קמח ותורה | הצפון החדש של בני ברק: עסקים, מגורים והנאה

לצד שיכון העסקים האדיר המתנשא לגובה תוקם שכונת הצפון החדשה של בני ברק • לראשונה בתולדותיה, תוקם בריכת שחייה עירונית בבני ברק, פארק ירוק ענק וגבעת מופעים ייעודית • הרב אברהם רובינשטיין, ראש העיר בני ברק מעניק הצצה למודל ההכנסה של העירייה ממרכז העסקים ה-BBC • וגם: כיצד העברת אולמות השמחות תצמצם את הפקקים בעיר?

רה"ע בני ברק, הרב אברהם רובינשטיין | צילום: פלאש 90

רגע אחרי שמתיישבים מול ראש עיריית בני ברק, הרב אברהם רובינשטיין, מבינים כי מזכיר מועצת גדולי התורה לא נחת לתפקידו סתם כך. הוא שולט בפרטים, ושולף את המידע ממוחו, כמעט בלי להיעזר בתרשימים ובעזרים כלשהם.

את 'ביזנעס' מעניין בעיקר מרכז העסקים BBC של בני ברק. זהו מתחם ענק, עם מינהלת משלו (שמנוהלת בכישרון רב ע"י ר' ישראל לייזר), המשתרע על פני 900 דונם. בגבולותיו הטבעתיים שוכן ממזרח – מתחם הבורסה ברמת גן, מדרום – קריית עתידים בתל אביב, וממערב – קריית אריה וקריית מטלון בפתח תקווה.

למתחם ה-BBC יש נגישות מירבית לעורקי התנועה המרכזיים, ולתחבורה הציבורית בתוך גוש דן ומחוצה לו. איכלוסם של מגדלי ב.ס.ר, צ’מפיון, וי-טאוור, קונקורד ואחרים – היו לסיפור הצלחה שרבים מיהרו להצטרף אליו. מבט אחד אל השטח מגלה הכל. אתר בנייה ענקי מחד, ומאידך מתחם עסקים תוסס. תשעת המגדלים שכבר מאוכלסים בו, שוקקי חיים עסקיים מלאים.

אחד-עשר מגדלים חדשים – נוסף לתשעת הקיימים – מוקמים במתחם בימים אלה:

מגדל הכשרת הישוב – קבוצת סופרין: יתנשא לגובה 50 קומות ומוקם בסמיכות לתחנת הרכבת הקלה של הקו האדום. סה"כ 62,000 מ”ר משרדים מעל קומת מסחר.

מגדלי LYFE, של החברות אשטרום ודן – במתחם מתוכננים להיבנות כ- 200,000 מ"ר משרדים בשלושה מגדלים מפוארים שהחלה בנייתם וניתן לראותם מעל הקרקע.

מגדל 'אלייד' – מוקם על מגרש שבו שכן סניף אוטו דיפו, בסמוך למגדלי ב.ס.ר. המגדל יכלול 24 קומות ויתפרש על פני 80 אלף מ"ר, כולל חניון תת קרקעי של חמש קומות עם צפי עכשווי לכ-1,000 מקומות חנייה (נתון לשינויים). חברת 'לאומי קארד' תיכנס בעוד כחמישה חודשים לאכלס חלק נכבד מהמגדל.

בעוד כ-7 חודשים, הרוכשים הראשונים בהכשרת היישוב יקבלו מפתחות, למשרדים שמתפרשים בתוככי מגדל בן 50 קומות. אחד הפרויקטים המרשימים במתחם, הוא בית חולים סיעודי בן 1,000 מיטות, היזם של בית החולים הוא הכשרת היישוב. בהמשך, מקימה החברה מגדל נוסף של 50 קומות, כאשר יסודות המגדל כבר נחפרים בימים אלה.
סטודיו טאוור (STUDIO TOWER) – הוא קומפלקס עסקים חדשני ומתקדם, המתנשא לגובה 16 קומות ומשתרע על שטח של כ- 19,330 מ"ר.

בית עץ השקד – ממוקם בלב מרכז העסקים החדש של בני ברק, על ציר ששת הימים המרכזי, מרחק רמזור מכביש מספר 4, בסמיכות לדרך אם המושבות. המגדל בן 14 הקומות יכיל קומפלקס משרדים מפואר, אשר כל משרד בו ישתרע על פני קומה שלמה של כ-400 מ”ר ויכלול סביבת עבודה מפוארת.

'הפניקס' – בונה מגדל משרדים יוקרתי, שכבר מבצבץ מהקרקע בשטח של כ-60 אלף מ"ר לפני החניונים לתעסוקה ומסחר. מקום הפרויקט הוא ברח' מצדה 3, ומספר הקומות הצפוי עומד על 40 קומות. מקומות חניה כ-1,000.

