מנכ"ל רמ"י: "בפריפריה ייכשלו מכרזים, יש לסבסד את הפיתוח"

נגיד בנק ישראל הזהיר בדיון בוועדת הפנים: "שיעור המכרזים שנסגרים ללא הצלחה עלה והתופעה עלולה להוביל להאטה בקצב התחלות הבניה" | יו"ר הוועדה ח"כ יעקב אשר: "מכרזים תקועים בגלל דרישות שאינן קשורות והופכות את הפרויקט לבלתי כלכלי, אם יתאימו אותן למציאות היזמים יבואו בהמוניהם" | ומה אומרים הקבלנים?

ינקי קוינט, יו"ר רמ"י, בכנס מגדילים | צילום: דרור סיתהכל

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון נענה לבקשת יו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה חה"כ יעקב אשר, והגיע הבוקר לדיון בוועדת הפנים להציג את מדיניות בנק ישראל בכל הקשור לשוק הדיור. פרופ' ירון אמר: "שוק הדיור הוא שוק כלכלי חשוב אבל גם נושא חברתי במהותו שעסקנו בו בעבר והגשנו במהלך השנים לממשלה מספר המלצות בעניין. משנת 2008 מחירי הדיור בישראל נמצאים במגמת עליה שהואצה ב-2020-2022 והגיעה לקצב שנתי של למעלה מ20%.

"מתחילת שנת 2023 אנחנו רואים התייצבות של המחירים ואפילו ירידה קלה בנתוני הקצה. היתרי הבניה והתחלות הבניה עלו בצורה נאה משנת 2021 והגיעו לרמות גבוהות מאוד ב-2022. ברבעון האחרון של 2022 והראשון של 2023 מספר ההיתרים והתחלות הבניה ירדו במעט אבל הרמה עדיין גבוהה ביחס לממוצע של שנים עברו. מספר ההיתרים בשנה האחרונה היה גבוה מאשר התחלות הבניה וכך נוצר מלאי דירות שקיבלו היתר ובנייתן לא החלה. הצפי של הקבלנים, לפי מדדים שונים, הוא להמשך התרחבות הפעילות, אבל לטווח הארוך יש שני שלבים קריטיים – שלב התכנון ושלב השיווק.

"השלב הראשון הוא שלב התכנון המבוצע על ידי ועדות התכנון. היקף התוכניות שאושרו ירד בשנים של הקורונה, ועלה ב2022. כדי לתמוך בהגדלת ההיצע צריך להגדיל את פוטנציאל התכנון בדגש על תחבורה ציבורית, בנוסף, צריך להסדיר תמריצים לרשויות מקומיות. השלב הבא הוא שלב השיווק שנעשה על ידי בעיקר על ידי רמ"י. בשנה וחצי האחרונות קצב השיווק ירד ושיעור המכרזים שנסגרים ללא הצלחה עלה והתופעה הזאת עלולה להוביל להאטה בקצב התחלות הבניה. כדי לקדם את שיווקי הקרקע צריך לפעול להסרת חסמים ולייצר היקף גבוה של שיווקי קרקעות מוצלחים. אחת הדרכים היא באמצעות מחירים הקרקע במכרזים לביקושים המשתנים".

כפי שפורסם הבוקר ב'ביזנעס', התייחס הנגיד להוראות חדשות שבנק ישראל מתכנן להוציא בעניין מחזור משכנתא: "אנחנו מנחים את הבנקים לפשט ולהקל את תהליך מחזור המשכנתא. אנחנו מורידים חסמים כך שהלקוח יוכל להודיע לבנק בטלפון או באופן מקוון, על כוונתו לבצע מיחזור ולקבל מהבנק באופן מקוון את כלל המידע והטפסים שצריך. בנוסף, הלקוח יוכל לבצע פירעון מוקדם מול בנק אחר ללא צורך להגיע לבנק הישן. גיבוש ההוראה נעשה בשיתוף פעולה עם ח"כ יעקב אשר".

בהמשך הדיון אמר הנגיד כי "יש מקום ליצור קרן חוץ תקציבית. הנושא של תשתיות הוא קריטי וישפיע על שוק הדיור. אני מציע לא להיכנס לנושא ניהול סיכוני הבנקים והמערכת הפיננסית. ראינו מה קרה בחו"ל כשהחריגו בנקים קטנים. המלחמה באינפלציה עוד לפנינו למרות שאנחנו רואים הקלה בנושא".

נשיא התאחדות הקבלנים אמר בדיון, כי "היום הבעיה היא לא בתכנון ולא בקרקע אלא בעליית הריבית; אם המשכנתא לזכאים תגדל פי שלושה ופי ארבעה עם הטבות מס משמעותיות יותר, זה יאפשר להרבה מאוד זוגות צעירים לקנות דירה"

לדברי יו"ר הוועדה ח"כ יעקב אשר, אחרי שהריבית תרד ייווצר גל ביקושים ששוק הנדל"ן לא יידע לספק ונגיע שוב לעליית מחירים תלולה. "אם מחסנית התכנון תהיה ריקה, אם ליזמים לא תהיה כדאיות כלכלית – לא נוכל לפתור את הבעיה. נדרש פה שילוב כוחות של משרד האוצר עם משרד השיכון ונגיד הבנק, כדי להביא פתרונות מחוץ לקופסה. מכרזים תקועים בגלל דרישות שאינן קשורות והופכות את הפרויקט לבלתי כלכלי, אם יתאימו אותם למציאות היזמים יבואו בהמוניהם. כך גם בהתחדשות עירונית בפריפריה, אם יביאו את המנופים הכלכליים היזמים יידעו להרים פרוייקטים. ראיתי בישיבה הזאת התנעה של דברים. נמשיך ונתכנס כאן לישיבות המשך שיציפו ויציגו פתרונות לאתגרי שוק הדיור".

תגובה אחת ל: "מנכ"ל רמ"י: "בפריפריה ייכשלו מכרזים, יש לסבסד את הפיתוח""

  1. סבסוד פיתוח הוא כסף בחינם לקבלנים שלא יגיע לקונים.

    יותר נכון בטוח ש99% מהכסף ילך לחשבון הבנק של הקבלן.

    צריך לפתוח את המכרזים לעמותות מלכ"ר וקבוצות רכישה ואולי אפילו לפרטיים עם התנייה לבנות תוך פרק זמן סביר

כתיבת תגובה