקים, ד״ר רון תומר, התייחס לזינוק במדד המחירים לצרכן ואמר כי ״ראש הממשלה הבטיח עוד בתקופת הבחירות להוריד את מנועי התייקרות, בהם הארנונה, המים והחשמל, אך בפועל המהלך לא הושלם. התוצאה היא הגדלת הנטל על העסקים והמדד הגבוה, שיצא כפול מהתחזיות. לכן אני קורא לממשלה לעמוד בהבטחתה ולפעול באופן מיידי להפחתת העלויות, אשר מקשות הן על האזרחים והן על העסקים והתעשייה בישראל. יש לפעול באופן שיטתי להפחתת יוקר הייצור, ומניעת הסחרור הגורם לעליית מחירים״.

כתיבת תגובה