נוהגים על אוטומט, שוכחים את הילד: איך נמנע את האסון הבא?

לי זה לא יקרה, סמכו עליי! • את המשפט הזה אומר כל הורה בר דעת ברחבי הארץ אחרי עוד מקרה של ילד שנשכח ברכב, אבל המציאות מוכיחה לגמרי אחרת • בעקבות האירועים בימים האחרונים, למה זה קורה? • ומה ניתן לעשות כדי למנוע?

בתום חילוץ מוצלח | צילום: ידידים

כולנו זוכרים את הנסיעות הראשונות בלימודי הנהיגה ואפילו את אלה שאחרי הטסט, כשכל פעולה הנצרכת למהלך הנהיגה הצריכה מאיתנו ריכוז ומחשבה. היום? הצחקתם אותנו, אנחנו יכולים לעשות אלף ואחד דברים תוך כדי (לא סלולרי, כן?) ועדיין לנהוג מצוין. מחקרים שהתפרסמו מוכיחים כי המוח שלנו עובד בצורה מאוד חכמה וחסכונית. עם הזמן, פעולות שאנחנו מבצעים באופן חוזר כרוטינה ביום יום, הופכות אט אט לאוטומטיות ומצריכות מאיתנו פחות משאבים, שימת לב ומחשבה. המוח מעביר לחלקו האחורי את המשימות הידועות ואנו מסוגלים לעשות אותן ללא מאמץ. אכן, זוהי יעילות מדהימה, אך אליה וקוץ בה – כי בדיוק בגללה כל אחד מאיתנו עלול לשכוח חלילה את ילדו ברכב.

"אל תגידו לי זה לא יקרה!" קובע נחרצות ישראל אלמסי, מנכ"ל ארגון ידידים סיוע בדרכים. "אנחנו עובדים על אוטומט, מספיק שינוי קטן, מספיק היסח דעת והופ, הילד נשכח חלילה". ישראל שם לו למטרה את מיגור התופעה והעלאת המודעות בעניין שכחת ונעילת ילדים ברכב והוא פועל במסגרת הארגון רבות לנושא. "זה קורה בעיקר בקיץ, לא רק בגלל החום הכבד שגובה לא עלינו קורבנות, אלא בגלל החופש ועקב השינויים בסדר היום הרגיל".

לפני מספר ימים הופץ ברשתות ובווטסאפ סרטון החילוץ מבני ברק בו הוצאה מהרכב הלוהט תינוקת כבת שנה לאחר ששהתה יותר משעה ברכב הנעול. הפנים האדומות והמזיעות, השיער הרטוב והמבט המסוייט, הותירו רושם גם על האדישים שביננו. נס גדול היה שם, ללא ספק, כי ברובם של המקרים בשנים האחרונות זה נגמר לגמרי אחרת. בשנת 2016 קיפחו את חייהם שבעה ילדים שנשכחו ברכב, בשנת 2017 היו אלה 3 נשמות טהורות שהלכו לעולמם, ב-2018 נפטרו שני אוצרות ברכב, והשנה, אך לפני מספר שבועות, נפטר תינוק מתוק שנשכח במודיעין עילית. אלו לכאורה נתונים מספריים, אבל בל נשכח כי כל ילד הוא עולם ומלואו, כשהשכול הממלא את ההורים והמשפחה אינו נתפס.

ארגון ידידים מספק לנו נתונים על מספר מקרי חילוצי ילדים מרכב נעול בשנים האחרונות. בשנת 2017 חילצו מתנדבי ידידים 697 ילדים, בשנת 2018 חולצו 1,104 ילדים, ומתחילת השנה 836 ילדים חולצו מרכב נעול. חשוב לציין כי ברובם של המקרים מדובר על ילדים שננעלו לעיני הוריהם בשגגה בעקבות נעילה אוטומטית של הרכב או השארת מפתח בתוך הרכב.

חילוץ של מתנדבי הארגון | צילום: ידידים

"אין ספק כי בעקבות העלאת המודעות אנו רואים ירידה במספר המקרים הטרגיים הללו", אומר אלמסי ומשתף בחוויה אישית. "חבר שלי, אדם נורמטיבי לחלוטין שכל את בנו בעקבות שכחה. באחת מההזדמנויות שאלתי אותו, 'תגיד לי, למה שכחת?' והוא ענה לי 'ישראל תאמין לי, אין לי מושג מה קרה ולמה זה קרה'. חייבים לזכור שאסור לנו לסמוך על עצמנו, חייבים לעשות סימנים, תזכורות ולהשתמש במגוון ההמצאות והעזרים שיש לעולם שלנו להציע. לי עצמי יש תזכורת בטלפון כל יום ב8:30 בבוקר אחרי פיזור הילדים".

