נתניהו הודיע: אלפי יח"ד ייבנו ב'מבשרת אדומים' המוקפאת

בעוד נתניהו מקדם בכל תוקף את תכניות בניית שכונת הר חומה וגבעת המטוס דיווח בישראל חושף כי האמריקנים אישרו את השכונה לפני זמן רב • ומדוע בחר נתניהו להסתיר זאת מהציבור? • במקביל, נתניהו הודיע על בנייה בשטחי E1 – מבשרת אדומים – שטח שהוקפא שנים ארוכות בשל בעיות מדיניות – כולל עם ארה"ב, מחשש לעימות עם הפלסטינים

נתניהו וליאון בסיור בירושלים בסוף השבוע | צילום: דוברות עיריית ירושלים

ימים ספורים בלבד אחרי שראש הממשלה נתניהו – העסוק מאוד בקדחת הבחירות ובקלחת המשפטית האישית – הודיע כי יאשר מעל 2000 יח"ד בשכונת הר חומה ויפשיר בניה של כ-4000 יח"ד בגבעת המטוס בירושלים, נודע היום כי האמריקנים הם שאישרו זאת לנתניהו, וכי המהלך תואם קודם לכן. כמה קודם לכן? דלגו לסוף הקטע הנוכחי בידיעה.

כזכור ביום חמישי האחרון אישר ראש הממשלה, בנימין נתניהו, את הרחבת שכונת הר חומה ובנוסף אישר גם את הבניה בגבעת המטוס. הוא אמר בביקור במקום עם משה ליאון, ראש העיר ירושלים, כי "כירושלמי מגיל יומיים וכראש ממשלת ישראל, יש לי היום בשורה ענקית. אנחנו מוסיפים עוד 2,200 יח"ד להר חומה שמאחוריי. הקמתי את השכונה הזאת ב-1997 כשנבחרתי לראשונה לראשות הממשלה, נגד התנגדות של כל העולם.

"יש פה היום כמעט 40,000 תושבים ועכשיו אנחנו מוסיפים עוד 10,000 תושבים. הר חומה כאן תהיה עם 50,000 תושבים כמו עיר בינונית בישראל, רק שכונה אחת בירושלים".

לדבריו, "הבשורה היותר ענקית זה שהיום אישרתי גם את הבניה ב'גבעת המטוס', שנמצאת כאן מאחורי הגבעה הזאת. פירוש הדבר עוד 4,000 יח"ד: 1,000 לתושבים הערבים של 'בית צפפה' ו- 3,000 לתושבים היהודיים. דו קיום בשלום בירושלים, ירושלים מתחברת ונבנית, אנחנו מחברים את כל חלקיה בירושלים המאוחרת, הסרתי את כל המגבלות, והנה ירושלים נבנית תחתינו. הם מדברים – אנחנו עושים".

ראש עיריית ירושלים, משה ליאון, שנכח באירוע אמר ביום חמישי כי זהו "יום גדול לירושלים! ראש הממשלה ואני מבשרים על שכונות חדשות בירושלים, בחומת שמואל ובגבעת המטוס. מדובר באלפי יחידות דיור חדשות. זוהי בשורה גדולה לעיר ובעיקר למשפחות הצעירות.

"זו התגשמות משימתי כראש העיר ירושלים, וסגירת מעגל יחד עם ראש הממשלה שבשנת 1998 הכריז על הקמתה של שכונת חומת שמואל. אז, זכיתי להיות מנכ"ל משרדו".

לאון סיים: "אני מודה לראש הממשלה, בנימין נתניהו, על ההובלה, התמיכה, ומימוש אחדותה של בירת ישראל, ירושלים! אני גאה שהגענו לעת הזו של הצבת עוד אבן ציון, בדרך לבניין ירושלים".

