ממהרים? אולי תטוסו ברחפן: מוניות האוויר – בפיילוט החדשני

מסתבר שאפשר להפחית את העומס בכבישים גם באמצעות טיסה ברום נמוך בערי הארץ | ובקיצור: רוצים לטוס ברחפן? מיזם הרחפנים הלאומי נכנס לשלב השני | 60 מיליון ₪ יושקעו בעשר חברות אשר ישתתפו בפיילוט של רשות החדשנות, נתיבי איילון, משרד תחבורה ורת"א לבחינת השימוש ברחפנים גדולים לנשיאת נוסעים ומטענים כבדים

רחפן של אירודרום | מתוך סרטון של החברה ביוטיוב

היום שבו לא תחשבו על משלוחן כאופציה ועל טקסי-דרייבר כאפשרות היחידה להגיע ליעד במהירות מתקרב. מונית אוויר? זה לא חלום. הניסויים ברחפנים במרחב האווירי מתרחבים ועשר חברות נבחרו להשתתף בפיילוט לאומי במסגרתו יתנסו בהפעלת רחפנים גדולים לנשיאת נוסעים ומטענים כבדים במרחב אווירי מנוהל. במסגרת הפיילוט יודגמו במשך שנתיים יכולות הרחפנים באתרים שונים ברחבי הארץ.

בהמשך לפיילוט הקודם שעמד בכל מדדי ההצלחה שהוגדרו לו, מינואר (2023) החברות יבצעו בשנתיים הקרובות שבוע טיסות ברחבי הארץ בכל חודש (24 הדגמות). הטיסות תבוצענה במרחב אווירי מנוהל, בפריסה ארצית למרחקים ארוכים של עד 150 קילומטרים, תוך נשיאת מטענים כבדים יותר לרבות כלים שיאפשרו בעתיד גם הטסה של אנשים ממקום למקום. גם פיילוט זה יבוצע תוך שיתוף פעולה עם רשות התעופה האזרחית (רת"א), חיל אוויר, רשות שדות התעופה (רש"ת) וגופים רלוונטיים נוספים.

מיזם הרחפנים הלאומי של ישראל הינו פורץ דרך ברמה בינלאומית ולראשונה יישומו בו מהלכים שטרם נוסו בעולם.

פיילוט זה נועד להרחיב את מעטפת הניסויים התומכת בטיסות כלי טיס הנושאים משקלים כבדים ולטווחים גדולים, כך שבעתיד תתאפשר הטסה של נוסעים ממקום למקום ושיפור המצב התחבורתי בארץ, באמצעות רחפנים.

כאמור, הפיילוט הינו המשך ישיר לפיילוט הראשון של מיזם הרחפנים הלאומי בו שותפים רשות החדשנות, נתיבי איילון, משרד התחבורה ורת"א – שיתוף הפעולה הייחודי בין גופי הממשלה והרשויות השונות עם התעשייה ברמה הלאומית והבינלאומית. "ארגז החול" הרגולטורי פעל במטרה לתמוך בפיתוח והטמעת הטכנולוגיות אשר יאפשרו לחברות לשפר את מוצריהן ולפתח מודל כלכלי בר קיימא ולשפר ולייעל את השירותים הניתנים לכלל האזרחים.

במסגרת הניסויים בשלב הראשון, התבצעו בשנתיים האחרונות למעלה מ 15,000 טיסות רחפנים במתארים שונים ברחבי הארץ – תל אביב, ירושלים, חדרה, רמת השרון, הרצליה, מודיעין, ירוחם ובאר שבע, וב-18 מוסדות רפואיים ברחבי הארץ. במסגרת השלב הראשון התנסו הרגולטור והחברות בטיסות לצרכים מסחריים וציבוריים אשר כללו העברת משלוחים, ניטור, אבטחה, צילום, הטסת ציוד רפואי ועוד. בשלב הבא יתבצע המשך פיתוח התשתיות הרגולטוריות והטכנולוגיות על בסיסן יפתחו החברות את מוצריהן ואת המודל עסקי שיאפשר הפעלה שוטפת בעלת כדאיות מסחרית.

