"במידה והתפשטות וריאנט האומיקרון תביא להידוק משמעותי של המגבלות, שוק הנפט צפוי להיות בעודף היצע, מה שיתמוך בהמשך ירידת מחירי הנפט
ד"ר גיל בפמן 21.12.2021מחיר הנפט ירד מעט בשבוע האחרון, לאחר עלייה קלה בשבוע שלפניו. מחיר הנפט מסוג BRENT ירד לכ-73.52 דולרים לחבית בסיום יום המסחר ב-17/12/2021 ומחיר חבית מסוג WTI ירד לכ-70.86 דולרים. ירידה זו חלה על רקע התפשטות וריאנט האומיקרון באירופה ובארה"ב, אשר החל להביא להידוק המגבלות בחלק מהמדינות ואף לסגר במספר קטן של מדינות.
ההיצע הגלובלי:
- ערב הסעודית הודיעה כי קבוצת OPEC+ יכולה להגיב במהירות לירידה של מחיר הנפט והיא הזהירה משקיעים מלבצע ספקולציות של מכירה בחסר.
- שר האנרגיה של ערב הסעודית אמר כי היעדר השקעות מספיקות בנפט ודלקים מאובנים עלול להביא לכך שעד סוף העשור יצור הנפט ירד בכ-30 מיליון חביות ביום, ירידה של כ-30% מתפוקת הנפט הגלובלית, מה שעלול לסכן את יציבות השוק ואף ליצור משבר אנרגיה.
- מחיר הנפט העתידי לחודש פברואר ירד באמצע השבוע הקודם מתחת למחיר הנפט שיסופק בחודש מרץ (לא כולל ימי תפוגת החוזים). עודף זה עלול להחריף במידה והתפשטות וריאנט אומיקרון תביא להידוק נוסף של המגבלות, שיפחית את הביקושים לטיסות בינלאומיות, ואף לסגרים אשר יפגעו בביקושים המקומיים.
- מספר אסדות הקידוח בעולם מצוי במגמת עלייה מהרביע השלישי של שנת 2021. אולם, עלייה זו הינה איטית, באופן יחסי, ואינה משקפת כמות מספקת של אסדות פעילות על מנת לענות על עלייה עתידית בביקושים בטווח הבינוני.
- מלאי הנפט בארה"ב ירד בשבוע המסתיים ב-10/12/2021 בכ-4.6 מיליון חביות, הירידה הגדולה ביותר מאז חודש ספטמבר, והוא הגיע לרמה הנמוכה מאז אוקטובר של כ-428 מיליון חביות.
- ארה"ב החלה לספק נפט מהמאגרים האסטרטגים שלה, לאחר שהודיעה על אספקת 50 מיליון חביות נפט במטרה לענות על הביקושים הגבוהים ולהפחית את הלחצים האינפלציוניים, והיא צפויה להמשיך לספק כמויות נפט נוספות.
צד הביקוש הגלובלי:
- הביקוש לדלק למכוניות בארה"ב עלה בשבוע שהסתיים ב-10 בדצמבר לכ-9.5 מיליון חביות ביום. הביקושים צפויים להמשיך להיות חזקים במחצית השנייה של חודש דצמבר, בשל עונת החגים בה הביקושים גבוהים בשל עלייה בשימוש בתחבורה.
- הביקוש לדלק מטוסים עלה גם כן בתקופה זו, לאחר ירידה חדה בשבוע שלפני כן, והוא הגיע ל-1.6 מיליון חביות ביום.
- להערכת ה-EIA, הביקוש למוצרי נפט בארה"ב הגיע לרמת שיא של 23.19 מיליון חביות ביום, כאשר הביקוש לתזקיקים עלה לרמה הגבוהה ביותר מינואר 2003.
- זיקוק הנפט של סין עלה בנובמבר ל-14.57 מיליון חביות ביום, עלייה של 5.5% בהשוואה לאוקטובר וזו הרמה הגבוהה ביותר בחמשת החודשים האחרונים.
משק הגז הטבעי:
- מחיר הגז הטבעי בארה"ב (Henry Hub), ירד מעט בשבוע האחרון, כהמשך לירידות החדות יותר שהיו מסוף נובמבר, והגיע ל-3.77 דולרים ל-MMBTU. זאת, על רקע התפשטות וריאנט האומיקרון של נגיף הקורונה לצד עליית היצע הנפט מצד הממשל האמריקאי העשויים לשמש במקרים מסוימים כאנרגיה חלופית לגז טבעי.
- מחיר הגז האירופאי (TTF) עלה בשבוע האחרון ביותר מ-30%, מכ-103.6 ל-136.9 אירו ל-MWh. זאת, על רקע עונת החורף המגבירה את הביקוש לגז טבעי לחימום בתים ועסקים.
הצפי לטווח הבינוני:
- קבוצת OPEC+ צפויה להגדיל את תפוקת הנפט בינואר, בהתאם להחלטה שהתקבלה, במידה ושוק הנפט יישאר יציב, אך יתכן שהיא תמנע מהקלה נוספת במכסות בפברואר במידה ויהיה עודף היצע בשוק.
- קבוצת OPEC עדכנה את התחזית שלה לביקוש הגלובלי ברביע הראשון של 2022 והיא מעריכה שהסיכון מווריאנט אומיקרון של נגיף הקורונה הינו מוגבל.
- ה-IEA מעריכה כי הידוק המגבלות באירופה צפוי להביא לעודף היצע בשוק אשר יגדל עוד במהלך שנת 2022.
- במידה והתפשטות וריאנט האומיקרון תביא להידוק משמעותי של המגבלות, שוק הנפט צפוי להיות בעודף היצע, מה שיתמוך בהמשך ירידת מחירי הנפט, ואילו במידה והשגרה הנוכחית תמשך וצמיחת הפעילות הכלכלית לא תפגע, הביקושים צפויים לעלות והם תומכים במחיר הנפט הנוכחי.
- הצמצום הצפוי ברכישות הנכסים של ה-FED עשוי לחזק עוד את הדולר, מה שתומך גם כן בירידת מחיר הנפט בטווח הבינוני.
- החוזים העתידיים מצביעים על ירידה מסוימת במחיר במחצית הראשונה של שנת 2022 וירידה נוספת במהלך שנת 2023.
- היעדר השקעות מספיקות בשוק עלולות להביא למחסור באנרגיה בשנים הבאות. במידה וחברות האנרגיה ימשיכו במדיניות זו של היעדר השקעות מספיקות, מחיר הנפט צפוי לחזור לעלות וייתכן שאף להגיע ל-100 דולרים לחבית לקראת אמצע העשור הנוכחי.
הכותב הוא הכלכלן הראשי של בנק לאומי