מול השוק המוצף ביבוא: יש לנו די חשמל ועמדות טעינה?

חברות הנדל"ן מדווחות על עלייה בדרישת רוכשי הדירות לעמדות טעינה לרכבים חשמליים | רוני כהן: כ-15% מהרוכשים שואלים על עמדות טעינה כבר במעמד הרכישה | חיים קראדי: חוששים שחברת חשמל לא תעמוד בביקושים | ויש לחשש על מה שיסמוך: "תיכף אין חשמל בתל אביב. צריך תחנות כח ויש קשיים – כי אף אחד לא רוצה אותן בחצר האחורית שלו", אמר שלומי אייזלר, ראש מטה הדיור הלאומי | לאן אנחנו נוסעים? מבט ראשוני אל התופעות ובעיות הלוואי של הרכב החשמלי

עמדת טעינה של אפקון לרכב חשמלי | צילום אילוסטרציה: אילן דן

אם היה משהו שהעכיר את שלוותנו מול זרם הידיעות על ייצור רכבים חשמליים זה דווקא לא מס הנסועה שרשות המסים והאוצר רוצים להחיל עלינו כשמס הבלו יפסיק לפרנס את קופת המדינה אלא האמירה הבאה שעליה חתום שלומי אייזלר ראש מטה הדיור הלאומי.

באמירה פאסימית בכנס הפתיחה של מועדון המנהלים של בית הספר למנהל עסקים באוניברסיטת בר-אילן ופירמת BDO, אמר אייזלר: "תיכף אין חשמל בתל אביב. צריך תחנות כח ויש קשיים – כי אף אחד לא רוצה אותן בחצר האחורית שלו", אמר, כשהוא מתייחס לראשי הרשויות בישראל.

"אנחנו מדינה שמקדשת את זכות הקניין ואז אי אפשר לתכנן כ"כ הרבה תשתיות כאשר יש מורכבות שנובעת מזכויות הקניין. זה חייב להשתנות", אמר אייזלר.

דבריו, מייצגים היטב את הבהלה לחשמל בארצנו – שספק רב אם תוכל לתת את המענה לרכש הרכבים חשמליים החדשים שיילך ויגבר בשנים הקרובות במספרים הולכים וגדלים.

המכוניות החשמליות החדשות שהציגה טויוטה | צילום: TOYOTA

חיים קראדי מנכ"ל פרשקובסקי מניבים מסביר כי "העולם הולך לקראת חישמול מכוניות ובשנת 2030 הרוב המוחלט של המכוניות בכביש – יהיו מכוניות חשמליות ולכן יש להיערך כבר היום לעמדות טעינה בבנייני מגורים בשכונות חדשות. "נכון להיום, אנחנו חוששים שלחברת החשמל אין את היכולת לספק כאלו כמויות כאלה של חשמל, זו בעיה שיש להיערך אליה כבר מהיום ויפה שעה אחת קודם". 

זה המקום לציין, כי לפי התחזית של מרכז המחקר והמדע של הכנסת, נתח השוק לרכבים חשמליים בישראל צפוי לעלות ל-26% ב-2025 ולהגיע לכך שבשנת 2030 כ-84% מכירות רכבים חדשים – יהיו רכבים חשמליים.  המשמעות היא שעד שנת 2025 מספר הרכבים החשמליים בישראל צפוי להגיע לכדי 228 אלף רכבים חשמליים בישראל.

מול מסות כאלה, גם המעבר לתחנות אגירה באנרגיה מתחדשת, לא ממש יסייע.

סליחה, איפה נחנה?

וזה עוד לא הכל. באוגוסט השנה, עברה החלטת ממשלה ולפיה, יתוקן חוק המקרקעין באופן שכל דייר בבית משותף יוכל להתקין תשתית לשם הקמת עמדת טעינה לרכב חשמלי, ללא צורך בהסכמת יתר הדיירים, וזאת וכחלק מההכנה למעבר המוני לרכבים חשמליים.

האם לפי ההיתר להקים עמדת טעינה בחניה ללא התנגדות שכנים, תהיה אפשרות – למי שמתגורר בבתים ישנים, שאינם מכילים חניה תחתיהם – לדרוש מהעירייה לחוקק חוק עזר עירוני שיאפשר לאזרחים / לחברות שייבחרו במכרז, להקים עמדות טעינה בקצה המדרכה (עמדת הטענה שיתופית לפי מונה בתשלום) או לאפשר לאזרח פרטי שאין לו חניה בבניין המשותף – לסמן חניה (כמו חנית נכה פרטית) ברחוב, במקרה של עמדת טעינה פרטית?

הדברים הללו הינם נעלמים.

