עונת הדוחות: צמיחה, האטה והסתרה

גוגל מזנקת כלפי מעלה אך בכל זאת מספרת על ירידה בהיקפי הפרסום • פורד מודיעה כי תאבד מיליארדים ומה קורה אצל יצרניות התרופות וקבוצות הנפט והדלק? • הצצה לדוחות הכספיים של הרבעון מלמדת על המגמה העולמית לצד הקורונה ששיתקה את התעשייה בחודש האחרון של הרבעון

הבורסה בימי הקורונה | צילום: פלאש 90

משבר הקורונה העולמי לא עצר את המסחר הסוער בבורסות העולם. מניות החברות הגדולות והקטנות משחקות תפקיד חשוב בכלכלה העולמית לצד המסחר בסחורות כמו הנפט והמתכות. בימים בהם הייצור והמסחר נעצרו כמעט לגמרי ברוב העולם המערבי, העיניים נשואות אל עבר הגרפים ושווי החברות.

מסכים ירוקים – המצביעים על עליות שערים, מעודדים את הכלכלנים, הבנקאים, הסוחרים והתעשיינים ואילו מסכים אדומים – המספרים סיפור עצוב על פי רוב, מעלים את מפלס הדאגה והמתח בקרב המשקיעים כולם.

אל התווך הגועש הזה מצטרפות ממשלות העולם. אלו למדו מעלילות המיתון במאה השנים האחרונות והבינו שהפתרון הרצוי הוא, הזרמת כספים לשווקים. בימים אלה, קונות הממשלות אג"חים בסכומי עתק מכל הבא ליד, במטרה להזרים כסף 'חמצני' ובכך לעודד את הכלכלה.

אל מול מאמצים אלה, מתפרסמים בימים האחרונים הדוחות הכספיים לשנת 2019 והדוחות הרבעוניים הראשונים של 2020 מכלל החברות השונות בארץ ובעולם. הדוחות הטובים מעודדים את מחירי המניות ואילו הדוחות הגרועים מפילים את ההשקעה לקרשים. בשורות הבאות נסקור חלק מהדוחות והתוצאות.

ואפילו בהסתרה

מתוך כלל הדוחות והחברות, נתחיל דווקא בחברה המעדיפה אולי להסתיר את מצבה הקשה. חברת התעופה הישראלית אל על, פנתה לרשות ניירות ערך בבקשה, לפיה תיתן הרשות לחברה ארכה של 14 יום לפרסום הדוח התקופתי לשנת 2019. ביום 27 באפריל 2020 הודיעה הרשות לחברה כי היא נענית לבקשה האמורה ועל כן הדוח התקופתי של החברה לשנת 2019 צפוי להתפרסם עד ליום 14 במאי 2020.

לטענת אל על הבקשה התבססה על כך שנוכח משבר הקורונה נבצר מהנהלת החברה לבצע ולפקח על ההליכים והבחינות הנדרשים, הנאותים והמספקים, להכנה ובחינה מלאה של הנתונים והמידע. החברה טוענת כי היא הראשונה מבין החברות בארץ שנפגעו וניהול המשבר הקשה זלל את משאבי הזמן מצד הנהלת החברה וצוות הכספים שלה.

טענה נוספת שהועלתה בפניה לרשות ניירות ערך עסקה בעובדי חטיבת הכספים האמונים על עריכת הדוחות הכספיים. לטענת אל על כתוצאה מהמשבר ומסיבות תזרימיות, נאלצה החברה לצמצם באופן דרסטי את מספר העובדים בחברה, כך שכ-95% מעובדי החברה מצויים בחל"ת. כך או כך, הרשות כאמור אשרה לאל על לדחות את פרסום דוחותיה בחצי חודש נוסף.

מטוסי אל על | צילום: משה שי, פלאש 90

גוגל מזנקת

ומהסתרה לצמיחה וזינוק. אלפבית, החברה האם של גוגל פרסמה השבוע דוח המצביע על צמיחה חדה מהצפוי בהכנסותיה הרבעוניות. הכנסות החברה – המתבססות על הפרסום ברשת האינטרנט, אחראים כמעט על כל ההכנסות של החברה. אלה הסתכמו ב-40.2 מיליארד דולר המהווים צמיחה של 13% לעומת הרבעון המקביל בשנה הקודמת. התוצאה המיידית הייתה, קפיצה בשווי המנייה בכ-4%. מאידך, אל מול הצמיחה ניכרת האטה בהכנסות לעומת הרבעון הקודם.

שלטי הפרסום הריקים בירושלים בעקבות הקורונה | צילום: מערכת ביזנעס

אכזבה נרשמה גם בשורת הרווח מול הערכות קודמות. ברבעון האחרון רשמה החברה רווח נקי של 9.87 דולר למניה, לעומת רווח של 11.9 דולר למניה בתקופה המקבילה אשתקד. הצפי בשוק היה גבוה יותר והגיע ל-10.3 דולר רווח למניה.

