הסגרים הסתיימו אך הגודש בכבישים נותר גבוה • הבוקר בפורום DUN’S 100 של בכירי הרכב והתחבורה בישראל, אמר ערן יעקב מנהל רשות המסים ומ"מ מנכ"ל משרד האוצר התייחס לנושא מיסוי כלי רכב על רקע גדילת נתח הרכבים החשמליים: "כל תפיסת המיסוי של כלי רכב בישראל צריכה להשתנות בשנים הקרובות" • אפרת שגב, סמנכ"ל דאטה ואנאליזה בדן אנד ברדסטריט: "המגמה הבולטת ביותר כיום בשוק הרכב הישראלי היא עלייתם של יותר ויותר דגמים היברידיים וחשמליים לכבישי ישראל. בשנת 2020 נעו בכבישי ישראל למעלה מ-200 אלף רכבים היברידיים, עליה של 40%-30% בכמות הרכבים ההיברידיים זו שנה שניה ברציפות. על פי בנק ישראל, כ-70 אלף עסקי "זומבי" – אי הוודאות במגזר העסקי עלולה להשפיע לרעה על הביקוש לכלי רכב מצד עסקים ומצד חברות הליסינג"
אבי יוסף 11.04.2021
פורום DUN’S 100 של בכירי ענף הרכב והתחבורה נערך הבוקר בשידור חי באמצעות פלטפורמת זום בהנחיית כתב ופרשן הרכב בועז קורפל, בו הוצגה סקירה באשר למצב הענף בישראל כיום ובמבט צופה פני עתיד והתנהלו מספר דיונים בנושאים חשובים שעל סדר היום כמו השפעות הקורונה על הענף, סוגיות מיסוי וכניסת הרכב החשמלי לשוק הישראלי.
מבין המשתתפים בפורום: דני שביט, מנכ"ל קבוצת לובינסקי; זיו ינקוביץ, מנכ"ל אלבר; שגיב מגר, מנכ"ל קבוצת טריידמוביל; שי דהן, מנכ"ל אלדן תחבורה; אשל ארמוני, יו"ד דירקטוריון נמל חיפה; גדי אונגר, מנכ"ל טלקאר; דורון ודאי, מנכ"ל BYD ישראל מקבוצת שלמה; אבנר פלור, סמנכ"ל בכיר תנועה במשרד התחבורה והבטיחות בדרכים; גיל סתיו, סמנכ"ל שיווק ישראייר תעופה ותיירות; רן סטרומה, מ"מ סמנכ"ל כספים וכלכלה ברכבת ישראל ועוד.
אפרת שגב, סמנכ"ל דאטה ואנאליזה בדן אנד ברדסטריט סקרה בפני הפורום: "המגמה הבולטת ביותר כיום בשוק הרכב הישראלי היא עלייתם של יותר ויותר דגמים היברידיים וחשמליים לכבישי ישראל. בשנת 2020 נעו בכבישי ישראל למעלה מ-200 אלף רכבים היברידיים, עליה של 40%-30% בכמות הרכבים ההיברידיים זו שנה שניה ברציפו. בנוסף, בענף הרכב בעולם וגם בישראל אנו חוזים בשנים האחרונות במגמה של האצת פעילויות עסקיות בענף האוטו-טק והרחבת במיקוד בדגמים היברידיים. יבואניות הרכב בישראל, הנמצאות בשרשרת הערך בין חברות הסטארט-אפ ליצרני הרכב העולמיים, הגבירו את פעילותן בתחום באמצעות השקעה בחברות לפיתוח רכבים אוטונומיים או באמצעות הקמת חממות להשקעה בחברות סטארט-אפ בתחום.
"שנת 2021 טומנת בחובה השפעות מנוגדות על הביקוש הצפוי לכלי רכב חדשים: המשק צפוי אמנם להציג צמיחה מחודשת במהלך שנת 2021, אולם עסקים רבים נותרו בסיכון גבוה אל מול סיומה הצפוי של התוכנית הכלכלית ב-06/2021 – על פי בנק ישראל, כ-70 אלף עסקי "זומבי" – אי הוודאות במגזר העסקי עלולה להשפיע לרעה על הביקוש לכלי רכב מצד עסקים ומצד חברות הליסינג. מנגד, חלק מהעובדים צפויים לחזור לשוק העבודה כתוצאה מסיום צפוי של הזכאות לדמי חל"ת (במסגרת סיום התוכנית הכלכלית), לצד המשך עליה צפוי בפעילות ענפים שונים במשק, בהם ענף שירותי אירוח ואוכל, כגורמים מעודדי ביקוש לכלי רכב.
