סיכום 2022: 39% מהפרסומים שנבחנו – הכילו מידע מטעה

המועצה לצרכנות שהקימה באוגוסט 2022 את היחידה למניעת הטעיות בפרסום, עקבה אחרי מודעות פרסום, קמפיינים ואפילו פרסומים של אושיות רשת וידוענים כדי לבחון אם יש במידע חשש להטעיה | ב-880 פרסומים עלה חשד להטעיה או להפרה של הוראות הדין ומתוכם, ב-343 פרסומים (39%) נמצאה הטעיה, ונשלחה פניה למפרסם | כמובן, בתקופות החגים, עלייה ניכרת בהטעיות הציבור, במבצעים, ועוד | אלו תחומים וענפים מובילים את ההטעיות בעולם הפרסום?

פרסום השקעות בלוחות המודעות במגזר החרדי | צילום אילוסטרציה: באדיבות המצלם

לכבוד יום הצרכן הבינלאומי שצויין בשבוע שעבר, פרסמה המועצה לצרכנות את דו"ח התלונות ומסכמת את שנת 2022 שהייתה לדבריה "שנת מפנה", במסגרתה ניתן מענה הוליסטי ייחודי לטיפול וקידום האינטרס הצרכני, הן ברמת הפרט והן ברמת הכלל, נפתחו מחלקות חדשות, והורחבו תחומי הטיפול, על אף הקשיים התקציביים עמם מתמודדת המועצה בשנים האחרונות, ומחסור בכוח אדם. הרחבת התחומים וביניהם: צרכנות פיננסית, שירותי רפואה, קבלת שירות מהמדינה, וצרכנות בתחום החינוך, נוספו  מתוך ראית הצרכן והצרכנות בצורה רחבה יותר, ומציאת דרכים לקדם סביבה צרכנית הוגנת וראויה שתיטיב עם כלל המשק. 

במועצה מתקבלות בכל שנה, בכל הערוצים, עשרות אלפי פניות.  סך הפניות המגיעות למועצה לצרכנות בשנה, הינו מהגדולים ביותר בישראל. 

250/200 סייד בר + קובייה

התלונות המגיעות למועצה נקלטות במערכת ממוחשבת (אך מיושנת מאוד לאור מגבלת התקציב), ומסווגות על-פי עניינן ועל-פי נושא התלונה. כשהבדיקה מעלה ממצאים מדאיגים, ליקוי עקרוני או תופעה נרחבת – נבדקת  אפשרות פעולה נוספת, משפטית או ציבורית, לטובת כלל הצרכנים. 

היקף התלונות החריג והצורך בבדיקה יסודית של כל תלונה מחד, ומספר העובדים המצומצם מאידך, מחייב את המועצה לתעדף טיפול מהיר באוכלוסייה מוחלשת, עבורה הוקם  קו טלפון ייעודי למתקשים בשליחת תלונות באופן דיגיטלי. בשנת 2023, בכוונת המועצה לפתוח נקודות קבלת קהל בתל אביב ובדרום הארץ (בנוסף לקבלת הקהל המתקיימת כיום בחיפה), ובכך לתת מענה לאוכלוסייה אשר אינה יכולה או מתקשה עם ההתמודדות הדיגיטלית.

באוגוסט 2022 השיקה המועצה לצרכנות את היחידה למניעת הטעיות בפרסום, במטרה לקדם פרסום הוגן ולא מטעה, ולמזער את הפגיעה בצרכנים בגלל הפרסום. בנוסף, היחידה מבקשת לקדם שיווק לגיטימי והוגן של העוסקים כלפי הצרכנים.

היחידה דוגמת פרסומים ממקורות פרסום שונים ומגוונים, (כולל פרסומים של אושיות רשת וידוענים) ובוחנת אם יש במידע חשש להטעיה. במקרים בהם נמצאת הטעיה, לכאורה, נעשית פניה למפרסם, ובה הבהרה על ההטעיה או ההפרה של הוראה כלשהי בדין באופן הצגת הפרסום, ודורשת תיקון או הסרתו לגמרי. מפרסמים שלא מתקנים את ההטעיה או הפרת הדין, חשופים לנקיטת הליכים משפטיים כנגדם. 

בשנת 2022 בחנה המועצה אלפי פרסומים ודיווחה על 880 פרסומים בהם עלה חשד להטעיה או להפרה של הוראות הדין. ב 343 פרסומים (39%) נמצאה הטעיה, ונשלחה פניה למפרסם. בתקופת חגי תשרי, פסח ומבצעי נובמבר, נמצאה עליה ניכרת בהטעיות והפרות דין בפרסום. 79% מהפרסומים בהם אותרו הטעיות או הפרות של הדין, התקשרו לפרסומי מבצעים (מכירה מיוחדת כהגדרתה בחוק הגנת הצרכן).

תחום החשמל והאלקטרוניקה מוביל כתחום בו נמצאו מירב ההטעיות והפרות הדין. אחריו ביגוד והנעלה, מוצרי צריכה, וריהוט. 

Inner 620/130

באופן כללי, במהלך שנת 2022 טיפלה המועצה לצרכנות ב 65,823 פניות, במסגרתן הושב לצרכנים הפונים סך של  9,902,694 ₪. מדובר בעלייה של 6% במספר התלונות משנת 2019, ועליה של 80% בהחזר הכספי לכיסם של הצרכנים. בנוסף, פעילות המועצה בשנת 2022 בתחום ההליכים הייצוגיים  שקיפחו את זכויות הצרכנים, הביאה להשבת כספים לציבור בסכום מוערך של 6,769,082 ₪.

בסך הכול טיפלה המועצה בשנת 2022, בהחזר כספי לציבור בסך שיא כולל  של  16,671,776  ₪

מומלץ עבורך

כתיבת תגובה