המדינה הנפיקה היום אג"ח שזכה לביקושים הגבוהים פי 6.2 – 25 מיליארד שקלים | אגרות החוב שהנפיק משרד האוצר זכו לביקוש רב ולמחירים הגבוהים ממחירי השוק | קודם לכן החלה ועדת הכספים בפתיחת דיוני התקציב הנוסף לשנת 2024 | במהלך הדיון תקפו חלק מחברי הכנסת את מדיניות שר האוצר והתקציב המוצע וחלקם קראו לסמוטריץ' להתפטר
שי קליין 12.02.2024כנראה שהמחיר ששווה הכלכלה הישראלית גבוה הרבה יותר ממחיר השוק. אין דרך אחרת להסביר את הביקושים הגבוהים שנרשמו בשעות הצהריים היום (ב) בעת שהחשכ"ל הנפיק אגרות חוב של משרד האוצר במחירים הגבוהים ממחירי השוק.
בסך הכל גויסו 4.1 מיליארד שקלים במספר סדרות אג"ח בתנאים שונים ולטווחי זמן שונים. בסך הכל, הביקושים היו בהיקף של 25 מיליארד שקלים – פי 6.2 מהיקף האג"ח המוצע בהנפקה (יחס הכיסוי).
שר האוצר בצלאל סמוטריץ אמר בעקבות ההנפקה: "השלמנו היום הנפקה של 4.1 מיליארד באג״ח והביקוש היה 25 מיליארד פי 6.2! זה הביקוש הגבוה אי פעם בהנפקה של מדינת ישראל. תודה לחשכ״ל ולצוותו על העבודה המקצועית והמסורה. הכלכלה הישראלית חזקה ותמשיך להתחזק".
נציין כי שעות מספר קודם לכן, החלה ועדת הכספים בראשות ח"כ משה גפני, בפתיחת דיוני התקציב הנוסף לשנת 2024. בהצעת התקציב המעודכנת שהוגשה לאישור הכנסת מוצע כי מגבלת ההוצאה הממשלתית לשנת 2024 תהיה 584.1 מיליארד ₪. על פי ניתוח מרכז המחקר והמידע של הכנסת, בעקבות ההוצאות המלחמה, תקציב מגבלת ההוצאה גבוהה מהתקציב שאושר במאי 2023 ב-70.4 מיליארד ₪ (14%), ובהתאמה בהצעת התקציב הנוסף מוצע להגדיל את יעד הגירעון בשנת 2024 ל-6.6%. בהשוואה לתקציב שאושר במאי 2023, תקציב ההוצאה המותנית בהכנסה בהצעת התקציב גבוה ב-59.9 מיליארד ש"ח (124%), ומסגרת ההרשאה להתחייב בהצעת התקציב גבוהה ב-52.7 מיליארד ש"ח (35%).
בדיון הציג שר האוצר בוועדת הכספים את התקציב הנוסף לשנת 2024: "כלכלה חזקה יודעת לתמוך את צרכי הביטחון, וביטחון חזק הוא מנוע לכלכלה, אני מבקש ומתחנן שנעשה את המלחמה הזו יחד"
מגבלת ההוצאה הממשלתית המוצעת לשנת 2024 עומדת על כ-584 מיליארד ₪, יותר מ-70 מיליארד ₪ מהתקציב שאושר במאי 2023, ובהתאמה בהצעת התקציב הנוסף מוצע להגדיל את יעד הגירעון ל-6.6%.
שר האוצר ציין כי העיכוב בהגשת התקציב נבע מרצון לבצע את סדרי העדיפויות הטובים ביותר לכלל האוכלוסיות בישראל: "אנחנו מתכנסים אבל לא שוחטים אף פרה קדושה, יהיו שיצעקו על תקציב הבימה ויהיו שיצעקו על תקציב ההתנחלויות. אין קיצוץ בדברים לא חשובים, הכל חשוב, יש חשוב יותר, זה דורש קיצוצים קשים וכל הסקטורים וכל המשרדים חווים זאת, השתדלתי שזה יהיה מאוזן". במהלך הדיון תקפו חלק מחברי הכנסת את מדיניות השר והתקציב המוצע ואף קראו לשר להתפטר.