עליית מדרגה – מאזדה 90-CX || נסיעת מבחן

מה הסיכוי שנסיעת מבחן על מאזדה, יקרה ככל שתהיה, תיסוב סביב הצבע שלה? | אבל חכמת ההמונים, או יותר נכון: תגובת ההמונים גרמה לכך שנברר מה הסיפור של הצבע… | אז סיפור אין כאן, אבל זו תזכורת למהפכה שעוברת על מאזדה העולמית | מאזדה 90-CX, כמה מקומות ישיבה היא מכילה ומה מחירה | בינתיים, אל תתניעו – יש לנו כמה דברים לבדוק לפני כן

מאזדה CX90 | צילומים: יצרן

בשנת 2019 הודיעה חברת מאזדה על אסטרטגיית מכירות חדשה. המכוניות שלה, כולן, ייוצרו באיכות פרימיום. בשנת 2021, כשמתברר שהתהליך אורך זמן, מוצגים דגמי מאזדה באיכות גבוהה יותר, אבל לא כזו שמאיימת על ההגמוניה הגרמנית. ב-2023 ,מאזדה מציגה את ה- 90-CX. נראה שהושלמה המהפכה, וזה לא רק נראה טוב.

ובכן, למרות מחירי הדלק המאמירים, עלו ארצה בשנים האחרונות, רכבי פנאי גדולי ממדים שנמכרים בעיקר בצפון אמריקה ומכוונות לקהל שלא בודק עלות דלק. נכון, תמיד היו כאן פורד אקספולרר  ושברולט טראוורס רק שאליהם הצטרפו בשנים האחרונות סובארו EVOLTIS, יונדאי פאלסייד קאדילק xt6 וההיילנדר של טיוטה. (שהיא דווקא חסכונית אבל  נמכרת בעיקר בארה"ב). עכשיו, באיחור ניכר (אחרי שמאזדה לא העלתה לכאן את ה 9-CX  המנוח), הגיע זמנו של היורש: הלא הוא ה- 90-CX שנמצא כאן לפנינו במלוא הדרו ובצבע שנולד במיוחד עבורו…

מהנדסי מאזדה חיפשו גוון חדש, שיהלום את הדגם וידגיש את העיצוב האלגנטי שלו. כך נולד הגוון Artisan Red. זהו גוון עמוק וכהה של אדום, שתוכנן כך שידגיש את הקווים והצורות של ה-CX-90 . התוצאה מרשימה: במהלך היום הרכב נראה בצבע בורדו ובלילה הוא נראה כמו יין אדום. התגובות ברחוב פשוט משוגעות… אחד מאלה שפגש אותי תוך כדי נסעה, סיפר בצער שרכש לפני שלשה חודשים את האקספולרר ST, ועכשיו, כשהוא רואה את הצבע הזה, הוא ממש מתחרט שלא קנה את המאזדה… אמיתי!

במאזדה שברו את הראש, איך מייצרים רכב פנאי באורך 5.10 מטר – שלא יראה משאית (קרניבל, לשם השוואה, הוא 5.15 מטר). התוצאה היא מעבר לכל ציפייה: הוא נראה קצת יותר גדול מאחיו הקטן ה- CX-5 והתוצאה היא רכב פנאי אתלטי שרק אחרי שימוש בסרט מדידה (וניסיונות חניה…) ניתן לעמוד על מידותיו האמיתיות.

רכב המבחן שהגיע כאמור בצבע שלא מיועד לאנשים אנונימיים, מרהיב ובולט ביופיו. יחד עם החזית עטורת הניקל, הסבכה המרשימה והסמל הגדול – ההופעה מושלמת.

ארבע רמות גימור ל- 90-CX במחירים שנעים בין 320.000 ש"ח לרמת הגימורtouring שמגיעה עם שמונה מושבים – ועד לרמת הגימור היוקרתיתSignature  שמגיעה עם שישה מושבים. אנחנו קיבלנו את רמת הגימור הגבוהה למבחן, והכניסה לתא הנוסעים מגדירה מחדש את המילה יוקרה.

הכניסה לתא הנוסעים היא כמו הזמנה לסוויטה מפוארת. יש כאן חומרים שלא פוגשים גם במכוניות יוקרה. תא הנוסעים, כולל הדלתות, הדשבורד ואפילו גלגל ההגה עטופים בשני גוונים של עור ואלקנטרה בצבע קאמל ושחור, והמושבים גם הם בריפוד עור Nappa בגוון חום ופס שחור.

יש שני מסכים דיגיטליים, כל אחד בגודל 12.3, הם דוברי עברית ותפעולם פשוט. די מפתיע לגלות שלמרות שאנו בשנת 2024 המסך המרכזי אינו מופעל בנגיעה כמקובל אלא בחוגה ליד ידית ההילוכים, היתרון הוא בטיחותי והפוך מכל מה שמייצג את תעשיית הרכב. החיסרון בא לידי ביטוי כשצריכים להפעיל וויז, אנדרואיד אוטו וכדו' – וזה קצת מאתגר. מסך טאצ' ליד בורר ההילוכים, לכאורה היה פותר את הבעיה.

רשימת האבזור הארוכה כוללת גג חשמלי ענק שהוא גם נפתח, מצלמה אחורית איכותית מאד גם בלילה, תצוגה עילית שניתנת לכוונון, מערך מצלמות 360 ועוד. חסרון בולט הוא תחושת המרווח בשורה הראשונה: בגלל קונסולה מרשימה אבל רחבה (שיש בה יותר מידי פלסטיק נוקשה דמוי עץ)  העסק מרגיש מעט צפוף ברגליים.

