סאגת מענקי הקורונה | 370 מיליון ש"ח כבר הוחזרו

בדיון שנערך בוועדת הכלכלה בסאגת החזרי מענקי הקורונה חשפו נציגי רשות המסים כי 26,500 עסקים מבקשים להחזיר כ-650 מיליון שקל ממענקי הקורונה להם לא היו זכאים | היו"ר ביטון ביקש לבחון להקים מהכסף הזה קרן סיוע לעסקים שעדיין זקוקים לכך, לצד דרישה לפרוס את בקשת הכספים לתשלומים נרחבים | 370 מיליון שקלים כבר הושבו למדינה, ובעלי העסקים מאיימים בתביעה בבג"ץ

מיכאל ביטון בוועדת הכלכלה | צילום: דוברות הכנסת, נועם מושקוביץ

אתמול התקיימה בוועדת הכלכלה ישיבת מעקב שיזם היו"ר חבר הכנסת מיכאל ביטון, בסאגת הדרישה של רשות המיסים מבעלי עסקים להחזיר מענקי קורונה שקיבלו. הישיבה התקיימה לאחר שלפני למעלה מחודשיים עם פרסום הדרישה המקוממת של רשות המיסים, יזם יו"ר הוועדה דיון בעניין, על רקע פניות שקיבל מבעלי עסקים על כך שעשרות אלפים מהם קיבלו דרישה להחזיר מענקי קורונה מסיבות שונות, בשעה שהם עדיין מתמודדים עם השלכות המגיפה. היו"ר ביטון הזכיר כי בדיון הקודם ביקשה הוועדה נתונים ובחנה אפשרות לפריסת ההלוואות, ואמר כי הוא שומע שהנושא לא סודר.

המשנה למנהל רשות המסים, מירי סביון, אמרה בדיון כי בשלב זה ההחזרים הם וולונטריים, כך שמאפשרים לעסקים שמזהים שקיבלו מענק שלא היו אמורים לקבל להחזיר אותם בפריסה ארוכה של 18 תשלומים. לדבריה, "יותר מ-26,500 עסקים ביקשו להחזיר מענקים בסך של כמעט 650 מיליון שקלים. מתוכם כבר שולמו יותר מ-370 מיליון. מי מהם שרוצה זכאי לפריסה של 18 תשלומים. סה"כ החזירו יותר מ-20 אלף עסקים סכום כולל של למעלה מ-370 מיליון שקלים. יש עוד 11,500 עסקים שיש להם יתרת חוב של קצת יותר מ-270 מיליון שקלים".

250/200 סייד בר + קובייה

היו"ר ביטון שאל האם יש נתונים לגבי עסקים שנפגעו קצת פחות מהרף המזכה במענק וסביון השיבה כי זה מצריך בדיקה, וכי בהמשך תעשה הרשות אומדנים לכל התופעות השונות. הוא הוסיף ושאל אם יש תכניות נוספות תמיכה בעסקים שעדיין נפגעים כתוצאה ממשבר הקורונה, וסביון השיבה כי זה לא חלק מעולם התוכן של רשות המסים, אלא צריך להיבחן ברמה אוצרית ואף מעבר לכך.

Inner 620/130

בשלב זה בעלי עסקים שהשתתפו בדיון קיבלו את רשות הדיבור והגיבו לדברים ותקפו את ההחלטה, המסעדנית לילי בן שלום אמרה כי גם משרד האוצר לא יודע את הנתונים, אם הוא מבקש לגבות כספים מעסקים שממש לא התאוששו. נשיא לה"ב, רועי כהן, אמר כי גם עסק שהמחזור שלו ירד ב-38%, מתחת לרף 40% שמזכה במענק, גם עסק כזה אין לו סיכוי לשרוד. לכן דרש להקים ועדת חריגים. היו"ר ביטון התייחס לכך ואמר כי הדבר עלול ליצור אפליה. יו"ר העמותה לצמצום פערים חברתיים, יורם מועלמי, טען כי האוצר לא מפרש את החוק נכון.

במהלך הדיון אמר חבר הכנסת יעקב אשר כי רשות המסים לא יודעת לטפל בעסקים שנפתחו במהלך הקורונה והצטרף לקריאה להקמת ועדת חריגים. ח"כ שמחה רוטמן אמר כי העצמאים הם שמשלמים את עלות היציאה מהמשבר.

