עבור הרוב המוחלט של התעשיינים, 86%, היצוא לטורקיה מהווה עד 20% משווקי היעד | ל-60% מהתעשיינים, שלפני המשבר מול ארדואן יבאו חומרי גלם מטורקיה, יש מלאי חומרי גלם לעד שלשה חודשים קדימה – זמן מספק להיערכות מחודשת ומציאת ספקים חלופיים | ואלו מדינות מועדפות לייצוא ולייבוא מהן?
שי קליין 15.05.2024האם אנחנו תלויים בטורקיה? כנראה פחות משחשבנו. בסקר חדש שערכה מחלקת המחקר בהתאחדות התעשיינים נמצא כי ל- 80% מהתעשיינים הישראלים ישנן חלופות ליבוא מטורקיה ועבור הרוב המוחלט של התעשיינים, 86%, היצוא לטורקיה מהווה עד 20% משווקי היעד. כמו כן ל-60% מהתעשיינים, שלפני המשבר מול ארדואן יבאו חומרי גלם מטורקיה, יש מלאי חומרי גלם לעד 3 חודשים קדימה – זמן מספק להיערכות מחודשת ומציאת ספקים חלופיים.
כמו כן, לכ- 50% מהיצואנים יש חלופת יצוא מיידית לטורקיה – כאשר יוון מצטיירת כחלופה המרכזית. 67% מהתעשיינים דיווחו על יוון כיעד אפשרי ליצוא במקום טורקיה בשל הקרבה הגיאוגרפית לישראל ונוחות התובלה. בקרב התעשיינים שייבאו בעבר מטורקיה, סין מצטיירת כחלופת היבוא המרכזית, כאשר כמעט 50% מהנשאלים הצביעו עליה כחלופה אפשרית ואחריה יוון.
עוד מדינות בולטות שמסתמנות כחלופה ליבוא ויצוא במקום טורקיה הנן קפריסין ומדינות מזרח אירופה, כשהמכנה המשותף שלהן הוא הקרבה לישראל. עם זאת ישנם גם אתגרים, כש- 80% מהיבואני חומרי גלם ציינו את פערי המחיר כבעיה המרכזית בחלופות יבוא במקום טורקיה לטווח הקרוב.
כמו כן גם היצואנים וגם היבואנים ציינו את נושא התובלה כבעיה שעלולה להתעורר מול מדינות אחרות.
נשיא התאחדות התעשיינים, ד"ר רון תומר מסר בעקבות הנתונים כי "אמנם התמכרנו ליבוא הזול מטורקיה, אבל נתוני הסקר מצביעים על כך שאפשר להסתדר מצוין גם בלעדיה. יש הרבה חלופות. העיקר הוא שזו גם ההזדמנות שלנו להבין כמדינה שעלינו לצמצם עד כמה שאפשר את התלות במדינות עוינות ולחזק את העצמאות היצרנית שלנו על ידי חיזוק ותעדוף של התעשייה הישראלית שתוביל להרחבת מפעלים ופתיחת חדשים וגיוון מקורות חומרי הגלם. ככל שנחזק ונרחיב את התעשייה שלנו כך שתוכל לייצר כמעט כל מוצר באופן תחרותי ולספק את צרכי המשק, כך נהיה חזקים ועצמאים יותר- הן בעיתות שגרה והן בעיתות חירום כמו המלחמה הנוכחית״.