סין VS העולם: הביקורת על סין חוצה גבולות ויש לכך גם סיבה אחת גדולה ומוצדקת – רמז? כנראה שהיא זו שגורמת לכם להישאר עכשיו בבית • מרק עטלפים או מכון ווירולוגיה שמבחנה בו יצאה משליטה? • אין את מי לשאול, משום שרופאים ועיתונאים נעלמו וקשר השתיקה הסיני הולך ומתעבה • ואיך כל זה ישפיע על הכלכלה העולמית?
דוד שלומוביץ 23.04.2020
נפתח בחידה. מה המשותף בין הרשימה הבאה: איי מרשל, איי שלמה, ואנואטו, טונגה, טובאלו, מיקרונזיה, נאורו, סמואה וקיריבאס? אם תבדקו בגוגל תגלו, שרובן מדינות איים נידחות, אבל התשובה הנכונה קשורה כמובן לנגיף הקורונה.
למעלה מ-2 מיליון ו-600 אלף בני אדם נדבקו עד היום מהנגיף בעולם בלמעלה מ-200 מדינות. אולם אף אחד מבין מיליוני הנדבקים לא מתגורר באחת מהמדינות שברשימה. מדובר במדינות נידחות יחסית, שהפסקת הטיסות בעולם גרמו לכך שהנגיף עדיין לא ביקר בהן.
בתחילת הדרך החמיאו מדינות העולם לסין – בה התגלה הנגיף לראשונה – על הטיפול המהיר בחולים. הריעו על הקמת בית חולים ענק תוך שבוע. היללו את הסגר הענק על עשרות מיליוני בני אדם במחוז חוביי שהעיר ווּהָאן היא בירתו ועקבו בצער אחר רשימת המתים המתארכת.
כעת, אם נשרטט חיצים מאשימים על גבי הגלובוס, שטחה של סין יספוג יותר מ-200 אצבעות מאשימות. אם נרצה להחמיר את הביקורת על סין נשרטט על פני הגלובוס למעלה מ-180 אלף מקרי מוות שסין אשמה בהם באופן ישיר לדעת הקיצוניים ובאופן עקיף לדעת רבים וטובים.

ביקורת פורצת גבולות
בשבועות האחרונים גברה הערכה שסין הונתה את העולם בדרך הטיפול בנגיף החדש שהופץ בשטחה. במוצאי השבת האחרונה, הצטרף נשיא ארה"ב דונלד טראמפ למבקרים הקולניים ואמר בתדרוך כי "אם הם (הסינים. ד"ש) היו אחראים לכך באופן מודע, אז בטח, כלומר, בוודאות יהיו לכך השלכות".
כבר לפני חודש בתאריך 21.3 פרסם אופיר דור ב'גלובס' תחקיר מעמיק על המחדל הסיני: איך הסתירו הסינים את מגפת הקורונה. בתחקיר סיפר דור שלב אחר שלב, כיצד הפך נגיף שהגיע משוק פירות ים בעיר סינית בינונית – למגפה המשתקת את העולם כולו. בהמשך נידרש לתחקיר, קודם לכן נספר כי כבר לפני שנתיים יצאה אזהרה בנושא.
ברשת פוקס ניוז שמאשימים בגלוי את סין במגיפה העולמית דווח בשם הוושינגטון פוסט, כי אנשי שגרירות ארה"ב הזהירו בינואר 2018 מפני בטיחות לקויה במעבדת מכון הווירולוגיה של ווהאן והעבירו מידע על מדענים שביצעו מחקרים מסוכנים על נגיף קורונה מעטלפים.
בתגובה לפרסום, אמר האלוף מרק מיליי, יו"ר המטות המשולבים: "זו אינה הפתעה משום שהתעניינו בנושא והיה לנו על כך הרבה מודיעין עם תמונת מצב חמורה. אוכל רק לומר בשלב זה, כי זה לא חד משמעי, על אף משקל הראיות המשמעותי, אך עדיין איננו מאשרים זאת בוודאות מוחלטת".
קשר השתיקה
ואם הזכרנו את העטלפים, מתחקיר של 'פוקס ניוז' עולה, כי שוק האוכל של ווהאן שזוהה בתחילה כנקודת מוצא אפשרית מעולם לא מכר עטלפים, כשעל פי המקורות, מדובר בניסיון של סין להסיט את האשמה מהמעבדה ממנה ברח או הופץ הנגיף.