אם נפרוט את הצמיחה של חברת גוגל נגלה כי בחלק מהתחומים, הכנסות החברה זינקו בעשרות אחוזים. בסעיף הכולל תחומים כמו שירותי ענן, אפליקציות, חומרה, אנדרואיד, כרום וגוגל פליי, דיווחה החברה על צמיחה של 23% לעומת הרבעון המקביל בשנה הקודמת ואילו ההכנסות מפרסום באתר יו-טיוב צמחו ב-33%. בלטו לטובה ההכנסות משירות הענן גוגל קלאוד שזינקו ב-52% ל-2.78 מיליארד דולר.

ראוי לציין כי ענפים רבים המתבססים בעיקרם על הפרסום המקוון נאלמו דום במשבר הקורונה. ענפים כמו תיירות, תעופה, מדיה, מסעדנות ופיננסים, שותקו לחלוטין בעולם כולו. את התוצאות הקשות נראה רק בדיווח הבא. על פי הערכות, החברה תספוג מכה קשה יותר מהמהלומה שקיבלה במשבר הסאב-פריים. עקב המשבר עודכנו למטה תחזיות האנליסטים ונראה כי קשה לדעת עד כמה החברה תפסיד. הדבר הבטוח הוא שגוגל חזקה מתמיד ותוכל לעמוד בהפסדים.

ענן של עליות

חברה נוספת שדיווחה על זינוק בהכנסות היא יצרנית השבבים AMD, המתחרה העיקרית של אינטל. בדוחות שפרסמה החברה על נתוני הרבעון הראשון של השנה, זינקו ההכנסות בכ-40% לרמה של 1.79 מיליארד דולר. הרווח הנקי עלה גם הוא לרמה של 162 מיליון דולר או 14 סנט למניה (ברבעון המקביל רשמה המניה רווח נקי של סנט אחד בודד למניה).

במבט לטווח הארוך הודיעה החברה על עסקאות עם חברות מחשוב הענן שיעשו שימוש בדור השני של המעבדים. בין היתר מדובר על כך כי גוגל, מיקרוסופט ו-IBM ישלבו את מעבדי החברה בחוות השרתים שלהן. שיתוף פעולה עם חברות ענק אלה מבטיח ל-AMD נתח שוק משמעותי בעולם ה'ענן' וההכנסות בשנים הקרובות יהיו בהתאם.

אינטל המתחרה הוותיקה רושמת גם היא עלייה יפה בהכנסות וברווחים. לעומת זאת בכל הקשור להמשך השנה מציגה אינטל סימן שאלה גדול ובחרה שלא לפרסם תחזית עקב משבר הקורונה. בדוח שסיכם את הרבעון הראשון של 2020 דיווחה החברה על הכנסות של 19.8 מיליארד דולר, עלייה של 23% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. נתון זה הכה את הצפי שעמד על 18.7 מיליארד דולר.

בשורת הרווח רושמת אינטל הפתעה. הערכות המוקדמות דיברו על רווח מתואם של 1.28 דולר למניה ואילו בדוח עמד הרווח המתואם של החברה על 1.45 דולר למניה (או 6.2 מיליארד דולר), עלייה של 54% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד.

גם אודיוקודס, ספקית רשתות קול מתקדמות ופתרונות עיבוד מדיה לסביבת עבודה דיגיטלית, הכתה את התחזיות ופרסמה צמיחה של כ-52 מיליון דולר המהווים זינוק של כ-12% בהכנסות וגידול של כ-42% ברווח הנקי, ביחס לרבעון המקביל אשתקד.

אודיוקודס הפתיעה את השוק כשדיווחה על שיתוף פעולה עם גוגל בנושא הבוטים. על פי הדיווח החברה תשתף פעולה עם פיתוחי הבוטים של גוגל ותחבר אותם למוקדי הטלפוניה. המניה הגיבה בזינוק מהיר של 21%.

חברת צ'ק פוינט הישראלית, עברה גם היא את תחזיות  האנליסטים, אולם קשה לדרג את הדוח של הרבעון האחרון כצמיחה. הכנסות החברה עלו בכ-3% והסתכמו בכ-486 מיליון דולר. הרווח למניה עמד על 1.42 דולרים. לעומת זאת הרווח הנקי רשם עליה מזערית של בכ-0.5% בלבד והסתכם בכ-206 מיליון דולר, זאת לעומת כ-205 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד.

הנגיף מקפיץ רווחים

נסיים את סקירת החברות הצומחות עם שתי חברות שנגיף הקורונה עשה להם רק טוב. הראשונה היא חברת שיחות הוידאו ZOOM. בעקבות הבידוד החברתי העולמי זינק מספר המשתמשים הפעיל של החברה מ-50 מיליון ל-200 מיליון. בראיון שערך מנכ"ל החברה הוא טען שמספר המשתמשים הפעילים עבר את ה-300 מיליון.

