פרויקט האנרגיה הגדול לוויתן מתקרב לנקודת השיא

אסדת לוויתן תגיע לישראל בימים הקרובים • החלקים התפעוליים מהם בנויה האסדה יוצבו באמצעות העגורן הימי הגדול בעולם על גבי יסודות האסדה שהונחו בתחילת השנה

עגורן ימי | צילום: נובל אנרג'י

לוויתן, פרויקט האנרגיה הגדול בהיסטוריה של מדינת ישראל מגיע לשלבים הסופיים: הפקת הגז הטבעי ואספקתו ללקוחות בארץ ובאזור אשר צפויה לקראת סוף השנה. החלקים התפעוליים (TopSides), שמורכבים מחמש יחידות שונות המהוות יחדיו את אסדת לוויתן, צפויים להגיע לארץ בימים הקרובים על גבי ארבע דוברות. במקביל יגיע העגורן הימי(Semi-Submersible Crane Vessel)  הגדול בעולם, שיראה מהחוף, יתמקם בסמוך ליסודות האסדה שהוצבו בתחילת השנה ויבצע, את מלאכת הרכבת האסדה.

תהליך ההנפה וההרכבה יימשך כארבעה שבועות, ובסופו יעזוב העגורן את האיזור. במקביל תמשך עבודתם של מספר כלי שיט  שנדרשים להמשך העבודות ההתקנה עד לתחילת ההזרמה המסחרית. מספר כלי השיט באיזור יפחת בהדרגה במהלך החודשים הקרובים.  יצויין כי על פי החלטת ועדת החוץ והבטחון, חל איסור שיט ברדיוס של כ- 3 קילומטרים מסביב לאסדה, מסיבות בטחוניות ובטיחותיות.

אסדת לוויתן מוצבת במרחק של כ 10 ק"מ מהחוף בעומק מים של 86 מטרים, וגובהה 47 מטרים מעל פני הים. זרוע האסדה (BOOM), שהיא חלק ממערך הבטיחות של האסדה, מגיעה לגובה של 130 מטרים מעל פני הים. אורכם של סיפוני האסדה 102  מטרים ורוחבם 80 מטרים. משקלם 38 אלף טון. במבנה התפעולי ממוקמים מתקני הטיפול בגז, מגורי צוותי העובדים, מרחבי עבודה, מנחת מסוקים, וכן לפיד שיופעל רק בעת הצורך, המהווה חלק ממערכת הבטיחות והפחתת הפליטות לאוויר מהאסדה, וממוקם בקצה הזרוע (BOOM). על האסדה מותקנות כל המערכות הנדרשות לתפעולה העצמאי ללא תלות במערכות חיצוניות. לאחר חיבור והרכבת מתקני התפעול יבוצעו  בדיקות הרצה (Comissioning) טרם תחל ההפקה המסחרית.

העגורן, שירכיב את האסדה מצוייד בשני מנופים בעלי יכולת הרמה של עד  10,000 טון כל אחד, אורכו 220 מטר, רוחבו 102 מטרים וגובהו מפני המים ועד קצה הזרועות כ- 195 מטרים מה שהופך אותו לספינת המנופים הגדולה בעולם. העגורן מתמחה בהרכבת יסודות ימיים, קיבוע מבנים ימיים, ויש לו יכולת ייחודית לעבוד במים עמוקים.

 

הפקת הגז הטבעי ממאגר לוויתן תאפשר הפחתה משמעותית בהיקף השימוש בפחם המזהם לייצור חשמל אשר לא התאפשרה כל עוד נישען המשק על מקור מפיק אחד של גז טבעי. הגז מלוויתן ייאפשר סגירה של יחידות ייצור פחמיות בתחנת הכוח בחדרה והסבה של יחידות אחרות לייצור באמצעות גז טבעי, דבר שיביא לצמצום ניכר בזיהום האוויר, ויביא לכך שמשק החשמל הישראלי יוכל להתבסס כמעט באופן בלעדי על ייצור באמצעות גז טבעי ומקורות אנרגיה מתחדשת.  בנוסף, בזכות ההפקה מלוויתן תייצא ישראל לראשונה בהיסטוריה כמויות משמעותויות של גז טבעי למדינות שכנות.

היקף כמות  הגז הכוללת במאגר לוויתן (In Place) נאמדת ב-934 BCM) BCM=מיליארד מטר מעוקב), שהם 33 TCF) TCF=טריליון רגל מעוקבת) וכמות הגז הניתנת להפקה (Recoverable Reserves) עומדת על 605 BCM שהם כ- 22 TCF. מאגר לוויתן הממוקם כ-125 קילומטרים מערבית לחיפה התגלה בדצמבר 2010, ונחשב למאגר הגז הטבעי הגדול ביותר שנתגלה בעולם בעשור הקודם. בעשרים שנות פעילותן המשותפת גילו נובל אנרג'י ודלק קידוחים (השותפות בלוויתן ביחד עם רציו) למעלה מ1000 BCM גז טבעי.

השלב הראשון בפיתוח מאגר לוויתן, שעלותו  3.75 מליארד דולר, כולל פיתוח תת ימי המורכב מ- 4 קידוחי הפקה בעומק ממוצע של כ-5 ק"מ מתחת לפני הים. כל קידוח הוא בעל כושר הפקה של  כ-300 MMcf  גז טבעי מדי יום, עם יכולת הפקה שנתית של כ-12BCM. הגז הטבעי מהמאגר יועבר באמצעות שני צינורות תת-ימיים באורך של כ-120 ק"מ ישירות לאסדת לוויתן שממוקמת כעשרה ק"מ מהחוף. הטיפול בגז ייעשה כולו בים, והגז המטופל יוזרם מהאסדה, באמצעות צינור כניסה תת קרקעי  שחובר למערכת הולכת הגז הארצית של נתג"ז (נתיבי גז לישראל), כפי שהוגדר בתכנית המתאר הארצית ואושר על ידי הגורמים הרלבנטיים.

פרוייקט לוויתן הוא שותפות של נובל אנרג'י, דלק קידוחים ורציו.

4 תגובות ל: "פרויקט האנרגיה הגדול לוויתן מתקרב לנקודת השיא"

  1. מחכים בקוצר רוח. יעלה שתעלה כבר

  2. ועכשיו יהיה שוב זפת בים… לא ראיתי זפת כבר 20 שנה אבל עכשיו בחופים מול הקמת האסדה הזפת חזרה…
    ובכל חוף הכרמל ינשמו מזהמים שנפלטים מזיקוק הגז… נהדר אני מחכה בכליון עניים לסרטן…
    בלילות יהיה לנו גם תאורה… כל לילה כמו בחנוכה בים…
    ממשלה מושחתת שרק עוזרת לטייקונים ולא מתחשבת בתושבים, אפשר בקלות לבנות את האסדה במרחק 120 ק"מ מהחוף!!!

  3. יישר כוח

  4. שקר! חברת החשמל לא מתכוונת בכלל לסגור או לצמצם את השימוש בתחנות הפחמיות בחדרה. רק השבוע כתבו על כך. להיפך חברת החשמל מתכוונת להשקיע מיליוני שקלים במערכות סינון נוספות לארובות. לדברי מנהלי חברת החשמל, הפסקת השימוש בתחנות הפחמיות תייקר מאוד את מחיר החשמל.
    זה בדיוק מה שקראתי השבוע

כתיבת תגובה