המקורות מספרים לפוקס ניוז כי בוודאות של "מאה אחוז" סין טשטשה ושינתה נתונים. דגימות הושמדו, אזורים מזוהמים חוטאו, מספר דיווחים מוקדמים נמחקו, ומאמרים אקדמיים הועלמו. רופאים ועיתונאים שהתריעו מפני התפשטות הנגיף ואופיו המדבק "נעלמו". כמו כן הזדרזה סין לעצור את הטיסות מווהאן ליתר חלקי המדינה, בעוד הטיסות הבינלאומיות מווהאן ממשיכות כסדרן ובכך אפשרה לנגיף להתפשט בחופשיות מסוכנת בכל העולם.
בנוסף, מדווחים המקורות לפוקס ניוז, כי ארגון הבריאות העולמי (WHO) היה מעורב כבר מהרגע הראשון וסייע לסין לטשטש את עקבותיה. ההתנהגות של ארגון הבריאות העולמית תמוהה במיוחד בכל הקשור לטיפול בנושא הנגיף. לפני כשבוע, עצר נשיא ארה"ב את התמיכה לארגון בגובה של 500 מיליון דולר בשל "ניהול לקוי במשבר", כדבריו.
גם אוסטרליה דרשה לחקור את הקשר בין הארגון לסין. המדינה אמנם לא השעתה את תמיכה בארגון כפי שעשתה ארה"ב, אך שרת החוץ שהתראיינה לרשת איי.בי.סי האוסטרלית אמרה, כי מדינתה תחקור את המקרה וכי "הארגון והמנגנונים שלו צריכים להיות חלק אינטגרלי לשקיפות של החקירה הזאת".
שרת החוץ, מאריס פיין, הצטרפה לביקורת ההולכת וגוברת בעולם נגד סין ואמרה, כי אוסטרליה "תתעקש" לחקור את ההתנהלות הסינית בכל הקשור לטיפול בהתפרצות הראשונית בעיר ווהאן. היחסים של סין עם העולם לא יחזרו ככל הנראה כפי שהיו. היטיב להגדיר זאת יואב קרני ב'גלובס' "מסך ברזל אולי לא יירד באופן שירד ב-1946 (בין ארה"ב וסין. ד"ש), אבל מסך קורונה של חשדנות ושל טינה כבר ירד".

נובמבר השחור
כאמור, אופיר דור ב'גלובס' פרסם תחקיר עם לוח תאריכים של ההתפרצות הראשונית של הנגיף ומערכת הטיוח של הסינים שנועדה לשמור לבל ידלוף הנושא החוצה. לדבריו, הרשויות הסיניות מסמנות ארבעה גברים וחמש נשים, בני 39 עד 79, שחלו בקורונה כבר במהלך חודש נובמבר (!), כמקרים הראשונים של הנגיף. מתברר שהמקרים הללו זוהו רק בדיעבד, בזמן אמת, רופאים בבתי החולים בעיר ווהאן החלו להיות מודעים לדלקת ריאות מסתורית רק בשבוע השני של דצמבר.
דור מביא דווח של ה'וול סטריט ג'ורנל, לפיו ווי גווישין, סוחרת בשוק פירות הים של ווהאן, החלה לחלות ב-10 בדצמבר. בית החולים "סנטרל" בווהאן, שישחק תפקיד מרכזי בהתמודדות עם המגפה בגלל קרבתו לשוק, קיבל את החולה המדווח הראשון עם דלקת ריאות ממקור לא ידוע ב-18 בדצמבר. בתאריך 25 בדצמבר נחתה הדגימה מהריאות של השליח מהשוק במעבדת Vision Medicals בעיר גוואנגג'ואו בדרום סין.
על מה שהתרחש במעבדה ניתן ללמוד מפוסט אנונימי שפרסם אחד מעובדיה ברשת החברתית הסינית וויבו – הגרסה הסינית לטוויטר. בתוך יומיים השלימה המעבדה את רוב הריצוף הגנטי של הנגיף מריאות החולה, שהתגלה כדומה מאוד לסארס, אותו נגיף שחולל שמות והביא למותם של 774 בני אדם ב-2003-2002, בעיקר בסין ובהונג קונג.
צנזורה סינית-קומוניסטית קשוחה
לפי הערכת הרשויות הסיניות כיום, עד לסוף 2019 כבר היו לפחות 266 נדבקים בקורונה. בנקודה זו כבר הצטברו בידי גורמים שונים במערכת הסינית עדויות מטרידות לכך שהנגיף המסוכן הוא בעל פוטנציאל הדבקה בין בני אדם. אלא שסין בחרה מסיבותיה להחביא את הדברים. בהמשך נגלה באיזה תאריך תודה סין בנגיף המדבק ומה התרחש טרם הגילוי.