כפי שכתבנו, ברובם המוחלט של המקרים מדובר בנעילה בשגגה. כ-16,000 מתנדבי ומתנדבות ידידים פזורים בכל הארץ, ורמת ההיענות והזמינות למתן מענה במקרי חירום כגון אלו גבוהה מאוד. המתנדבים בארגון מחזיקים ברשותם ערכה פתיחה ייעודית שבאמצעותה ניתן לפתוח רכב נעול במשך זמן קצר ביותר של בין 20 ל-40 שניות.

 

עוד לפני תור הזהב של המאצ'ינגים לארגונים והמוסדות השונים, התקיים לפני כשנה בארגון ידידים גיוס המונים. מטרת הגיוס הייתה רכישת ציוד לנושא נעילת הילדים ברכב. לצורך כך צולם סרטון וידאו מקצועי המדמה וממחיש את הסיטואציה של ילד שננעל ברכב, כאשר כונן ידידים מגיע במהירות לחלצו. הסכום שנאסף על סך שלושה מיליון שקלים גויס תוך 36 שעות מאסיביות והכסף שנתרם הלך ישירות לרכישת ערכות פתיחה ייעודיות לחלוקה למתנדבים בכל רחבי הארץ.

אלמסי נותן לנו הסבר קצר וברור מה לעשות במקרה של ילד נעול ברכב. "אם מדובר על שכחת ילד לזמן ארוך תחת שמש קופחת כשניתן לראות שמצב הילד לא טוב, ודאי שיש לשבור חלון בהקדם אך בזהירות. אבל ברבים מן המקרים מדובר על כמה דקות ועדיף להזעיק אותנו. מתנדב מקצועי יבוא במהירות ויבצע פתיחה שקטה ונקייה של הרכב, ללא גרימת נזק לרכב או לילד".

ישראל אלמסי מסכם ואומר שוב: "אל תסמכו על עצמכם! אם חיי הילדים שלכם חשובים, עשו סימנים והצילו חיים, כי לצערנו זה יכול לקרות לכל אחד".

פריצה לרכב עם ילד לכוד | צילום: ידידים

כיום קיימים בשוק פתרונות רבים: ליישומון וויז יש אפשרות של תזכורת בעת סיום הנהיגה, ארגון יד שרה מספקים פתרון בדמות שני חיישנים המחוברים הן למפתח הרכב והן לכיסא התינוק, וכאשר נוצר מרחק מסוים ביניהם החיישן שעל מפתחות הרכב מתחיל לצפצף. ישנם הורים השמים את התיק האישי שלהם במושב האחורי בסמוך לכיסא התינוק, ויש שאפילו מחברים מחזיק מפתחות גמיש למפתח הרכב בקביעות ומחברים אותו במתיחה לכיסא התינוק בעת הנסיעה. מומלץ לעשות חיפוש קצר בגוגל, למצוא פתרון קל לתזכורת, וליישם. גם אם מצאתם פתרון שמתאים לכם אך הוא עולה כסף, זכרו שחיי הילד שלכם חשובים בהרבה.

בארגון ידידים מזכירים להורים שלא להשאיר ילד ברכב סגור גם לרגע קצר. בנוסף, הם קוראים לאזרחים לגלות ערנות ולהביט לרכבים חונים. רק השבוע בבני ברק מבט כזה ותושייה של עובר אורח הצילו חיים.

לבקשת סיוע ועזרה צלצלו 24 שעות ביממה למוקד ידידים בטלפון 053-3131310. השירות כרוך בחיוך. להצטרפות לפעילות הנפלאה של ארגון ידידים, סירקו את הקוד:

תגובה אחת ל: "נוהגים על אוטומט, שוכחים את הילד: איך נמנע את האסון הבא?"

  1. זה פשוט מזעזע וקורע את הלב. חייבים שתהיה מערכת כמו הכפתור בייבי בכל רכב, מתי זה יהפוך כבר לסטנדרט? כל הזמן משכללים את מערכות הבטיחות ברכב, לא ברור למה לא מטפלים גם בזה

כתיבת תגובה