מינואר: בלימה ברוורס, מניעת שכחת ילדים והתרעת עייפות

מינואר 2021: שלוש מערכות בטיחות חדשות יזכו בהטבות מס • משרד התחבורה אישר להעניק הטבות מס למערכת בלימה אוטומטית בנסיעה לאחור, מערכת התרעה במצב של עייפות והסחת דעת ומערכת למניעת שכחת ילדים ברכב • עוד צעד משמעותי במאבק בתאונות הדרכים • אור ירוק: עליה של 10% במספר הפצועים קשה מתאונות דרכים, בתל אביב-יפו נפגעו יותר מאשר בירושלים

מערכת למניעת שכחת ילדים ברכב | צילום אילוסטרציה: chameleohseye, שאטרסטוק

מגבירים את הבטיחות בדרכים: משרד התחבורה והבטיחות בדרכים אישר שלוש מערכות בטיחות חדשות שיזכו את כלי הרכב הפרטיים בהם הותקנו, בתמריצי מס. זאת, במטרה לעודד ייבוא אישי ומקביל ורכישה של כלי רכב בטיחותיים יותר.

על פי הוראת הנוהל המעודכנת שהפיץ אגף הרכב במשרד התחבורה ליבואנים, החל מינואר 2021 יוענקו תמריצי מס לכלי רכב פרטיים בהם יותקנו גם מערכת בלימה אוטומטית בנסיעה לאחור, מערכת התרעה במצב של עייפות והסחת דעת ומערכת למניעת שכחת ילדים ברכב.

מערכת בלימה אוטומטית בנסיעה לאחור מזהה מכשול בזמן נסיעה לאחור של הרכב ובולמת אותו באופן אוטומטי, עד לעצירה מוחלטת, למניעת התנגשות. מערכת למניעת שכחת ילד ברכב מתריעה בפני הנהג, באופן קולי וויזואלי, במידה וילד נמצא ברכב שדלתותיו סגורות, ללא נהג או נוסע במושב הקדמי. המערכת ממשיכה להתריע עד לניטרולה על ידי נהג הרכב.

מערכת התרעה במצב של עייפות או הסחת דעת מנטרת את מצב הנהג באמצעות שילוב טכנולוגיות חישה בהן זיהוי הפנים, בדיקת מדדים פיזיולוגיים והתנהגות כלי הרכב. המערכת מתריעה באופן קולי וויזואלי כאשר הנהג עייף או שדעתו מוסחת, כשאינו מביט על הדרך או שאינו ערני למצב התנועה.

בנוסף למערכות הבטיחות החדשות, משרד התחבורה מעניק הטבות מס עבור שורה ארוכה של מערכות בטיחות מצילות חיים, בהן התקנה של מעל כריות אויר, מערכת אקטיבית למניעת סטיה מנתיב, מערכת זיהוי כלי רכב ב"שטח מת", בקרת שיוט אדפטיבית, מצלמות רוורס, חיישני חגורות בטיחות, מערכת בלימה אוטומטית בשעת חירום, שליטה אוטומטית באורות גבוהים, מערכת לזיהוי תמרורי מהירות ומערכת לזיהוי רוכבי אופניים ואופנועים.

הטבות המס חלות על כלי רכב חדשים, שמשקלם הכולל הוא עד 3.5 טון וכן על כלי רכב פרטיים שייובאו לישראל ביבוא אישי. הזיכוי במס מחושב כהטבת מס קצובה, בהתאם לחבילת הבטיחות הקיימת ברכב. לכל מערכת בטיחות ניתן ניקוד המבטא את רמת האבזור הבטיחותי. ככל שרמת האבזור הבטיחותי ברכב גבוהה יותר, יקבל הרכב ציון גבוה יותר שיזכה אותו בתמריץ מס גדול יותר.

שר התחבורה והבטיחות בדרכים מירי רגב ציינה, כי רשימת מערכות הבטיחות המזכות בהטבות מס מתעדכנת מעת לעת, בהתאם להתפתחויות הטכנולוגיות ולשינויי התקינה ברכב. "המחקרים קובעים כי רובן המוחלט של תאונות הדרכים נגרמות כתוצאה מהגורם האנושי. התקנת מערכות בטיחות מצילות חיים, אקטיביות ופסיביות, מאפשרות להתריע בפני הנהג על טעויות אנוש בזמן הנהיגה ולמנוע חלק נכבד ממספר התאונות", הוסיפה השרה רגב.