"אי-וודאות פוליטית כתוצאה ממערכת בחירות רביעית תוך שנתיים והיעדר ממשלה קבועה מכהנת – פוגע בהעברת תקציב, בהוצאה לפועל של פרויקטים לאומיים של תשתיות ובהתוויית מדיניות לאישוש המשק מהמשבר. אנו בדן אנד ברדסטריט מעריכים כי רמת הסיכון הגבוהה במשק צפויה להיוותר גם במהלך שנת 2021 ורואים חשיבות רבה בקבלת החלטות עסקיות מושכלות על בסיס נתונים מדויקים ככל הניתן."
ערן יעקב מתייחס לתמורות בהכנסות ממיסים בשנה האחרונה והמעבר לרכב חשמלי: "בחודשים האחרונים אנו רואים גבייה עודפת במיליארדים ביחס לתחזיות שלנו של גביית מיסים, זה אומר שהמשק חוזר לפעילות. נכנסו עם נתונים טובים וזה אפשר לנו לעבור את המשבר…כל תפיסת המס של כלי הרכב צריכה להשתנות בכלל. בהסתכלות על אורך הכביש שהוא הקצר בעולם ורמת הצפיפות הגבוה, צריך לשנות את תפיסת המיסוי רכב לבסיס של מסועה וזה צריך להיות מבוסס על טכנולוגיה."
דני שביט מנכ"ל לובינסקי על כניסת הרכב החשמלי לשוק הישראלי: "מה שעשינו הוא הנגשנו את הרכב החשמלי לשוק הרחב למרות החסם המרכזי של עמדות הטעינה שמונע את הפריצה הגדולה. החסם הנוסף הוא שהמדינה "כאילו" מעודדת כניסה של רכבים חשמליים לשוק בהיבט של מיסוי, אך מצד שני לא מעודדת גריטה של כלי רכב מזהמים ולא בטיחותיים. מהלך כזה יכול להאיץ מאוד את התהליך. עד לפני שנה וחצי רכב סיני היה משהו שונה ומוזר, היום כבר 1000 לקוחות mg נוסעים עם רכבים חשמליים סיניים והם שגרירים של הנושא ומייצגים את הקו הזה. זה סלל את הדרך עבור אלה שבאים אחרינו ובעצם יצרנו לגיטימציה לזה בשוק."
אליאס עזאם, מנהל תחום כלכלה, משרד התחבורה על התחרות בענף: "אנחנו רואים בזמן האחרון שהמון יבואנים התקשרו עם יצרנים סינים ומתכננים להביא דגמים חשמליים רבים, חלקם גם יבואנים חדשים שנכנסים לענף. היבוא המקביל והיבוא הזעיר גדל באופן משמעותי מאז שנת 2016. בסגמנטים מסוימים של הענף אנחנו רואים תחרות גם בגזרת המחיר, בעיקר איפה שיש יבוא מקביל מתפתחת תחרות. אנחנו עם יד על הדופק על איך הכניסה של טסלה תשפיע על המחירים בתחום הרכב החשמלי."
שי דהן מנכ"ל אלדן תחבורה על ליסינג לרכבים היברידיים וחשמליים: "בשנים האחרונות רכבים היברידיים תפסו תאוצה גדולה מאוד ותופסים נתח מכובד מהצי שלנו, רכבי פלאג אין זה משהו שהולך ומתפתח. היום אנו יודעים להציע תוכניות ליסינג לרכבים היברידיים וחשמליים ובימים אלה אנו עובדים על תכנית ליסינג גם עבור רכבי טסלה. זה תהליך שיתפתח על פני שנים ויתפוס תאוצה, אין ספק שרכב חשמלי זה עתיד עולם הרכב. אין מה לפחד מטווח הטעינה, חרדת טווח הטעינה מתפוגגת מאוד מהר. הטווחים היום כבר גדולים יותר והחרדה מהטווח המצומצם כבר לא אקטואלית, זה לא מרתיע כבר אנשים לעבור לרכב בטכנולוגיה החדשה."