בחודשיים האחרונים זינקה מניית החברה בכ-140% ולאחר שחרור עדכוני אבטחה עלתה המנייה בכ-11%. בימים אלה נסחרת החברה לפי שווי שוק של כ-47 מיליארד דולר. בתקופה האחרונה ניהלה זום משא ומתן עם חברות טכנולוגיה ביניהם גוגל, מיקרוסופט ואמזון, על שימוש בשירותי ענן. השבוע הודיעה החברה על בחירתה בתשתיות הענן של חברת אורקל.

חברה נוספת שמזנקת בעקבות הבידוד החברתי העולמי היא נטפליקס ספקית שירותי הסטרימינג (שירותי צפייה) הגדולה בעולם. השעמום של יושבי תבל והסגירה ההרמטית של משחקי הספורט בכל הענפים הזניק את כמות המנויים של החברה בכ-15 מיליון מנויים חדשים  לעומת תחזית לעליה של 7 מיליון בלבד ברבעון האחרון. בהתאם לכך נסחרת מנית החברה ב-400 דולר כאשר במהלך החודש טיפסה המנייה ל-440 דולר, קרוב מאוד לשיא כל הזמנים.

רכבים בחניה ומנועים שקטים

ומרוויחות למפסידות. יצרנית הרכבים פורד שחררה לשוק דוח מאכזב בו דיווחה על הפסד של 2 מיליארד דולר (או 50 סנט למניה) ברבעון הראשון של השנה. הכנסות החברה צומצמו בכ-6 מיליארד דולר, כ-15% (34 לעומת כ-40 מיליארד דולר ברבעון המקביל) והתחזית הלאה ככל לא נראית מעודדת. מכירת הרכבים של פורד התכווצה בכ-12.5% ומניית החברה איבדה בשנה החולפת קרוב למחצית משוויה. בשלב זה מפעלי פורד מושבתים והצפי הוא לפתיחה במחצית הראשונה של חודש מאי.

גם יצרנית המנועים לתעשייה קטרפילר הציגה דוחות חלשים יחסית. חשוב להבין, כאשר גלגלי התעשייה בעולם נעצרים אין צורך במנועים. הבלימה של התעשייה בעולם ניכרת בדוחות, וההערכה היא כי הדוח ברבעון הבא יהיה קשה יותר אם העולם לא יחזור במהירות לייצור סדיר. זאת גם הסיבה שהחברה לא משחררת צפי לרבעון הבא.

בדוח המסכם את הרבעון הראשון של 2020 דיווחה החברה על ירידה של 21% בהכנסות לעומת הרבעון אשתקד. 10.6 מיליארד דולר בלבד. שורת הרווח נקי עומדת על 1.09 מיליארד דולר או 1.98 דולר למניה, לעומת רווח של 1.88 מיליארד דולר או 3.29 דולר למניה בתקופה המקבילה אשתקד.

דלק זה לא רק דלק

ענקית התרופות פייזר פרסמה דוחות חלשים. בדוח נכתב כי הכנסות החברה הסתכמו בכ-12 מיליארד דולר לעומת הכנסות של 13.1 מיליארד דולר ברבעון המקביל. בשורת הרווח הנקי נרשמו 3.4 מיליארדי דולר או 61 סנט למניה לעומת כ-3.9 מיליארד דולר או 68 סנט למניה, ברבעון המקביל אשתקד.

בין החברות הנפגעות מנגיף הקורונה בולטת לרעה חברת אמריקן אקספרס שהודיעה על ירידה משמעותית בהיקף השימוש בכרטיסי אשראי בנוסף לסיכון גובר של יכולת החברה לגבות הלוואות שנתנה בעבר. בסיכום הרבעון האחרון דיווחה החברה על הכנסות של 10.3 מיליארד דולר צפי של 10.71 מיליארד דולר. הרווחים ברבעון הראשון של 2020 צנחו בכ-75% בהשוואה לרווחים ברבעון המקביל אשתקד. 41 סנט לעומת 1.8 דולר למניה, ברבעון המקביל אשתקד.

נחתום עם חברה ישראלית שמדווחת על ירידה של כ-33%. רשת תחנות התדלוק וחנויות הנוחות טן פרסמה דוחות קשים. הנפילה במכירות הייתה קשה ביותר ברבעון האחרון של 2019. מ-272 מיליון שקל מכירות ירדה החברה ל241 מיליון שקל בלבד. הרווח הנקי לרבעון ירד ל-2 מיליון שקל בלבד, כאמור, ירידה של יותר מ-33% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. הירידה במכירות בתקופה זו תעשה רע לחברה שאמורה לרדת עוד יותר במהלך 2020.

כתיבת תגובה