פרק שמיני ואחרון בסדרה || כל הדרכים להימנע מתקיפת סייבר

לאחר שהתמקדנו בשבועות האחרונים את כללי ה'לא תעשה', נעבור לדבר על מה כן כדאי וצריך לעשות | איך נימנע מתקיפה? חוץ מסור מרע, איך נעשה טוב? | וגם: זה לא באמת כזה מפחיד, אם רק יודעים כיצד לנהוג | פרק שמיני ואחרון בסדרת הסייבר המיוחדת של מרים פרצמן

דליפת מידע, פריצה למחשב וגניבת סיסמא | צילום: shutterstock

בפרק האחרון בסדרה אנו שבים אל רם לוי, מייסד ומנכ"ל 'קונפידס', שמייעץ על דרכים להימנע מהסכנות השונות שאורבות לנו.

התגוננות מול פישינג

הפתרון הטוב והיעיל ביותר מול פישינג, שהמטרה שלו היא גניבת פרטי חשבונות פרטיים כמו מייל או רשתות חברתיות, הוא להפעיל אימות דו שלבי.

"אימות דו שלבי", מסביר לוי, "הוא בעצם אמצעי אבטחה נוסף שחשבון המייל או הסושיאל שלכם עושים, אחרי שאתם מזינים את השם והסיסמה שלכם. האימות הזה מוודא שאתם באמת אתם, ולא מישהו שהצליח להשיג את הסיסמה.

"זו הסיבה שהבנק שלכם, לדוגמה, תמיד ישלח לכם את ההודעה המעצבנת "שלחנו לך הודעת SMS עם קוד". ההודעה הזאת אומנם מעצבנת, אבל היא גם מגינה עליכם מפורצים. היא בעצם וידוא שמי שהכניס את הסיסמה לא השיג אותה במקרה, אלא גם בעל גישה למכשיר הטלפון שלכם. נמוכים מאוד הסיכונים שפורץ, שיכול להשיג את הסיסמה שלכם בקלות יחסית, יצליח ליצור גישה גם למכשיר הטלפון שלכם.

"מרבית מהשירותים תומכים באימות דו שלבי, כמו ג'ימייל, אופיס 365, וואטסאפ, אינסטגרם ושאר השירותים הרגילים שאנשים משתמשים בהם ביומיום. מומלץ מאוד להשקיע כמה דקות בהפעלת האימות הדו שלבי, ולחסוך בעתיד עוגמת נפש מרובה".

רם לוי, מייסד ומנכ"ל קונפידס | צילום: דרור סיתהכל

התגוננות מתוכנות וקישורים

רם לוי ממליץ בחום להתקין תוכנת אנטי וירוס. התוכנה הנ"ל היא הדרך הכי יעילה להתגונן מתוכנות או קישורים זדוניים שההאקרים שולחים אלינו תדיר. תוכנת האנטי וירוס צריכה להיות תוכנה טובה, יש לוודא שהיא תמיד מעודכנת, וכמובן לא להתעלם מההתרעות שלה.

"כלל נוסף וחשוב מאוד הוא להקפיד לעדכן תוכנות. תוכנה לא מעודכנת על המחשב היא פרצה הקוראת לגנב.

"כמו כן, ניתן לבדוק קישורים חשודים בתוכנות בדיקה שונות כמו 'איירון בוט' – בוט חינמי לוואטסאפ שבודק את טיבו של כל קישור, או תוכנות דומות".

הטיפ האחרון של לוי הוא להיות ערניים. "הקפידו על עירנות", חוזר לוי ומתרה. "אם אתם לא בטוחים לגבי הודעה או שם כלשהו של שולח – תבררו מיהו".

צפירת הרגעה

במהלך השבועות בהם התפרסמה הסדרה הגיעו אל מערכת 'ביזנעס' אינספור תגובות מקוראים שונים, המצהירים כי הסדרה גרמה להם להתעורר ולפקוח עיניים אל עולם הסייבר העכשווי.

עם זאת, רובן של התגובות היו מלאות בלחץ ובחרדה מוגזמים מפני המציאות.

כאן המקום להבהיר: פחד אינו אחד מאמצעי ההתגוננות. חרדה לא תעזור לעצור שום פורץ.

אין צורך לחשוש יומם וליל מפני פריצות, ואין מצווה לעצור את החיים בגלל זהירות. לא צריך להגזים בהימנעות מלחיצה על קישורים, ולא לכבות את המחשב בכל פעם שלחצנו על קישור במייל מאדם לא מוכר. גם את הכללים שצויינו בכתבה שלפניכם יש לקחת בערבון מוגבל. רוב הסיכויים שהקישור שלחצתם עליו אינו מכיל חומר זדוני, ובמרבית המקרים אתם לא תהיו קורבן לתקיפה.

אומנם יש להיזהר, אך לא לאבד את הצפון בזהירות מופרזת מדי.

כתיבת תגובה