עלייה בנפגעים בערים

לפעמים ההבדל בין תאונה קטלנית עם הרוגים לבין תאונה שבה נפצע אדם באורח קשה יכול להיות כחוט השערה. לרוב בוחנים את מספר ההרוגים בתאונות דרכים אך מדד הפצועים קשה הוא מדד שניתן ללמוד ממנו רבות על הכישלון של המדינה בצמצום תאונות הדרכים והפצועים. 2,394 בני אדם נפצע וקשה בתאונות דרכים בשנת 2019 לעומת 2,166 בני אדם שנפצעו קשה בתאונות דרכים בשנת 2018 – עליה של כ-10%.

כאשר בוחנים את מספרם של הפצועים קשה בערים עולה תמונה דומה ומדאיגה. 1,473 בני אדם נפצעו קשה בתאונות דרכים בערים לעומת 1,399 בני אדם שנפצעו בתאונות דומות בערים בשנת 2018 – עליה של 5%.

המועצה האירופית לבטיחות בדרכים (ETSC) פרסמה לאחרונה (יוני 2020) דוח המשווה את ישראל למדינות אירופה בכל הקשור לתאונות הדרכים. מחברי הדוח ביקשו לבחון את השינוי במדד הפצועים קשה בעשור האחרון (2010-2019) של כל מדינות האיחוד האירופי ובכללם גם ישראל. מהדוח עולה מדאיגה אודות הכישלון המתמשך של משרד התחבורה והבטיחות בדרכים בצמצום הפצועים קשה בתאונות דרכים. על פי הדו"ח, ישראל נמצאת במקום האחד לפני אחרון בשינוי הפצועים קשה מתאונות דרכים בעשור האחרון. בעוד מדינות אירופה הצליחו לצמצם את מספר הפצועים קשה מתאונות דרכים ב-2% בממוצע, בישראל נרשמה עליה של 16% בעשור האחרון. רק מלטה הציגה נתונים גרועים יותר מאשר ישראל. יוון, שוויץ ובלגיה הצליחו לצמצם את מספר הפצועים קשה מתאונות דרכים בשיעור הגבוה ביותר מבין מדינות אירופה.

מעבר לחסכון בחיי אדם וחסכון של עצב וצער למשפחות שכולות רבות, צמצום תאונות הדרכים היא גם דרך טובה לחסוך כסף למשק הישראלי, בעיקר בימי הקורונה ובמשבר כלכלי הפוקד את המדינה. יהושוע (שוקי) כהן מנהל חברת מת"ת (מרכז תכנון תחבורה) ערך דוח אשר עוסק בין היתר בהיבט הכלכלי של תאונות הדרכים וממנו עולה כי ההשקעה בצמצום מספר ההרוגים והנפגעים היא השקעה כדאית שתחזיר עצמה במהירות. מהמחקר שביצע כהן עולה כי עלותו של כל פצוע קשה נאמדת בכ-1.7 מיליון שקלים הוצאות למשק הישראלי ועלותו של פצוע קשה מאוד למשק הישראלי נאמדת בכ-4.5 מיליון שקלים.

ארז קיטה מנכ"ל עמותת אור ירוק: "מעבר לצער הגדול ולכאב של המשפחות השכולות, תאונות הדרכים גם עולות למשק הישראלי כסף רב. ולכן ההשקעה של המדינה בצמצום הקטל בדרכים היא השקעה כדאית שתחזיר עצמה וגם תמנע ממשפחות שכולות רבות מלהצטרף למשפחת השכול. מדינת ישראל כושלת במאבק להצלת החיים כי היא לא משקיעה מספיק משאבים וכסף במאבק בקטל בדרכים. מדובר במאבק שניתן להצליח בו כפי שמוכיחות מדינות אירופה שנה אחר שנה. במשרד התחבורה והבטיחות בדרכים חייבים לשים בראש סדר העדיפויות את הצלת החיים ולהגדיל את התקציבים המופנים לטובת הבטיחות של כולנו בכביש".

תגובה אחת ל: "מינואר: בלימה ברוורס, מניעת שכחת ילדים והתרעת עייפות"

  1. החלטה חשובה ומאוד נכונה, חייבים לעשות הכל כדי למנוע תאונות כאלה מיותרות, אני התקנתי אצלי ברכב מערכת של הכפתור בייבי, אחרי כל המקרים שהיו של שכחת ילדים החלטנו לא לקחת סיכונים מיותרים, המערכת מתריאה אם שוכחים את הילד וככה בעצם מצילה חיים, כל מערכת כזאת מבורכת

כתיבת תגובה