לאחר ירידה דרמטית לפני 4 שנים בכמות הדוחות בגין נהיגה תחת השפעת אלכוהול, בשנת 2018 חלה שוב עליה של 8.8% מהשנה הקודמת בכמות הדוחות • ייתכן שהעלייה בזכות אכיפה אינטנסיבית יותר אולם היא אמורה הייתה ליצור גם הרתעה משמעותית יותר • על פי דוח של המועצה האירופית לבטיחות בדרכים כרבע מההרוגים בתאונות דרכים בגין מעורבות אלכוהול
אברהם חסידה 22.12.2019נהיגה תחת השפעת אלכוהול היא תופעה נרחבת ואיומה. ומנתוני משטרת ישראל עולה, שלאחר שבשנים 2015 ו-2016 הייתה ירידה דרמטית של קרוב ל-35%, בכמות הדוחות שנרשמו בגין נסיעה תחת השפעת אלכוהול, דווקא בשנים 2017-2018 בהן הושקע הון רב בנושא והתווספו ניידות לאגף התנועה, דבר שאמור היה לגרום להרתעה ולהפחתה בכמות, זו דווקא עולה.
על פי נתוני המשטרה, לאחר שבשנת 2014 ניתנו 9,771 דוחות לנהגים שנהגו בשכרות, בשנת 2015 הייתה כאמור ירידה דרמטית, עם 6,898 דוחות והמשך הירידה בשנת 2016 עם 6,540 דוחות, ב-2017 חזרה העלייה, עם 6,707 וב-2018 עלייה נוספת גבוהה יותר עם 7,298 דוחות. מדובר בעליה של 11.3 אחוזים מ-2016.
חשוב לדעת, כי נהיגה תחת השפעת אלכוהול, אינה נחלת בליינים, או צעירים פוחזים. לעתים תכופות ניתן לראות משפחות היוצאות משמחה משפחתית לרכבם, כשהנהג לא בודק עם עצמו, האם שתה באירוע כמות העלולה חלילה להשפיע לנצח על עתיד משפחתו.
כך גם, רואים אנשים 'משלנו' היוצאים מאירוע 'יומא טבא לרבנן', איזה סיום מסכת, 'לחיים' באזכרה, התוועדות חסידית וכדומה, ואף הם לא בהכרח נזהרים לוודא שכבר אין כל השפעה ללגימה שקירבה הלבבות, אולם עלולה להרחיק את הגופים בהיכנסם לרכבם.
פילוח הנתונים על פי ערים וישובים חושף כי תל אביב-יפו ניצבת במקום הראשון והמטריד, במספר הדוחות שניתנו בשנת 2018 לנהגים שנתפסו נוהגים תחת השפעת אלכוהול/סמים – 1,304 דוחות. במקום השני הלא מחמיא, נמצאת העיר חיפה, שבה נרשמו 826 דוחות לנהגים שיכורים בשנת 2018. במקום השלישי ניצבת באר שבע עם 536 דוחות, במקום הרביעי נמצאת ירושלים עם 309 וראשון לציון סוגרת את החמישייה הפותחת עם 282 דוחות בלבד, שנרשמו לנהגים שנתפסו נוהגים תחת השפעת אלכוהול/סמים.
ארז קיטה מנכ"ל עמותת אור ירוק: "נהיגה בשכרות היא אחת מעבירות התנועה הקשות והחמורות שיש ומעבר לכך מדובר גם במעשה אנטי מוסרי ואנטי חברתי. אדם בוחר לשתות אלכוהול ולעלות על ההגה ובכך לסכן לא רק את עצמו אלא את החיים של כולנו.
"המשטרה חייבת להכריז מלחמת חורמה על הנהגים השיכורים ולהגביר את בדיקות השכרות לנהגים, לא רק בסופי שבוע אלא בכל ימות השבוע, לא רק בסביבת אזורי בילוי אלא במקומות נוספים ברחבי העיר. זאת במטרה ליצור אווירה הרתעתית שתגרום לנהג להבין, כי אם הוא שותה אלכוהול ובוחר לעלות על ההגה הסיכוי שייתפס הוא גבוה. המטרה היא למנוע מאותם נהגים שיכורים מלעלות על ההגה ולסכן את החיים של כולנו. לכן יש להוסיף עוד ניידות ועוד שוטרים כדי לייצר אווירה מונעת תאונות דרכים".
באירופה ממליצים: אפס אחוז אלכוהול לכל הנהגים, גם הבגירים
מדוח המועצה האירופית לבטיחות בדרכים (ETSC) אשר פורסם לפני כשנה, עולה כי בישראל אין חובה לבצע בדיקת אלכוהול בכל תאונה קטלנית לכל המעורבים. בישראל רק מי שחשוד בנהיגה בשכרות מחויב בבדיקה. מנגד מדינות רבות באירופה כמו בלגיה, הולנד, פולין, פורטוגל, בולגריה ועוד שורה של מדינות, דווקא כן מחייבות בדיקת אלכוהול בכל תאונה קטלנית או כזו שמעורבים בה נפגעים, לכל המעורבים, גם אם אין חשד לשכרות.
מחברי הדוח איתרו ארבעה גורמים עיקריים לתאונות הדרכים: 1. נהיגה במהירות מופרזת/בלתי הולמת 2. נהיגה תחת השפעת אלכוהול 3. אי שימוש בחגורת בטיחות במהלך נסיעה 4. שימוש בטלפון הסלולארי בזמן נהיגה. מחברי הדוח קובעים כי נהיגה בשכרות עדיין מהווה חלק מרכזי בסיבות לתאונות הדרכים, כאשר כל הרוג רביעי (25%) מתאונת דרכים, נהרג בשל מעורבות אלכוהול.
האירופים ממליצים על קביעת יעדים מינימליים למספר בדיקות האלכוהול בכל שנה ובמקביל ממליצים לאמץ מדיניות של אפס אחוז אלכוהול לכל הנהגים ולא רק לנהגים צעירים.
מהדוח עולה עוד כי בחינה של האמצעים המרכזיים, שיושמו במדינות בהן נרשמה הצלחה וצמצום של מספר ההרוגים, מצביעה על שני גורמים מרכזיים: השקעה ראויה של תקציבי מדינה ומחויבות לבטיחות בדרכים ובמקביל חיזוק מערך האכיפה. כחלק מחיזוק מערך האכיפה, ניתן דגש על שני נושאים מרכזיים בתאונות הדרכים – נהיגה במהירות מופרזת ונהיגה תחת השפעת אלכוהול.