דור מוסיף ומספר ב'גלובס' כי בתחילת ינואר עשו רשויות הבריאות בסין מאמצים גדולים למנוע דליפת מידע על הנגיף המסתורי. רופאה שהפיצה מידע בנושא הוזמנה לקבל נזיפה חמורה מראש ועדת המשמעת בבית החולים. רופא העיניים לי וונליאנג (שהפיץ את המידע בעולם ומת לאחר מכן מהנגיף. ד"ש) הוזמן לתחנת המשטרה העירונית לחתום על מסמך "ביקורת עצמית" שלפיו, למעשיו הייתה השפעה שלילית והוא מתחייב שלא להמשיך ולהפיץ שמועות. כך נאלצו לעשות גם רופאים נוספים.
בעקבות המידע שנפוץ ברשת על חזרתו של נגיף הסארס, נכנסה לפעולה גם מערכת הצנזורה הסינית על הרשת, שמאתרת כל מידע שיוכל לפגוע ב"יציבות החברתית". מחקר של Citizen Lab באוניברסיטת טורונטו מצא כי בעדכון לאפליקציה מה-31 בדצמבר התווספו 45 מונחים חדשים לרשימה המצונזרת. כולם היו קשורים לנגיף החדש מווהאן.
במהלך המחצית הראשונה של ינואר שבו רשויות הבריאות בווהאן ושחררו הודעות מרגיעות שניסו להפיג את המתח סביב המחלה החדשה. רק ב-11 בינואר חזרו הרשויות הללו לעדכן את מספר החולים במחלה אחרי כמה ימי הפסקה, וטענו כי מספרם ירד ל-41 בלבד. מספר זה נותר בעינו עד ל-18 בינואר, אז דיווחו הרשויות על ארבעה מקרים חדשים.
מלחמת הסחר העולמית והקורונה
שינוי הגישה למחלה החל רק ב-20 בינואר. באותו היום פורסמה רשמית לראשונה הצהרה מפי הנשיא שי, שקרא לרשויות להילחם בנגיף, אך גם בה לא הוזכרה הידבקות מאדם לאדם. הגילוי החשוב הגיע רק מאוחר יותר באותו יום. בראיון לטלוויזיה הסינית המרכזית, CCTV, אמר ד"ר ג'ונג נאנשאן, שעמד בראש צוות מומחים שלישי לווהאן, כי "הקורונה בוודאות מדבקת מאדם לאדם".
השאלה הגדולה היא מדוע המתינה סין עד למחצית השנייה של חודש ינואר? תשובה הגיונית על כך מעלה שלמה גרינברג בטור דעה שפרסם ב'ביזפורטל'. לדבריו, "אין ספק שבמהלך התקופה שבין ה-17.11.19 ל- 21.1.20 הסינים 'עבדו' על ארגון הבריאות העולמי, על סינגפור ויפן, על המרכז לפיקוח על מחלות מדבקות בארה"ב, שמנהלו פנה למשרד הבריאות הסיני בתחילת ינואר, בעקבות הפנייה של סינגפור והונג קונג והמכתב המפורסם ששלח רופא העיניים לי וונליאנג".
בהמשך דבריו כותב גרינברג כי "במקרה או שלא במקרה, נחתם קודם להודאת הממשלה השלב הראשון של הסכם הסחר בין סין לארה"ב וזאת לאחר חודשיים של איומים של האמריקאים (במהלך נובמבר-דצמבר 2019) שהמגעים להסכם יופסקו". ההסכם נחתם בתאריך 15.1.20 לשמחת שני הצדדים ובעיקר לשביעות רצונה של סין שהודיעה כי תרכוש "תוספת של 200 מיליארד דולרים בסחורות מארה"ב".
טיוח ממשלתי בטריליוני דולרים
בתחילת הדרך טענו קונספירציות רבות כי הנגיף המשתולל הוא תוצאה של נשק ביולוגי שדלף. בין הראשונים להפיץ את המידע היו אנשי תקשורת מטיוואן המתנגדים לסין. נזכיר כי האי טיוואן הוא קוץ בעיניה של סין ועל פי הדיווחים ארגון הבריאות העולמי ששיתף פעולה עם סין בכל הקשור להעלמת נתוני הנגיף, לא העביר מידע כלל לטיוואן. אגב, הצלחתה של מדינה זו – הקרובה כל כך למקור ההדבקה – בהתמודדות עם הנגיף, נבע מחוסר האמון המוחלט בכל הקשור לדיווחים מסין.
