כנס פסגת ההתחדשות העירונית מתקיים על רקע היום הסוער | נתן אלנתן יו"ר מטה הדיור הנכנס: "לא נאריך את התמ"א והיא תפוג באוקטובר, למעט רשויות שיגישו תוכניות עירוניות" | מנכ"ל בנק לאומי חנן פרימן: "כבר בתחילת השנה הבאה מחירי הדירות עשויים לשוב ולעלות"
חיים שיף 27.03.2023כנס פסגת ההתחדשות העירונית של מרכז הנדל"ן מתנהל היום, יום ב' ה-27/3/23, במלון דייוויד אינטרקונטיננטל בתל אביב על רקע היום הפוליטי הסוער.
מנכ"ל בנק לאומי, חנן פרידמן, התייחס בדבריו למשבר הדיור: ״עד לפני שלושה חודשים מדד מחירי הדירות הצביע על עלייה שנתית של כ-20% – שיא של כ-12 שנים. בשלושת החודשים האחרונים עלו במצטבר מחירי הדירות בקצב שנתי של כ-2% בלבד. מגמת ההתמתנות בביצועי השוק נובעת הן מסביבת הריבית והן מפסיכולוגיה של ציפייה בציבור לירידות מחירים לאור נתוני המאקרו. ההאטה המתמשכת בפעילות שוק הדיור עלולה להקשות על עלייה מחודשת בהתחלות הבנייה ברבעונים הקרובים. מכיוון שככל הנראה הביקוש לדירות ימשיך להיות גבוה מההיצע, ניתן להעריך שכבר בתחילת השנה הבאה מחירי הדירות עשויים לשוב ולעלות.
״את הפער המתמיד שקיים בישראל בין הביקוש להיצע, יש לפתור בפתרון יסודי ובר קיימא, ולשם כך נדרשת התייחסות והתגייסות של כל הגורמים הרלבנטיים יחדיו – על הממשלה להכריז על משבר הדיור כנושא חירום ברמה הלאומית ולגבש תוכנית אסטרטגית ארוכת טווח. יש להרחיב את הבנייה גם בנגב וגם בצפון, להשקיע בתשתיות חיונית, לקצר את ההליכים הבירוקרטיים. מצב שבו תהליך קבלת היתרי בנייה לוקח בממוצע 4 שנים הוא בלתי נסבל, העלות הזו מתגלגלת לכיסם של רוכשי הדירות״.
הרישוי במצב קשה יותר מהתכנון
נתן אלנתן יו"ר המטה הלאומי החדש סיפק לא מעט כותרות מעניינות בשיחה עם עורך מרכז הנדל"ן, העיתונאי נמרוד בוסו. אלנתן נשאל בנוגע לעתידה של תמ"א 38 ואמר כי "יש כבר מתווה מוסדר שצריך רק להציג אותו ונציג אותו אחרי פסח בפני הממשלה. זה לא סוד שתמ"א 38 היא לא הפתרון הטוב ביותר לחיזוק בניינים. יש כיום במערכת התכנון כבר כמה חלופות שלא מעט רשויות פועלות על פיהן, אם מדובר בחלופת שקד שנכנסה לתוקף או קידום תוכניות לפי סעיף 23 או 64 לחוק ולא מעט עיריות נכנסו לתהליך של הכנת תכנית לפי סעיפים אלה".
אלנתן הציג את החלטת מטה התכנון – "לא נאריך את התמ"א והיא תסתיים ב 1.10.23. רשויות שכן מקדמות תוכניות, יקבלו ארכה מסוימת אם יגישו תכנית לפי סעיף 23 עד ה 1.2.24 והתמ"א ביישובים שלהם תוארך. רשות שלא תגיש תכנית עד ה 1.2.24 התמ"א תתבטל אצלה ב-28.2.24. המשמעות היא שבתוך עשרה חודשים צריך להגיש תכנית אם לא כן התמ"א מתפוגגת. מבדיקה שעשינו עם הרשות להתחדשות עירונית נאמר לנו שעד ה 1.2 הרשויות אמורות להספיק להגיש תכניות שהתהליך שלהן כבר החל ומי שלא יספיק, יצטרך לפעול לפי חלופות אחרות שיש בנמצא".
בנוגע לחלופת שקד אמר כי "החוק אושר כבר ומי שרוצה להגיש תכנית לפי חלופת שקד יכול להגיש. הדבר שעדיין לא אושר זה התקנות שמכוחן אשר להוציא הוראות והיתר בפעם אחת אני מאמין שבעוד חודש התקנות יאושרו ובמקביל אנו עובדים על תוספת בניה לפי חלופת שקד וזה ייקח עוד כמה חודשים".
בוסו שאל את אלנתן על הזמן הארוך שלוקח להוציא היתרי בנייה, כ-4 שנים בממוצע. לדברי אלנתן, "אני לקחתי על עצמי את זה כמשימה הרבה יותר מהתכנון – כי הוא עובד – צריך יותר מכל לטפל בנושא הרישוי, כי שם יש משבר. כבר בחוק ההסדרים הקרוב יש לנו תיקון חוק שנאפשר במסגרתו לתקן את התקנות של חישוב השטחים. אנחנו רוצים לאחד את השטחים העיקריים ושטחי השירות על מנת להקל על העבודה של בודקי התוכניות. זה לוקח בערך 80 אחוז מזמן הבדיקה. בשנה הקרובה תהיה עבודה מאוד רצינית בהיתרי הבניה".
