מנסה לפרוש כנפיים: משקיע חרדי נוסף מצטרף למירוץ

איש העסקים החרדי מאיר גורביץ' מבקש אישור מרשות החברות לרכישת 25%-40% מחברת אל על • מציע הרכישה החרדי הראשון, אלי רוזנברג, מאחד סביבו אנשים עסקים, אקדמיה, תעופה וניהול • דחיית ההחזרים על טיסות שבוטלו מעניקה לאל על אורך נשימה • וגם: כיצד תיראה השבת בשמי ישראל, אם החברה תירכש בידי אנשי עסקים חרדים?

מאיר גורביץ על רקע מטוס אל על | צילומסך מאתר זק''א, צילום מטוס: משה שי פלאש 90

ספינת האוויר הסוערת של חברת התעופה הלאומית של ישראל מסרבת להגיע לחוף מבטחים. בשבוע שעבר פרסמנו כאן ב'ביזנעס' על דין ודברים והחלפת מכתבים ומהלומות הדדיות בין אלי רוזנברג, המבקש לרכוש את אל על תמורת 260 מיליון שקל, לבין הדירקטוריון של החברה המערים קשיים ללא הרף.

כעת מתברר שרוזנברג, הוא לא היחיד על מסלול הריצה התעופתי. איש עסקים חרדי נוסף בשם מאיר גורביץ' (65) מצטרף לחגיגה והגיש בקשה למזכירות אל על להיתר החזקה ב-25% – 40% ממניות החברה. על פי הדיווח ב'דה מרקר', גורביץ' העביר את בקשתו לרשות החברות הממשלתיות באמצעות מזכירות אל על.

250/200 סייד בר + קובייה

בסביבת גורביץ' מעריכים כי חזרת החברה לתפקוד בקרוב בעקבות פתיחת השמיים, תעניק לחברה אורך נשימה כלכלי, זאת בנוסף לחתימת החברה על הסכמי עבודה עם ארבעת ועדי העובדים שלה. נראה כי גורביץ' מתייג את ההשקעה כמעניינת ובהמשך גם משתלמת. איש העסקים מאיר גורביץ' הוא חתנו הגדול של הזמר החרדי המוערך מרדכי בן דוד ורדיגר ואף כיהן בעבר כנשיא ארגון זק"א.

השבת ואל על – ריקוד תעתועים

בסקירת עומק שערכנו בעקבות מצבה הפיננסי הקשה של חברת 'אל על' שאלנו האם במהלך ההלאמה ומכירת החברה למשקיע חיצוני חדש, יחול שינוי במדיניות החברה והיא תשוב להטיס את מטוסיה בשבת תוך ויתור על חלק גדול מהנוסעים החרדים.

בכתבה כאן ב'ביזנעס' הבאנו את דברי הפרשנות של עמירם ברקת ומיכל רז-חיימוביץ' ב'גלובס', ולטענתם דרישת השוק היא לעבודה של 7 ימים בשבוע: "אל על תצטרך להתמקד בקווים הרווחיים שלה ובעיקר לקרוא נכון את המפה ואת דרישות השוק: חבילות נופש, הצעות ערך אמיתי לנוסעים ודגש גדול על שירות. החברה המחודשת תצטרך גם לשקול לעבור לפעול שבעה ימים (ממילא היא כבר פועלת בשבת, אולם בדרך עקיפה)".

העובדה שמשקיעים חרדים מתעניינים בהזדמנות הבלתי חוזרת ברכישת אל על המוגדרת כחברת התעופה הלאומית של ישראל, יכולה להציל את החברה הן מפשיטת רגל מבישה בעקבות התנהלות לא נכונה והן מעבודה בשבת שמלבד היותה חמורה לכשעצמה, עלולה להבריח ממנה לקוחות רבים.