כמו כן במסגרת המיזם התקיימו שיתופי פעולה רבים עם גופים ציבוריים – שת"פ עם פיקוד העורף במבצע "שומר חומות", שיתוף פעולה עם משטרת ישראל, שיתוף פעולה עם עיריית ת"א בכיסוי אירועים רבי משתתפים ועוד. המיזם הישראלי שנעשה גם כחלק משיתוף פעולה עם הפורום הכלכלי העולמי קיבל חשיפה בינלאומית ענפה מול רגולטורים בעולם, תעשיה ותקשורת והציב את ישראל כמדינה מובילה בפיתוח האקוסיסטם אשר כעת עולה מדרגה לשלב הבא.

מונית האוויר בדרך

הנושאים יאשר יבחנו בפיילוט הנוכחי:

לראשונה בישראל תתבצע הדגמת טיסות של רחפני מונית-אויר של חברת EHANG שפותחו לנשיאת נוסעים, על ידי מפעילים אוויריים ישראלים. טיסות אלה יופעלו ללא נוסעים בשלבים הראשונים עד להשגת מענה בטיחותי מתאים לדרישות הרגולציה.

הפעלת רשתות רחפנים הטרוגניות בתאי שטח עירוניים בפריסה ארצית.

טיסות רחפנים מדגמים וסוגים שונים של חברות שונות במרחב אווירי מנוהל.

פיתוח אפליקציות זיהוי לקוח (Proof of Delivery) לקידום הטמעת שירותים מסחריים.

התנסות ראשונה בתכנון ופיתוח מנחתים למוניות אוויר חשמליות.

פיתוח ויישום טכנולוגיות ותפיסות הפעלה חדשניות לקידום ויצירת רשתות לוגיסטיות אוויריות.

ההדגמה תהיה בהיקף גדול מהנעשה בעולם, בה יטוסו בד בבד עשרות כלי טיס בלתי מאויישים נושאי נושאים וכלים מתקדמים שתוכננו לנשיאת נוסעים עם הטכנולוגיות מהמובילות בעולם. הטסת הכלי מתוכננת להתבצע בצורה מדורגת כדי לבחון את בשלות הטכנולוגיה בצורה זהירה, אחראית ומבוקרת נקייה מסיכונים – כבר השנה יתבצעו טיסות של כלים אלו. תחילה יבוצעו ניסויי הטיסה מוגבלים בשטח נקי מבני אדם. לאחר מכן יתבצעו טיסות מעל אזורים עם התיישבות דלילה מתוך כוונה לאפשר בהמשך שירות בתוך הערים.

חברת נתיבי איילון תמשיך לשמש כ'אתר הרצה' לביצוע ההדגמות ותעמיד לרשות החברות שטח ב"מרכז השליטה והבקרה המטרופוליני".

החברות שנבחרו להשתתף בפיילוט זה הינן:

אירוויז דרונז בע"מ – חברת Airwayz פיתחה מערכת מבוססת בינה מלאכותית (AI) לניהול חכם של מרחב אווירי וציי רחפנים. החברה תפעיל שתי מערכות: מערכת לניהול UTM דינאמי של מרחב אווירי עמוס רחפנים ומערכת ניהול צי להטסה אוטונומית של ציי רחפנים למשימות שונות בעיר החכמה.

אף. טי. פתרונות אוויריים בע"מ – חברת אף.טי פתרונות אוויריים בע"מ (מקבוצת אירודרום בע"מ) הינה חברת שירותי הפעלת כלי טיס מאויישים מרחוק ללקוחותיה.
החברה מספקת שירותי הפעלה, שירותי הדרכה והטמעה וכן שירותי אינטגרציה לטובת מתן הפתרון המיטבי ללקוח ופועלת בתחומי ההנדסה האזרחית והבנייה, חקלאות ואנרגיה מתחדשת וביטחון ואבטחה.

אלסייט Elsight – מספקת פתרון תקשורת אמין ומאובטח לתעשיית הרחפנים, המאפשר לגורמים שונים לבצע פעילות מסחרית בתצורת BVLOS בכלל הסגמנטים המסחריים.חברת AGL – חברת AGL עוסקת באפיון מערכות וחדרי שליטה ובקרה, כתיבת נהלי תפעול והפעלה לחדרי שליטה ובקרה והדרכת הסמכת ושמירת כשירות של אנשי התעופה.

