במתחמים שאין בהם כדאיות כלכלית, תציע המדינה ליזמים להגיש בקשות לכספי מדינה שיעבירו את המיזם לרווחיות | המטרה: הוצאה לפועל של מתחמי פינוי בינוי בשכונות מצוקה פריפריאליות | מודל כזה מנוסה בימים אלה בלוד וברחובות ובהמשך יורחב לכלל רחבי הפריפריה בארץ
חיים שיף 20.06.2022הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית מוציאה לפועל את מודל הקרקע המשלימה החדש בתקציב של מאות מיליוני שקלים, כפי שפורסם בסוף מאי. בימים הקרובים יפורסמו מכרזים ליזמי פינוי בינוי שיגישו הצעות למיזמי התחדשות עירונית שיזכו למימון מכספים שמקורם בשיווק קרקע משלימה בערים לוד ורחובות.
הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית קוראת ליזמים להגיש הצעות לקבלת כספי מדינה שיאפשרו כדאיות כלכלית למיזמי פינוי בינוי שהם מבקשים לקדם בשכונת קריית משה ברחובות ובעיר לוד, במתחמים שאין בהם כדאיות כלכלית, וזאת כדי לאפשר את מימושם של מיזמים אלו, אשר יוסיפו אלפי יחידות דיור חדשות. הפיילוט מכוון ליזמים העומדים בתנאי הסף שנקבעו, לרבות התקשרות בהסכמי פינוי בינוי עם רוב בעלי הדירות במתחמים אלו.
המודל החדש העושה שימוש בהכנסות משיווק קרקעות נוצר נוכח הקושי לעשות שימוש בהקצאה פיזית של קרקע משלימה, ככלי ליצירת כדאיות כלכלית לפרויקטים של התחדשות עירונית. לפי מודל זה, הכנסות המדינה משיווק הקרקע בתחומי רשות מקומית ישמשו את הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית לסבסוד מיזמי פינוי בינוי בשטח אותה רשות מקומית. הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית מפעילה את המודל החדש בערים רחובות ולוד תחילה, כאשר במהלך הימים הקרובים יפורסם מכרז גם עבור מיזמי פינוי בינוי בעיר אשקלון.
מתן מימון המבטיח כדאיות כלכלית הוא בעל יתרונות רבים אל מול הקצאת קרקע משלימה. זאת, בין היתר, מאחר והמימון ניתן בהתאם לחוסר הכלכלי המדויק של כל מתחם והוא מונע הקצאה של מגרשי השלמה שאינם תואמים חוסר זה. כתוצאה מכך, הסדר זה מאפשר מתן מענה למימוש של פרויקטים רבים יותר שאין בהם כדאיות כלכלית. בנוסף, המודל מאפשר לשווק קרקעות ולבנות בהן בלא תלות במימוש מיזמי פינוי בינוי.
שר הבינוי והשיכון, זאב אלקין: "התחדשות עירונית הינה חלק משמעותי בבנייה החדשה בישראל, והיא כבר היום מהווה נתח משמעותי מסך בניית הדירות החדשות שמגדילות את היצע הדיור בארץ. כל כלי נוסף שמפותח על ידינו ומרחיב את מעגלי ההתחדשות העירונית בתוך הרשויות ולכלל הרשויות הוא חשוב. ההחלטה משמעותה הפיכת הקרקע המשלימה מרעיון בלתי ישים לכלי שאנו רואים את תוצאותיו מתחילות להתגשם. נמשיך לקדם התחדשות עירונית ולהעמיק את פעילות זו היכן שהיא קיימת במטרה להפוך שכונות וותיקות למתקדמות ובטוחות יותר לטובת התושבים הוותיקים ודורשי הדיור החדשים".
מנכ"ל הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, אלעזר במברגר: "המכרזים החדשים מייצרים כלי חדש ואפקטיבי בארגז הכלים של המדינה, שישמש כמנוף להתחדשות עירונית ביישובים בהם פעילות זו מחייבת סיוע בהשלמה כלכלית מצד המדינה, ואינה יכולה להתבסס על כוחות שוק בלבד. כלי זה מאפשר לראשונה שימוש בתקבולי קרקע מדינה, לטובת קידום התחדשות עירונית באתרים בהם אין היתכנות כלכלית, והוא מהווה הישג משמעותי עבור ההתחדשות העירונית בערים רבות שכיום מתקשות לקדם פעילות זו בתחומן. הפעלה מוצלחת של המנגנון החדש ברחובות, בלוד ובאשקלון, תאפשר להיערך ליישום של מודל זה באופן קבוע וארוך טווח".