דורון ודאי, מנכ"ל BYD מקבוצת שלמה על תחבורה ציבורית חשמלית: "לטעמי היה אפשר להחליט שכל אוטובוס עירוני חדש שנולה על הכביש- יהיה חשמלי. להבדיל מהשוק הפרטי, לא צריך לשכנע לקוחות, זו עניין של החלטה רגולטורית. אין שום חסם אמיתי בנושא חשמול התחבורה הציבורית. טווחי הנסיעה ידועים מראש וניתן להתאים את הטווחים לצרכים."
אבנר פלור, סמנכ"ל בכיר תנועה, משרד התחבורה על תחבורה ציבורית אוטונומית: "אנחנו מקדמים תזכיר חוק שכולל ביצוע פיילוטים בשנים הקרובות להסעת נוסעים ברכבים אוטונומי. אנחנו בתהליך של הגשת התזכיר לממשלה בימים אלה שמאפשר בפעם הראשונה בישראל ביצוע הסעת רכב ללא נהג להסעת הציבור, בתקווה כבר במהלך שנת 2022".
ענף הרכב בישראל – נתונים כלליים
- בישראל קיימים למעלה מ 3.6 מיליון כלי רכב מנועיים
- כ-85% מכלי הרכב בישראל הינם כלי רכב פרטיים
- במקטע היבוא פועלות כ-15 קבוצות יבוא המייצגות בישראל יצרנים שונים
- שוק הליסינג כולל 5 שחקניות עיקריות (לצד חברות קטנות יותר) ומונה צי של כ-240 אלף כלי רכב
- היקף הפעילות הכוללת בענף הרכב בישראל, על סך מקטעיו (מכירת רכבים חדשים, שוק הליסינג והשכרה, שוק רכבים משומשים, שוק החלפים, שוק ביטוח רכב ושוק המוסכים), נאמד במעל 100 מיליארד ₪ בשנה. מתוך זה הפדיון הישיר המצרפי ממכירת רכבים חדשים בישראל נאמד בכ-30 מיליארד ₪ בשנה
- הענף אופיין בשיבוש בפעילות בצל משבר הקורונה (מבחינת שרשרת האספקה העולמית והביקושים המקומיים לכלי רכב)
רמת המינוע בישראל ובארצות נבחרות ב-OECD
- רמת המינוע בישראל נמוכה יחסית למדינות המפותחות בעולם: כ-390 כלי רכב (פרטיים) לכל 1,000 תושבים
כלי רכב לק"מ כביש – בישראל ובארצות נבחרות
- למרות רמת מינוע נמוכה – צפיפות התנועה בישראל עדיין בין הגבוהות בעולם וגבוהה פי 3.5 מהממוצע ב-OECD
- ריכוז אוכלוסייה וצפיפות גבוהה במרכז הארץ
- התחבורה הציבורית לא מפותחת דיה ולא מהווה כיום תחליף מספק להחזקת כלי רכב
- קצב סלילת הכבישים לא מדביק את הגידול באוכלוסייה ואת העלייה ברמת החיים בישראל
מסירות כלי רכב חדשים בישראל
- צמיחת המשק בשנים קודמות והיווצרותה של סביבת ריבית נמוכה החל משנת 2014 (מימון זול) הביאו לעליה מואצת במסירות ב 2014-2017
- בשנים 2018-2019 התמתנות בביקושים, לאחר שהעליות הגבוהות בשוק, טוב לאותה תקופה, מוצו
- בשנת 2020, תחת משבר הקורונה, נמסרו כ-215 אלף כלי רכב חדשים, ירידה של כ-15% בהשוואה לשנת 2019
- ב 2021/ 1Q נמסרו כ-100 אלף כלי רכב חדשים, עליה של 18% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד (זאת בשל קצב ייצור מוגבר של מפעלי רכבים באירופה ובמזרח שהיו סגורים בתקופת הקורונה ושבו לאחרונה לפעילות והצטיידות של רכבים בישראל טרם ייקורם כתוצאה משינוי בחישוב נוסחת המס הירוק)