AIR TAXI ISRAEL (ATI) – חברה ייעודית לתחום ה-AAM (ADVANCED AIR MOBILITY) בישראל הפועלת בשת"פ עם חברות מתחומי התעופה הרלוונטיים לפרויקט.

ברוק – החברה מפעילה שירותי תעופת מסוקים. החברה מתוכננת להפעיל כלי EVTOL בסינרגיה עם מסוקים וכלים אוויריים על בסיס מאפייני טיסה דומים.

DOWN WIND – חברת DOWN WIND הנה חברת התעופה בתחום כלי טייס מאויישים מרחוק ויצרנית כלי טיס.

היילנדר תעופה – חברת High Lander מספקת פתרונות המאפשרים שליטה ובקרה אווירית אוטונומית מתקדמת לניהול ציי רחפנים. החברה מספקת פתרון טכנולוגי מקצה לקצה למשלוחים אוטונומיים על ידי רחפנים. מטעינת המשלוח וניהול אוטונומי של המשלוחים במרחב האווירי בזמן אמת ועד הגעתו ליעד כולל אפליקציה למשתמש הקצה שמציגה בזמן אמת את מיקום הרחפן, התקדמות המשלוח האווירי ותמונת וידיאו.

קנדו דרונס – חברת Cando Drones  היא חברת תעופה של רחפנים החברה מנגישה פתרון שלם לצרכי לקוחותיה, המבוסס על מערכת הכוללת את המרכיבים הבאים: יכולות רחפנים, תוכנת שליטה ובקרה ייחודית להפעלתם בצורה אוטומטית ואוטונומית, ליווי מקצועי להטמעה ומיצוי היכולות בפעילות הנדרשת.

רובוטיקאן  – חברת ROBOTICAN עוסקת בפיתוח מערכות רובוטיות אוטונומיות ניידות בקרקע ובאוויר ומפתחת רחפנים מהירים.

דרור בין, מנכ"ל רשות החדשנות אמר, "ישראל ממשיכה להוביל את תחום הרחפנים ברמה הבינלאומית. עם סיום השלב הראשון של הטסת רחפנים על ידי מפעילים שונים באותו מרחב אווירי מנוהל, רושמות החברות הישראליות הישגים מסחריים מרשימים בארץ ובעולם. בתחום הרחפנים, ישראל מהווה מודל למדינה המפתחת רגולציה וטכנולוגיות המאפשרות ניהול ובקרה של הפעלת רחפנים מרובים לצרכים שונים ומתקרבת בקצב מהיר למודל הפעלה שוטף שיאפשר טיסות ברום נמוך בכל חלקי הארץ".

אורלי שטרן, מנכ"לית נתיבי איילון ציינה כי "חברת נתיבי איילון, בשותפות עם משרד התחבורה, רשות התעופה האזרחית ורשות החדשנות, תמשיך לקדם את מיזם הרחפנים הלאומי כחלק מפתרונות התחבורה העתידיים שהחברה מובילה. המיזם הוכיח בשנתיים האחרונות יכולות טכנולוגיות מרשימות ופורצות דרך, בתחום ניהול מרחב אווירי חכם ברום נמוך בערי המטרופולין, שיאפשרו פתרונות אפקטיביים וישימים להפחתת העומס בכבישים".

נחמיה (חמי) שלם, מנהל רשות התעופה האזרחית (בפועל) במשרד התחבורה: "רשות התעופה האזרחית (רת"א) ממשיכה במיזם הרחפנים הלאומי שנתיים נוספות, תוך המשך שיתוף הפעולה המצוין עם השותפים למיזם. רת"א מחויבת להמשיך ולספק תמיכה מלאה לכלל הגופים הפועלים במיזם, הממשלתיים, החברות והרשויות המקומיות. רת"א תקדם את פעולות החקיקה הקריטיות הנדרשות לפיתוחו של ענף תעופה משגשג ומוביל מסוגו בעולם, כל זאת תוך שמירה בלתי מתפשרת על בטיחות הטיסה".

כתיבת תגובה