ועדת היגוי בדרך לרכישה

אלי רוזנברג שקיבל כבר מרשות החברות הממשלתית את האישור לרכישת 40% ממניות החברה, מוסיף לכוורת הניהול שלו שמות חמים מהווי העשייה, העסקים והאקדמיה של ישראל. על פי דיווח ב'גלובס' רוזנברג מודיע על, "מינוי ועדת היגוי לרכישה שתלווה את הליך הרכישה והנעת החברה. הליך הבחירה של חברי הועדה תוכנן בקפידה, על מנת שחבריה יתנו מענה למגוון רחב של היבטים הכלולים ברכישה זו".

עיון ברשימת חברי ועדת ההיגוי מעלה כי רוזנברג פועל לשוות להצעתו מעטפת עסקית-כלכלית-מקצועית, זאת במטרה להדוף את ההתקפות נגדו בתקשורת כאילו הוא בא רק כמשקיע חרדי המבקש להחזיר את החברה בתשובה. הרשימה כוללת על פי הדיווח, את הפרופ' גבריאלה שלו המשמשת כיום כחברת סגל בכירה בקריה האקדמית אונו ויו"ר הוועדה העליונה למינוי פרופסורים של המל"ג בתחום מדעי החברה, ניהול ומשפטים; את הכלכלן דורון כהן ששימש בעבר כרכז צוות באגף התקציבים במשרד האוצר וסמנכ"ל ומנכ"ל רשות החברות הממשלתיות ואת האלוף במיל' רוני נומה ששימש כמפקד פיקוד מרכז וכיום בעלי חברת 'ש.נ.ר.ג.י.' העוסקת בפתרונות אינטגרטיביים למרחבים וערים חכמות.

אלי רוזנברג | צילום: בן חורין אלכסנדרוביץ

רוזנברג הוסיף לכוורת שלו גם את מוטי אנגלמן דמות מענף התעופה, המשמש כמנכ"ל חברת תעופה 'רעות נתיבי אוויר'. הארבעה מצטרפים לתא"ל במיל' ראם עמינח שכבר משמש כנציג הקונה בחודשים האחרונים והמשמש בין השאר כדירקטור בכיל ובתעשייה אווירית.

מהדיווח עולה עוד כי בעוד יומיים (18.8) תתקיים ככל הנראה פגישה בין רוזנברג ובין חברי דירקטוריון אל על, אותם האשים בהתרשלות בתפקידם באי קידום הצעתו לרכישת החברה.

דחיית החזרים: חבל ההצלה

נוסיף כי ועדת הכלכלה שסירבה תחילה לדון בדחיית ההחזר הכספי ללקוחות קיבלה לבסוף החלטה לדחות את מועד ההחזר של כספי הנוסעים על טיסות שבוטלו עד ל-1 באוקטובר במקום בתאריך 14.8. מנכ”ל ישראייר, אורי סירקיס, אמר בדיון כי מחזור ההכנסות של החברה עומד מראשית הקורונה על 20 מיליון דולר בלבד, לעומת 317 מיליון דולר בשנה שעברה. הוא הוסיף, כי “החברה חייבת 10 מיליון דולר ללקוחות, ועד היום החזירה שני מיליון דולר. ב-1 באוקטובר אנחנו עתידים להחזיר קרוב לארבעה מיליון דולרים נוספים”.

בדיון ביקש יו"ר ועדת הכלכלה יעקב מרגי לוודא כי אכן יש לחברת אל על פוטנציאל להחזיר את הכספים לנוסעים. היועמ"ש אל על דן פוגלמן אמר בדיון כי החברה מתקדמת במתווה ההנפקה של האוצר, ולאחר מכן תינתן לחברה ערבות המדינה להלוואה. בדיון נוסף טען פוגלמן כי הסיוע המדובר לחברה הוא הלוואה בערבות מדינה של 400 מיליון דולר, שמרביתו מיועד להחזר הכסף ללקוחות שנאמד ביותר מ-300 מיליון דולר.

Inner 620/130

כתיבת תגובה