מתי זה ייגמר, גרסת האוצר: בין ארבע לחמש שנות התאוששות

בתחזית קודרת המיוחד, מעריך משרד האוצר כי המשבר הכלכלי ועד חזרה של המשק לתפוקה מלאה ולשוק תעסוקה מלא יארכו בין ארבע לחמש שנות אבטלה גבוהה • הדברים הוצגו במסגרת תחזית לשנים הקרובות, וכללו תרחיש של החמרת המגיפה • שיעור האבטלה לפי הערכות האוצר עלולה לעמוד בסוף השנה על 15% והצמיחה השנתית עלולה לרדת בחדות ב-2020 עד לכ-7% • חוזים שחורות? יש גם אופציה ורודה יותר

מכולות בנמל | צילום: משה שי, פלאש 90

מול תחזית אופטימית שהוצגה לרה"מ ולמל"ל על חיסון שיפותח ויופץ עד סוף 2020, באים פקידי האוצר וזורים תרחיש מבוסס פלפל שחור על תחזיות הצמיחה הכלכלית. תוך שהם מקיימים השוואה למשברים קודמים, צופים הכלכלנים לפחות 4 שנים של אבטלה גבוהה עד לחזרה לתעסוקה מלאה‎ – אם מתייחסים לתרחיש שהוצג בתחזית האוצר לשנים הקרובות בו נלקחה בחשבון אפשרות של החמרת המגיפה. אם הדבר יקרה חלילה, שיעור האבטלה יעמוד על 15% בסוף השנה, לצד התכווצות בייצוא ועצירה של ייצוא שירותי תיירות.

למרות מספר השנים הנקוב של ארבע עד חמש שנות התאוששות לעולם התעסוקה, כלכלני האוצר מסייגים, כי אינם מכירים את המשבר הנוכחי ואינם יכולים לחזות את היקפו או סופו. הכלכלנים מציינים כי לאור אופיו של המשבר הנוכחי קיימת אי ודאות גדולה לגבי משך זמן ההתאוששות מהמשבר בשוק העבודה.

התחזית הכלכלית לשנים 2020-2023 הציגה אפשרות ורודה יותר של התאוששות הדרגתית. כך למשל, כלכלני האוצר מפנים למה שהתרחש במשברים הגדולים של העשורים האחרונים, הסאב פריים ב-2008, הדוט.קום של שנות ה-2000, והאינתיפאדה של שנות התשעים. לפי התרחיש ה'ורוד', התוצר צפוי להיחתך עד ל-5.9% (פגיעה כוללת של 8.9% לעומת צפי של 3% צמיחה) ב-2020 ולצמוח בחזרה ב-5.7% ב-2021. בתרחיש זה, אחוזי האבטלה בסיום 2021 יעמדו על כ-10%.

אלא שכאמור, יש לאוצר אופציה חמורה יותר של משבר עמוק וכואב, שבמסגרתו – אם תתרחש החמרה נוספת (בלי סגר מגביל כמו שהתרחש, אך בהחלט בהגבלות נוספות) – הצמיחה הפוטנציאלית תיפגע משמעותית יותר וההתאוששות לא תהיה מהירה כל כך. כאן התוצר עלול להתכווץ ב-7.2% ב-2020 ולשוב ולצמוח רק ב-2.2% במהלך 2021. בתרחיש זה, בסוף השנה הנוכחית, יעמדו אחוזי האבטלה על כ-15%.

לפי משרד האוצר, ענף ההיי טק הוא מהענפים שמושפעים פחות מהמשבר, אך ישנם מנגד ענפים שמושפעים ישירות מהמגבלות הרפואיות וציפיות הצרכנים, שספגו פגיעה עמוקה ומתמשכת. כך גם צפויה התכווצות ביצוא, בדגש על יצוא סחורות בענפים בעלי עצימות טכנולוגית בינונית-נמוכה, ועצירה ביצוא שירותי תיירות.

בתוך כך, צפויה התכווצות בייצוא, בדגש על ייצוא סחורות בענפים בעלי עצימות טכנולוגית בינונית-נמוכה, ועצירה בייצוא שירותי תיירות. נתונים אלה התקבלו בעקבות ירידה בגביית מסים מבעלי עסקים בתחומים אלו, המצביעים על היקף הפגיעה באותן ענפים. כך למשל, המסים הנגבים מענף התיירות צנחו ב-44.9%, ב-34.9% בענף האמנות והבידור, ב-32.5% במשקי הבית, ב-30.5% בכרייה וחציבה וב-5.7% בפעילות נדל"ן.

בשל המודעות הגדלה לסיכונים שכרוכים בכך חוששים באוצר כי המשבר הנוכחי יביא להפחתה משמעותית בהשקעות מצד ישראלים. אך לעומת זאת, הצריכה הציבורית צפויה דווקא לעלות, משום שישנן הוצאות שנגזרות מהמשבר שעלו בחדות כמו בענפי הבריאות וכדומה.

כתיבת תגובה