על הפריפריה הרחוקה והסכנה לרעידות אדמה אמר אלנתן כי "אין ספק שאזור הפריפריה הרחוקה לא בתוכניות. הממשלה צריכה להכניס את היד לכיס ולחזק את הבניינים בפריפריה. או שהמדינה תיתן תמריצים משמעותיים ליזמים, אין פתרון אחר. השוק הפרטי יכול לפתור את הבעיה במרכז או בפריפריה הקרובה אבל אני מקווה שבפריפריה הרחוקה הממשלה באמת תכניס את היד לכיס ותפתור את הבעיות שם".
תמרור אזהרה ענקי
דן קצ'נובסקי, מנכ"ל ובעלי מרכז הנדל"ן, אמר כי "האירוע שאנחנו נמצאים בתוכו איננו אירוע רגעי ואנחנו עדיין לא יודעים לעמוד על טיבו במדויק. ובכל זאת, להערכתי, היום שבו השוק יחזור לעצמו לא מאוד רחוק. אני מאמין שזה יקרה במחצית הראשונה של 2024. ברגע שהריבית תתחיל לרדת, המוני ישראלים יירדו מהגדר; הפער המלאכותי שנוצר בין עקומות הביקוש וההיצע – ייסגר; ובאופן טבעי, גם היזמים יתחילו להאיץ את הפעילות בשוק.
"אז מה לעשות עד אז? כל השחקנים בענף צריכים להתנהל בתבונה, להיות זהירים ולא לקחת סיכונים מיותרים. אבל גם, וזה אולי הכי חשוב – לחתור ליצירת שותפויות וחיבורים. נצלו את המשבר הזה כדי לצאת ממנו חזקים יותר.
"בעניין ההתחדשות העירונית אמר קצ'נובסקי כי "כאן, לצערי, המצב קשה בהרבה. שני שלישים מכל הפינוי-בינוי בישראל מתקיים כיום בשלוש ערים בלבד – ירושלים, תל אביב וחולון. בנוסף לזה, 70% מהדירות החדשות שנבנות בהתחדשות עירונית הן בפרויקטים של תמ"א 38. בינתיים, אנחנו רואים את רעידות האדמה בטורקיה, ונחרדים מהעובדה שערי הפריפריה שלנו, על השבר הסורי-אפריקאי, כמעט לא זוכות להתחדשות עירונית כלל.
"כל זה צריך להציב לנו תמרור אזהרה ענקי: אסור להשאיר את התמ"א בידי הרשויות המקומיות בלבד! כמו בהגנה מפני אסונות טבע ומפני טילים, מי שצריך ולנהל ולפקח על ההתחדשות העירונית זה השלטון המרכזי. במציאות שבה לוקח שש שנים ויותר לקבל היתרי בנייה בערים מרכזיות, וכשיזמים תוהים איזה ראש עיר יזכה בבחירות בכדי להחליט באיזו עיר לפעול – ברור שרק גורם-על יפתור את הבעיה".
אינפלציה של ערב מלחמת העולם ה-2
יו"ר התאחדות הקבלנים ובוני הארץ ראול סרוגו קרא לנתניהו לעצור את החקיקה, אך לא תומך בהשבתת המשק. לדבריו, "אתמול חווינו דבר שלא יודע אם קרה מאז ומעולם מקום המדינה. אנשים יצאו לרחובות באופן ספונטני, זה קרה רק בעצמאות של ישראל. המחאה חשובה. היא אותנטית. אי אפשר להתעלם ממנה. קראתי להידברות, לשים את האגו בצד, את השאיפות הפוליטיות בצד, לשים את טובתנו בצד, אף אחד מהמנהיגים לא עשה את, זה לא ימין ולא משמאל. היחיד שעשה את זה ודיבר על ביטחון המדינה וטובת המדינה היה יואב גלנט. אני קורא לבנימין נתניהו, דבר ראשון תחזיר את גלנט לתפקיד", אמר לקול מחיאות הכפיים של הקהל.
לדבריו, "יש לעצור את החקיקה וכאן ועכשיו. חייב להיות פה שינוי מיידי. אני מקווה שביבי שינאם היום יגיד את הדברים הנכונים, שסופסוף יהיו להם ביצים, וגם מנהיגי האופוזיציה שליבו את המחאה הזו, ולא בצדק. אני לא בעד השבתת המשק, זה עת לחיבור ולא לפירוד. אני לא רוצה לפגוע בעובדים שלנו, יש כאלו עם דעות כאלו ואחרות. צריך לשמש דוגמה למנהיגות שאינה קיימת".
סרוגו קרא עוד לנגיד לא להעלות את הריבית: "בתקופה האחרונה יש הרפורמה שמשפיעה על הענף והריבית שעולה שהיא משנה משחק למה שחווינו עד היום. היום לא רוכשים דיור ויש קיטון בהתחלות הבנייה הנובע מהסיכון הקיים, מהבנקים ששמים רגל על הברקס ובעולם האינפלציה ממשיכה. מה שאנחנו חווים בעולם לא חווינו מאז מלחמת העולם השנייה. אין לזה קשר לצמיחה, לכן בנק ישראל וגם הבנקים המרכזיים בעולם טועים בהעלאת הריבית. הגיע הזמן שכל הכלכלנים יעשו סוויץ' במחשבה שלהם, בטח בבנק ישראל".