כיום הולכות וגוברות ההערכות כי ככל הנראה מקורו של COVID-19 במעבדה בוהאן. על פי הדיווח הבלעדי בפוקס ניוז הוא פותח שם לא כנשק ביולוגי, אלא כחלק ממאמציה של סין להוכיח את יכולותיה מול ארה"ב בזיהוי נגיפים ובנטרולם. כך על פי מספר גורמים שנחשפו לחומרים ותודרכו אודות הפעולות המוקדמות של הממשל הסיני. זה עשוי להיות "הטיוח הממשלתי היקר ביותר אי פעם", אמר אחד המקורות.
המקורות משוכנעים כי ההעברה הראשונית של הנגיף הייתה מאדם לאדם, וכי "חולה מספר אפס" שעבד במעבדה ונדבק, הוא זה שהפיץ את הנגיף באוכלוסיית ווהאן. לדברי אותם מקורות, "האמון הגובר" מבוסס על מסמכים וראיות משכנעות. רשת פוקס-ניוז דרשה להיווכח באותן ראיות.
כאשר נשאל הנשיא טראמפ על ידי ג'ון רוברטס מפוקס ניוז אודות הדיווח במהלך התדריך הקבוע של יום רביעי, השיב טראמפ כי "יותר ויותר אנו שומעים על הסיפור… אנו עושים בחינה יסודית מאוד של המצב הנורא הזה".
נזיפות לרופאים, השמדת ראיות
על הטיוח הנורא מספר כאמור אופיר דור ב'גלובס'. לדבריו, אף שב-11 בינואר דווח על החולה הראשון שמת מקורונה, וב-13 בינואר התגלה מקרה ראשון מחוץ לסין, בתאילנד, בווהאן שבו ודחו את פוטנציאל ההדבקה של הנגיף. כל זה אפשר לחיים להמשיך כסדרם כולל נשף ראש השנה המסורתי שנערך ב-18 בינואר בהשתתפות עשרות אלפי משפחות, שכולן חלקו יחד ארוחה משותפת.
כך, במקביל לשיחות הנזיפה שנעשו לרופאים, בתחילת ינואר קיבלו מעבדות ברחבי סין הוראה מרשויות הבריאות של ווהאן להפסיק באופן מיידי את בדיקת הדגימות של הנגיף. המסר שהועבר למעבדות היה כי עליהן להשמיד את הדגימות הקיימות ברשותן או להעביר אותן למתקנים מורשים. כמו כן, נאסר על המעבדות לשתף מידע הקשור לנגיף. "אם תזהה זאת בעתיד, אתה חייב לדווח לנו", נמסר לעובד באחת המעבדות. ב-3 בינואר הוועדה הלאומית לבריאות, הרשות הבכירה לבריאות בסין, הורתה גם היא למוסדות לא לפרסם מידע הקשור למחלה, ולהעביר דגימות למוסדות מורשים או להשמיד אותן.

המעבדה נסגרה לשיפוצים
דור כותב, כי רשויות הבריאות העירוניות בווהאן חיבלו בדליפה של מידע אמין על המצב האמיתי בדרך נוספת. לפי הנהלים של משרד הבריאות הסיני, שנבנו על בסיס הניסיון ממגפת הסארס, כשהצוות הרפואי בבתי חולים מזהה דלקת ריאות ממקור לא ידוע, הוא יכול לדווח על כך באמצעות מילוי טופס במערכת אינטרנטית ארצית. לפחות במקרה אחד, ממונה אזורי על השליטה במחלות מידבקות התקשר לבית חולים ודרש לשנות דיווח כך שבמקום מחלת הקורונה תופיע מחלה אחרת.
אפילו שתי משלחות מטעם ועדת הבריאות הלאומית של סין נחסמו לחלוטין על ידי רשויות הבריאות המקומיות. הם לא הורשו לדבר ישירות עם הרופאים בשטח ולא ניתן להם מידע על אנשי הצוות הרפואי שנדבקו – העדות הברורה ביותר להדבקה מאדם לאדם. זאת הסיבה שאנשי המשלחת קבעו בוודאות את המסקנה השגויה לפיה מדובר בפוטנציאל הדבקה מוגבל.