בתום הדיון סיכמה ממלאת המקום יו"ר הוועדה, ח"כ מיכל שיר, ואמרה כי "הוועדה שבה וקוראת למשרד האוצר ולרשות המסים להקים ועדת חריגים שתבחן כל עסק לגופו וכי עסקים שנמנע מהם לחזור לעבוד באופן מלא בשל החלטות של הממשלה. ככל שנדרש לשם כך תיקון חקיקה אנא הביאו זאת במהרה לכנסת והוועדה תטפל בו במהירות הנדרשת. הוועדה דורשת ממשרד האוצר ורשות המסים לאפשר לעסקים לפרוש את ההחזרים ל-36 תשלומים. הוועדה סבורה שיש לאפשר לעסקים לבצע את פריסת התשלומים באמצעים אלקטרוניים ואחרים ולהימנע מדרישה מהם להגיע למשרדי רשות המסים לשם כך".

עוד אמרה ח"כ שיר, כי "הוועדה מציעה למשרד האוצר ולרשות המסים לבדוק טענות שהועלו לסתירה בלשון החוק ויישומן. הוועדה ממליצה למשרד האוצר לבחון הקמת קרן סיוע לעסקים במשבר מכספי המענקים שיוחזרו ולסייע לעסקים שקיים קושי בהגדרות החוק הקיים לתת להם מענה ואשר נפגעו כתוצאה מהחלטות הממשלה בתקופת משבר זו. הוועדה מבקשת ממשרד האוצר לרכז את הנתונים שהתבקשו בדבר מספר העסקים המצויים על סף העמידה בקריטריונים ולהעבירם אליה בהקדם ותקיים ישיבת מעקב בנושא".

בעלי העסקים יוצאים למאבק

במקביל נמסר אתמול במשרד האוצר מכתב דרישה בטרם עתירה לבג"צ במשרד האוצר על ידי מובילי מאבק בעלי העסקים. במכתב נדרש משר האוצר לעצור לאלתר את הדרישה להחזר מענקי הקורונה. מכתב הדרישה ציין כי ככל ששר האוצר לא יפעל תוך 21 יום,  תוגש עתירה לבג"צ.

עקרי דרישות העמותה כפי שפורטו במכתב הדרישה:

עסקים קטנים: פטור מלא מדרישת ההשבה של מענקי הסיוע שנתקבלו על ידי עצמאים ושכירים בעלי שליטה בחברת יחידים אשר מחזור העסקאות השנתי לא עלה על  300,000 ₪,

פטור מלא מדרישת השבה של מענקי סיוע שנתקבלו על עסקים אשר סגרו את עסקם ו/או הפסיקו פעילות עסקית לחלוטין בשנת 2020  ו/או 2021,

חישוב שנתי- פטור מלא מדרישת השבה של מענקי סיוע שנתקבלו על ידי עסקים  אשר פחת מחזור העסקאות השנתי שלהם לאורך של שנת 2020 בהתייחסות שנתית בממוצע, בשיעור של בין 25% ל- 40%, ולא בהתייחסות לפי תקופה דו – חודשית.

עוד דורשת העמותה, לאפשר החזר מענקים דיפרנציאלי של מענקי הסיוע ולהקים ועדת חריגים ברשות המיסים אשר תאפשר בחינה פרטנית שתבחן באופן שוויוני, נגיש ומהיר כל עסק לגופו כך, שיתווספו קריטריונים נוספים מעבר לאמור לעיל, כך שיתאפשר פטור מהשבה לבעלי עסקים מעבר לקריטריונים הקיימים (חופשת לידה  ו/או שירות מילואים), כך למשל פטור מטעמי מחלה כיו"ב.

דרישות נוספות של העמותה הינן לקבוע כי מענקי הסיוע לעצמאים או לשכירים בעלי שליטה לא ייחשבו כהכנסה לפי פקודת המיסים, ולהאריך את המועד להשבת מענקי הסיוע ששולמו ביתר עד ליום 31.1.2022 והארכת הפריסה של החוב עד ליום 31.12.2023 (במקום 31.12.2022).

העמותה הבהירה כי ככל ששר האוצר לא יפעל  כאמור תוך 21 יום העמותה תגיש עתירה לבג"צ כאמור באמצעות עו"ד תמר קידר (אליה הצטרפו נכון להיום כ-400 עצמאיים והמספר גדל מדי יום).

במכתב הדרישה לקיום הדיון בנושא בוועדה, שנשלח ליו"ר וועדת הכלכלה, ח"כ מיכאל ביטון נכתב: "איננו מקבלים את הפריסה "הנוחה" לתשלומים אשר מציעה רשות המיסים, איננו מקבלים אף את ההארכה אשר ניתנה להחזר זה. אנו דורשים דיון מחודש על נושא כאוב זה. ענפים רבים עדיין לא התאוששו וזה הזמן שהמדינה תסייע לציבור העצמאים".

מומלץ עבורך

כתיבת תגובה