ישראל דנציגר, מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה: "זהו צעד גדול לתושבי הדרום וצעד גדול מאוד למדינת ישראל. בקרוב לא יהיה גרם אחד של פסולת במדינת ישראל שלא יעבור מיון טכנולוגי"
שי קליין 08.07.2018
אחרי עשרות שנים של הטמנה יוקם מפעל בפארק המחזור והחינוך הסביבתי דודאים שבנגב, בשטחה של המועצה האזורית בני שמעון. המפעל שיאובזר בטכנולוגיה בינלאומית חדישה ימיין וישלח למחזור אלפי טונות פסולת בכל יום ויצמצם משמעותית את אחוזי ההטמנה באזור. בחודש מאי הקרוב עתידים לעלות דחפורים לשטח ולהחל בבנייה של המתקן, צפי הקמתו הוא תוך שנה. המפעל עתיד לקלוט 1,200 טון פסולת ביום.
במהלך האירוע חתמו ראשי הרשויות מהדרום ומנכ"ל המשרד להגנת הסביבה על "אמנת הסביבה" של הנגב, אשר מביעה התחייבות אזורית לשמירה על הסביבה, פעילות מוגברת לטובת שדרוג מערך איכות הסביבה ברשויות ופעילות אזורית משותפת למימוש המטרות האסטרטגיות של מדינת ישראל בתחום זה.
באתר דודאים מטפלים בפסולת ביתית, אורגנית, פסולת תעשייתית יבשה ובפסולת גזם ובניין. באתר כבר היום מבצעים פעולות מחזור כמו ייצור קומופוסט , הפרדה ומחזור של פסולת בניין, הפרדה, קיצוץ ושימוש חוזר בגזם, יצור חשמל ירוק ועוד. מפעל המחזור שיתפרס על 6 וחצי דונם, יהיה עתיר טכנולוגיה ואמצעים, יבצע הפרדה ברמה גבוהה של סוגי פסולת וימיין אותה למתקנים שונים מתאימים לטובת שימוש חוזר ומחזור. המפעל עתיד להוריד בצורה דרסטית את הצורך בהטמנה, יצמצם משמעותית את הפגיעה בסביבה ויבצע מחזור מקסימלי של האשפה בכל יישובי הדרום. דבר שעד היום נעשה בצורה לא מיטבית אזור. 45% מהמימון של המפעל הוא מהמשרד להגנת הסביבה ו55% הנוספים הם השקעה של המועצה האזורית בני שמעון.
המפעל יבנה כמבנה סגור, מקורה, מסונן ומאוורר – המשאיות הרבות שעתידות לפרוק בו את האשפה יעשו זאת בתוך המבנה הסגור ובכך יימנעו הפצת ריחות באזור. בתכנון המפעל נלקח בחשבון עניין הריח ופליטת האוויר מתוכו – הוא תוכנן בצורה כזו שימזער את הריחות העולים ממנו כדי למנוע זאת מתושבי האזור. כמו כן, עצם איסוף הזבל בתוך מפעל סגור גם מורידה את כמות הציפורים החונות באתר כיום וממזער את הסיכון שהן מהוות למטוסי וטייסי חיל האוויר מהבסיסים הסמוכים, אחת הסכנות והבעיות המרכזיות שחיל האוויר סובל ממנה כיום בדרום – כל זאת נעשה בשיתוף פעולה והתייעצות עם הדרג המקצועי והפיקודי הבכיר בחיל האוויר בשיתוף פעולה פורה.
ישראל דנציגר, מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה: "זה צעד גדול מאוד לתושבי הדרום אבל גם צעד גדול מאוד לשינויים במדינת ישראל. הסיבה שלא קמו מספיק מתקני קצה בישראל זו אי שיתוף פעולה עם הרשויות. רק ככה ניתן להבטיח שהמתקנים יקומו. לא נפרסו במדינת ישראל מספיק מתקני מיון, מתקני קצה של מיחזור ואנרגיה, הפסולת צריכה להיאסף ולהיות מטופלת כמו שצריך. היום זה קורה. בקרוב לא יהיה גרם אחד של פסולת במדינת ישראל שלא יעבור מיון טכנולוגי. מספיק עם השיטות הישנות, מספיק עם השיטות שמעמיסות טרדה על האזרחים, בסוף יש טכנולוגיה טובה שתקום כאן והכל יעבור מיון כמו שצריך. היום הוא צעד חשוב למדינת ישראל, אתם מוכיחים שהמצגות והדיבורים בסוף הופכים לברזלים תכלס בשטח."