בארגון השמאל שלום עכשיו טענו בין היתר, כי "זהו עוד תרגיל בחירות ציני של נתניהו… נתניהו וטראמפ טוענים שהביאו "תכנית שלום" אבל מעשיו של נתניהו, כולל קידום הרחבת הבניה הזו, הם הוכחה ברורה לכך שהוא עושה הכל כדי לא להגיע לשלום ולא להוביל לפתרון הסכסוך".

השבוע פורסם השלב הראשון של הבנייה בשכונת גבעת המטוס ופורסם המכרז הראשון לבניית 1,077 יחידות דיור בשכונה, חלקן במסגרת מחיר למשתכן. בסוף השבוע צפויה להתכנס הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה בירושלים לדיון בהיתרי הבנייה לתוכניות השלד של שכונת הר חומה ה'.

עד כאן טוב ויפה, אולם נציין כי 'גלי צה"ל' חשף הבוקר כי האישור מהאמריקנים התקבל כבר לפני יותר משנה וחצי – אלא שנתניהו בחר להסתיר את האישור, משיקולים שאינם ידועים. נציין כי ‏משגרירות ארה"ב בישראל לא נמסרה תגובה לגל"צ, ומלשכת רה"מ הכחישו את האמור בפרסום.

בונים את מבשרת אדומים

אך בינתיים ראש הממשלה לא נח. הבוקר (ג) הוא נשא דברים בכנס ירושלים מבית ערוץ 7 ו'בשבע', ועדכן את הקהל כי הנחה להפקיד תכנית בניית יחידות דיור – בשטח שבין ירושלים למעלה אדומים, המכונה E1 (מבשרת אדומים). "נתתי הנחייה מיידית לפרסם להפקדה תכנית בנייה של 3,500 יחידות דיור ב-E1".

במועצת יש"ע מיהרו לברך על המהלך. "זוהי בשורה ענקית להתיישבות הישראלית ביהודה, שומרון ובקעת הירדן אשר מחכה כבר מעל לעשור וחצי לאישור התב"ע באזור E1. יצחק רבין ז"ל התחיל את התכנון במקום בשנת 1994, והוא נעצר בתקופת שרון ובוש ב-2004. אני מברך את ראש הממשלה בנימין נתניהו שעמד בהבטחותיו והחליט את ההחלטה החשובה להמשיך את הבניה בשכונה זו. קידום הנושא יאפשר בנייה רחבה ואסטרטגית בין מעלה אדומים לירושלים", אמר יו"ר מועצת יש"ע דוד אלחייני.

נזכיר כי E1 (בשמו המלא: East-1, כלומר "מזרח-1") הוא השם שנתנה מדינת ישראל לשטח בן 12 קילומטר רבועים בין ירושלים למעלה אדומים, שסופח לגבולות המוניציפליים של האחרונה. בתוכניות הפיתוח שלו הוא מכונה מבשרת אדומים וכי כבר בשנות ה-90 ייעדה המדינה את השטח לבניית שכונת מגורים ופרויקטים נוספים שייצרו רצף התיישבות ישראלי בין מעלה אדומים לירושלים, אולם במשך שנים הפרויקטים הוקפאו בלחץ בינלאומי.

כבר בשנת 1991, בתקופת ממשלתו של יצחק שמיר, הוציא שר הביטחון משה ארנס צו המספח חלק משטח E1 למועצה המקומית מעלה אדומים. יתרת השטח סופחה לעיר בשנת 1994 בידי ממשלת רבין, לטובת הקמת שכונת מגורים במקום. בחודש ינואר 1994, מועצת התכנון העליונה של המנהל האזרחי בנתה תוכנית שהרחיבה את התכנון העירוני של מעלה אדומים, ולמעשה היוותה את הבסיס לבנייה עתידית בשטח E1. רבין אישר את התוכנית, והורה לשר השיכון דאז, בנימין בן אליעזר להתחיל בעבודות לשכונת מגורים במקום. עיריית מעלה אדומים תכננה בנייה מסיבית בשטח – שכונה גדולה בת כ-4,000 יחידות דיור, ששמה יהיה "מבשרת אדומים". באזור תוכננה גם בנייה של אזור תעסוקה משותף למעלה אדומים ולירושלים, פארק גדול, אתרי תיירות, שטחי מסחר, מזבלה ובית קברות. תוכנית הבנייה אמורה ליצור רצף עירוני בין ירושלים למעלה אדומים.