פונקציה מעניינת ששמתי לב אליה בהודעה לעיתונות רק לאחר שהחזרתי את הרכב, היא Personalization System, ששומרת את כל ההגדרות של הנהג כמו – תנוחת הישיבה, כיוון המראות וההגה, התצוגה העילית, תחנות ברדיו, הגדרות מערכות הבטיחות, ואת כל זה היא משנה באמצעות מצלמה פנימית. מדהים!

ה- 90-CX משווקת כאמור עם שישה, שבעה ושמונה מושבים. אנחנו קיבלנו למבחן את גרסת השישה מקומות הייחודית. זה בא לידי ביטוי בעיקר בשורה השנייה אשר לה שני מושבי קפטן נוחים, אך לא ניתנים להנמכה ומעל 1.80 מטר, תהיה לנוסע קצת בעיה עם הראש. המושבים בשורה השנייה כוללים גם אפשרויות של קירור וחימום המושבים וקונסולה אמיתית ובלתי ניתנת לפירוק ביניהם. השליטה על בקרת האקלים עצמאית, ויש שני שקעיUSB -C.

הכניסה לשורה השלישית היא באמצעות הזזה של מושבי הקפטן ודי קל להיכנס אליה. בגרסה שלנו, יש שני מושבים בלבד. כאן כבר אין עור נאפה. המושבים גדולים אך נמוכים ולא יהיו נוחים לאורך זמן למבוגרים. פתחי מיזוג, מתקן לכוסות ושקעי הטענה יש כמובן.

תא המטען סביר בגודלו כמקובל בסגמנט והפעלתו חשמלית. אם קצת היה יותר עמוק כמקובל במיניוואנים היינו שמחים יותר.

בואו נדבר על המנוע. ועד איזה מנוע… מאזדה מציגה מנוע 'בריון' אשר מתעלם מכל האופנה החסכונית ומזכיר שיש אנשים שעדיין אוהבים לנהוג ולהרגיש עוצמה כשהם לוחצים על דוושת התאוצה.

הנאה מנהיגה ברכב בגודל כזה? בהחלט! מעבר לאחיזת הכביש, יש מנוע בעל שש בוכנות, נפח של 3.3 ליטרים ולמרות הנפח הוסיפו במאזדה גם טורבו, שיהיה… בנסיעה רגילה התחושה חלקה ונטולת מאמץ, בקצה יש תמיד מתג ספורט שקורץ ומזכיר לך שיש כאן מנוע שמפיק 345 כ"ס – שזה המנוע העוצמתי ביותר שייצרה מאזדה אי פעם במכונית סדרתית. גם במצב רגיל, לחיצה הגונה על דוושת התאוצה תעיר את הסוסים מרבצם והחגיגה תתחיל. במצב הספורט הרכב מחודד יותר, ומושך את ההילוכים לטורים גבוהים, וכמקובל במאזדה, הכוח נמצא בסל"ד גבוה.

בנוסף יש גם מערך היברידי מתון (Mild Hybrid) שאחראי על תוספת קבועה של כוח ממנוע חשמלי קטנטן וכמעט בלתי מורגש אבל נותן בוסט כוחני בלחיצה על הדוושה וזה גם אמור לעזור להפחתה של צריכת הדלק, שזה משהו שניתן בוודאי להבחין בנסיעות מנהלתיות אבל… אההמממ אההמממ… לא בדיוק ניסינו לחסוך. צריכת הדלק עמדה על בין 7 ק"מ לליטר ל-10 ק"מ לליטר, בנסיעות ארוכות ראינו גם 12 ק"מ לליטר – נתונים שהיו הגיוניים יותר. הערה קטנה: לוח המחוונים הדיגיטלי הוא בעל תצוגה אחת שלא ניתנת לשינוי, כמו שמקובל היום, והדבר קצת הפריע לנו באיסוף נתוני צריכת הדלק.

ומה עוד? יש כאן תיבת הילוכים עם שמונה יחסי העברה שניתנת לשליטה ע"י פליפרים מאחורי ההגה. מעבר לכך, יש גם מערכת הנעה לכל ארבעת הגלגלים(AWD)  נתוני התאוצה למאה שניות הם 6.9 שניות, בעידן החשמלי זה לא הרבה אבל זה מלמד שהדרך למאה היא לא המספרים אלא התחושה, וכאן התחושה שווה יותר מכל נתוני התאוצה.

ואיך כל הדבר הזה נוסע? הכל מאד הדוק. כל המתגים והתפעול הם סביב הנהג ובהשוואה לרכבים אמריקאיים, תחושת הגודל נעלמת גם בתוך תא הנוסעים. הנסיעה מחוץ לעיר חלקה מאד וכל המשקל והגודל נעלמים, חוץ מרעשי רוח שמגיעים במהירות של כביש שש. בנוסף שמנו לב שנוחות הנסיעה בתוך העיר נוקשה אפילו מדי.

מערכות בטיחות, יש כמעט הכל, ציון 6 מתוך 8 בסולם הבטיחות של משרד התחבורה. וכל מה שיש, בסטנדרט יפני. בלטו מאד לטובה מערכת שמירה על נתיב שלא זזה ממנו ובקרת שיוט אדפטיבית שפועלת בקור רוח ומשרה בטחון רב בהפעלה שלה.

שורת סיכום: בשונה ממה שכתבו בכל מיני במות, המחיר של המאזדה הוא בהתאם לקטגוריה. אם הסגמנט הזה הוא מה שמעניין אתכם, אתם חייבים נסיעת מבחן על ה- ה- 90-CX. אנחנו החזרנו אותנו לסוכנות עם חיוך גדול.

כתיבת תגובה