בתחילת ינואר השלימה מעבדה המסונפת לאוניברסיטת פודאן בשנחאי את ריצוף הגנום של הנגיף והחוקרים נדהמו ממה שמצאו: נגיף קורונה מסוג חדש, דומה לסארס, אבל כזה שלא נראה מעולם. הדיווח שיצא מהמעבדה אל הרשויות לא טופל והם החליטו על דעת עצמם לפרסם את התוצאות ברשת.
החלטה זו הצילה רבים כי הדבר אפשר להתחיל לפתח ערכות בדיקת זיהוי לנגיף אולם הרשויות בסין שאמונות על הסתרה טיוח והעלמה של הנגיף נתנו הוראה לסגור את המעבדה עקב תיקונים. רק בשבוע האחרון של ינואר הוטל הסגר שנחשב בזמנו לגדול בהיסטוריה על 20 מיליון בני אדם בווהאן ושלוש ערים נוספות.

תקיפת הנתונים הסיניים הרשמיים
כאמור, נשיא ארה"ב טען בתדרוך במוצאי השבת האחרונה כי "היה ניתן לעצור את זה בסין לפני שזה בכלל התחיל, וזה לא נעצר, ועכשיו כל העולם סובל". טראמפ היה זה שכינה את נגיף הקורונה במשך שבועות "הווירוס הסיני" ועבר לתקיפה ישירה על הענק הסיני.
אולי מן הראוי להוסיף כי סגן ראש המכון הווירולוגי של ווהאן יואן שימינג, דחה – איך לא – את הביקורת. בראיון לרשת החדשות הבינלאומית של סין CGTN אמר יואן כי "בתור מדען שהתעסק שנים ארוכות בטכנולוגיה ובמדע של הנושא… אני יכול לומר שזה בלתי אפשרי (ליצור את הנגיף במעבדה)".
לעומת זאת מומחית הבית הלבן, ד"ר דבורה בירקס, הציגה במסיבת עיתונאים גרף המשווה בין מספר המתים מקורונה לכל מאה אלף בני אדם במדינות השונות. על פי הנתונים, שיעור המתים בסין הוא 0.33 ל-100,000 איש, לעומת 11.24 בארה"ב, 27.92 בצרפת ו-42.81 בספרד. בירקס, הטילה ספק במספרים שמפרסמת סין ואמרה שהנתונים "לא ריאליים" ושלסין יש "חובה מוסרית" לספק מידע אמין. במהלך התדרוך התפרץ טראמפ לדבריה ואמר: "האם מישהו בכלל מאמין לנתונים האלה?"
בתפילה ובתקווה
נזכיר כי ארה"ב מתמודדת עם הנגיף בדרך הקשה ביותר עם מספר החולים והמתים הגבוה בעולם. נכון ל-23.4 נדבקו בנגיף יותר מ-850,000 אמריקאים ויותר מ-47,000 מתו. לעומת זאת, בסין, על פי הנתונים הרשמיים, מתו מהנגיף רק כ-4,600 איש, ומספר החולים עומד על כ-82,700.
את האמת על שהמתרחש בסין אולי לא נדע לעולם. הדבר גם לא ישנה את המציאות הכלכלית המרה, איתה מתמודד העולם כולו. האם נעמוד כולנו ונתבע את סין על המיתון הכבד אותו לא ידע העולם משנות השלושים של המאה הקודמת? עורכי דין בארה"ב כבר הגישו לבית המשפט תביעת פיצויים נגד סין הנאמדת בטריליוני דולרים, האם הדבר יקדם אותם? התשובה היא לא.
גם האיום של טראמפ כי אם 'יתברר שהרשויות בסין היו אחראיות למגפה – הן יישאו בתוצאות' לא יקדם אותנו מאומה. בימים אלה מה שנותר הוא להתפלל – במסגרת עמידה בהוראות – ולנסות לתכנן את פתיחת העסקים מחדש או למצוא עבודה חדשה בתקווה לעתיד טוב יותר.
24/04/2020 9:33
פוקס ניוז הם משרתיו של טראמפ ויש לקחת את דבריהם בעירבון מוגבל.
העובדה היא, כי נכון להיום העמדה לפיה הנגיף הוא תוצאה של תאונת עבודה במעבדה לא נחשבת למקובלת בעולם. גם עמדתו של טראמפ שבחר להעניש את ארגון הבריאת העולמי בעיצומו של הטיפול במשבר איננה נחשבת לפופולרית.
28/04/2020 6:22
צודק הסינים הבינו מהר מאוד מה קורה והפילו את כל העולם איתם
זהו אכן נגיף מהונדס וטראמפ צודק