בשנת 2004 החלו עבודות תשתית לשכונה, ביוזמת משרד השיכון, שכללו עבודות עפר וסלילת כביש גישה. אך הליכי התכנון והבנייה הופסקו לאחר זמן קצר בגלל לחץ בינלאומי. עם זאת, מטה מחוז ש"י של משטרת ישראל הוקם במקום, ונחנך במאי 2008. על רקע המתיחות הפוליטית שגרמו תוכניות הבניין מחד ואי השלמתן מאידך, החל משנת 2007 הוקמו מעת לעת מאחזים בשטח E1 על ידי פעילי שמאל וימין ישראלים ופלסטינים, שפונו כולם על ידי כוחות הביטחון תוך זמן קצר.

בשנת 2009 הוציא מפקד פיקוד מרכז גדי שמני צווי תפיסה לקראת סלילת כביש חדש באזור התנחלות קדר, שנתפסה גם היא כניסיון להקל על פיתוח מגורים בשטח E1, ובספטמבר 2009 התקיים טקס סמלי של הנחת אבן פינה לשכונת "מבשרת אדומים" בנוכחות ראש העירייה בני כשריאל ובמעמד השרים עוזי לנדאו ודניאל הרשקוביץ. בינואר 2011 נטען ברשת אל-ג'זירה כי גורמים אמריקניים בכירים דיווחו לרשות הפלסטינית כי בנימין נתניהו התחייב בפני ברק אובמה והילרי קלינטון, באופן חשאי, כי לא יבנה באזור זה. לפי "שלום עכשיו", ב-2011 ממשלת ישראל קידמה את מימוש התוכנית לבניית השכונה על ידי הכנת פינוי הבדואים מהאזור והשלמת מערכת כבישים.

בנובמבר 2012 אישרה ממשלת ישראל את תוכנית הבנייה של השכונה, כתגובה להחלטת עצרת האומות המאוחדות על שדרוג הנציגות הפלסטינית למעמד של מדינה משקיפה. ארצות הברית קראה לישראל לחזור בה מן ההחלטה. בריטניה, צרפת, שוודיה, גרמניה ורוסיה גינו את ההחלטה וחלקן אף זימנו לשיחות נזיפה את שגרירי ישראל במדינה. לאחר הבחירות לכנסת ה-19 התוכנית שוב הוקפאה. בנובמבר 2013 פרסם משרד הבינוי והשיכון מכרז לשכירת אדריכל לקידום התכנון, אך הוא הוקפא בהוראת נתניהו.

בפברואר 2014 התקיימה צעדת אלפים ממעלה אדומים ל-E1 בקריאה לקיום הצהרת ראש הממשלה בנימין נתניהו, ובמאי 2014 חתמו 11 חברי כנסת מהליכוד, בהם 2 שרים, על עצומה הקוראת לראש הממשלה לבנות את שכונת מבשרת אדומים; ובכך לטענתם לחזק את מעלה אדומים וירושלים, להפחית את מצוקת הדיור ולתת מענה לדור ההמשך של מעלה אדומים. בנובמבר של אותה שנה העביר משרד הבינוי לעיריית מעלה אדומים 3.6 מיליון ש"ח לצורך התכנון, בפטור ממכרז. התכנון כולל תכנון מפורט של 3,200 יחידות דיור ובדיקת התכנות לבנייה נוספת.

רק עתה, ערב הבחירות, באה ההצהרה של נתניהו וחושפת כי הוא מאשר בניית אלפי יחידות דיור במקום. האם זהו תעלול בחירות נוסף או שמא גורלן של הדירות הללו יהא כשל גבעת המטוס והר חומה שעלו על גל ההיתרים במהירות? ימים יגידו.

כתיבת תגובה