חניה shutterstock

התקווה: הבנייה החדשה

מול טירוף המכוניות החשמליות שתוקף את המדינה, יש רק תקווה אחת. באותה ישיבת ממשלה באוגוסט השנה הוחלט, כי כל בניין חדש יחוייב בהנחת תשתית בסיסית, שעליה יוכלו להתקין עמדות טעינת רכבים חשמליים.

לאור העובדה שבשנים הקרובות צפויים להיכנס למשק הישראלי עשרות אלפי כלי רכב חשמליים, מגמה אשר תלך ותגבר בעתיד, זו בשורה במקומה.

ולאור אופי הבנייה והמגורים בישראל, מוערך כי מרבית האוכלוסייה תבחר לטעון את הרכבים האמורים בביתם הפרטי או במקומות העבודה ולכן קיימת חשיבות רבה בהכנת תשתיות לטעינת רכבים במבני מגורים עוד בשלבי הבנייה, שכן הוספת תשתית לטעינת רכבים חשמליים בחניוני הבניינים לאחר סיום הבנייה תהיה מורכבת עד בלתי אפשרית עקב המורכבות ההנדסית והצורך בהסכמת דיירים הנגזרת מכך. 

ולכן בחברת אלדר שיווק מעריכים כי הביקוש לעשרות אלפי עמדות טעינה יגדל משמעותית בתוך פחות מעשור. "כבר היום", טוען רוני כהן, מנכל אלדר שיווק, כי "כ-15% מהמתעניינים ברכישת דירה חדשה שואלים במעמד המכירה, אם תהיה עמדת טעינה לרכבים חשמליים בחניונים. אלא שלהערכתנו יהיה מחסור לעמדות טעינה בפרויקטים החדשים למגורים.

"צריך להבין, שכיום, הדרישה היא שהקבלן יספק בפרויקטים חדשים למגורים כ-30 עמדות טעינה, ועד כ-50% ממקומות החנייה (הקצאה שמשתנה מעיר לעיר בהתאם למדניות העירייה). לדברי כהן, חלק מהיזמים מעריכים כי כמות החניות החשמליות לא תספיק וכבר נערכים לאספקת יותר מקומות חנייה לרכבים חשמליים". 

חניה רובוטית

"בשנים האחרונות", אומרת סתיו שמולביץ', סמנכ"ל הנדסה בקבוצת יוסי אברהמי, "אנו עדים לשינוי נרחב במערך התחבורה בישראל ומעבר של רבים לשימוש ברכבים חשמליים. לכן אנחנו לא ממתינים לדרישה מהרשויות וחשוב לנו להתאים את הפרויקטים שלנו לעתיד המתהווה. בפרויקט עתידי שלנו בתל אביב מתוכננות עמדות הטענה לרכבים חשמליים בכל חניה וכן עמדות הטענה לאופניים חשמליים לשימוש הדיירים".

"אנחנו בונים באיזורים כמו נוה צדק והוד השרון וקהל היעד שלנו מחפש פעמים רבות את החדשנות והטכנולוגיה בדירה או בבניין, לכן אנחנו לוקחים בחשבון את הצרכים שיש לדיירים בהווה ובעתיד הנראה לעין", אומר ערן לוי, מנכ"ל ובעלים משותף בחברת אלטנוילנד. "ברוב הפרויקטים שלנו ישנו חניון רגיל עם עמדת הטענה לרכב חשמלי בכל חנייה, כאשר העמדה משויכת לחשבון החשמל הדירתי. בשל מצוקת המקום בתל אביב, ישנם פרויקטים בהם לא נוכל לבנות חניון רגיל ונצטרך לבנות חניון רובוטי.

"גם בחניון כזה אנחנו כבר מתכננים מערכת הטענה חכמה לרכבי הדיירים".

הדמיית חנייה רובוטית לאופניים | צילום: parking 38

אז מה הפתרון? לרכוש דירה בבניינים חדשים? זו אופציה – אך היא לא ממש מתאימה לכולם.

מסתבר שבקרוב נחזה בהצפה של מכרזים לזכייניות עירוניות לעמדות טעינה חשמליות אזוריות.

לא מן הנמנע כי חלק מהעמדות יוקמו אפילו בחניונים זמניים או יזכו לאישורים בלתי שגרתיים לשימוש חורג – ולו לתקופה זמנית – במגרשים שעליהם מתוכננת בנייה בעתיד.

אם המדינה אכן רוצה לעבור לאנרגיות ירוקות יותר, עליה לתת את הפתרון לרכב החשמלי – ברמת הפרקטיקה.

שרת הפנים איילת שקד, לטיפולך.

כתיבת תגובה