מתחם ה-BBC | צילום: יעקב נחומי, פלאש 90

שטחים מניבים ואיחודי חלקות

במרכז המתחם, סמוך למגדלי 'דן' ברחוב הירקון, מקימה עיריית בני ברק חניון של מעל 1,000 מקומות חנייה ומרכז מסחרי מעל החנייה. זאת, כחלק מתפיסה עסקית שמובילה עיריית בני ברק, ולפיה היא אמורה לפעול בדיוק כפי שבכל מרכזי העסקים המתקדמים בעולם מוענקים שירותי חנייה אופטימליים לציבור המועסקים, המבקרים והתושבים. בד בבד, הבינו בעירייה כי יש להשקיע מאות מיליוני שקלים בפיתוח תשתיות, כבישים – כמו למשל רחוב הירקון ששינה את פניו לחלוטין, והפך מרחוב מוסכים זנוח וחד סטרי לכביש ברוחב ארבעה נתיבים.

במקביל, מספר לנו ראש העיר, הרב אברהם רובינשטיין בשיחה מקדימה, כי: "מרבית ההקצאות החדשות הבאות למבני ציבור יהיו דווקא בשטחי שכונת הצפון, ולא מעט מתוכם גם בחלקים המסחריים בגבול השכונה החדשה".

"פיתחנו פה שיטה, שדווקא התפעלו ממנה כלכלנים רבים, ולפיה אנחנו מקצים שטח לבניין, ומשאירים לעירייה את החנייה ואת קומות המסחר התחתונות שיושכרו. כך גם יזמים קיבלו היתר ל-800% משטח המגרש, ולקחנו מהם כ-10% להקצאות ציבוריות ולחנויות שיהוו לנו מקורות הכנסה", מסביר רובינשטיין את הרעיון.

כשאנו קופצים למשרדי מינהלת מרכז העסקים, ישראל לייזר, מנהל מרכז העסקים BBC מציג בפנינו את ההתפתחות הבאה: "בימים אלה נוספים שיתופי פעולה של איחודי חלקות בין בעלי מגרשים, להקמת מגדלי משרדים נוספים בתכניות שחלקן כבר הופקדו וחלקן בקרוב יכנסו להפקדה".

לדברי לייזר, "אין ספק שכל העשייה המדהימה הזו, לא הייתה יוצאת לפועל לולי שיתופי פעולה ואינטרס עירוני משותף של כלל הגורמים: ראש העיר – הרב אברהם רובינשטיין, מ"מ – ר' חנוך זייברט, מחלקת התשתיות בראשות ר' חנוך זיידמן, מחלקת הנדסה ומהנדס העיר ישראל קשטן, שכל היום חולם, הן בהקיץ והן בנסתר, על פיתוח ה-BBC".

מעירים את 'הפיל הלבן'

כשאנו חוזרים אל בית העירייה, הרב אברהם רובינשטיין ממתין לנו בקוצר רוח. ישיבה עוד לפניו, וערב חג קבלת התורה, כראש כולל 'נחלת משה', זה ממש לא המקום המתאים עבורו. עבודה היא עבודה. אבל ראיון? הוא לא מבין מדוע זה לא יכול להידחות לשבוע הבא, או עוד שבועיים.

אחרי שהוא סוקר בפנינו את המגדלים הקיימים והעתידיים, הוא מוסיף: "בימים אלה ממשיכים בבנייתו מחדש של מרכז דן המפורסם, שעמד כפיל לבן משך כשני עשורים בצומת הרחובות בן גוריון-ז'בוטינסקי-יהושע בן נון".

"רק שתבינו", מדגיש רובינשטיין, "המתחם הזה 'חם', במושגים נדל"ניים. ברגע שהוחלט להקימו מחדש, באמצעות חברה בבעלות איש העסקים שוקי שרון, נסגרה עסקה מידית עם חברת מגדל. חברות גדולות במשק רוצות לקבוע את עתידן ב-BBC, כמו אלייד, לאומי קארד, צ'מפיון, הפניקס לצד חברות שיווק והייטק גדולות, עורכי דין, רואי חשבון מפירמות ענקיות ועוד".

ואיך ההשפעה על מצב קופת העירייה?

"המקום מהווה מרכז עסקים, שהוא למעשה קהילה עסקית משובחת, נוחה, נגישה לעורקי תחבורה ראשיים ולתח"צ. הדבר מהווה מקור הכנסה לא מועט לקופת העירייה – הן מבחינת הארנונה, והן מצד היטלי ההשבחה. ואם אין קמח – אין תורה. זו הסיבה שעיריית בני ברק השכילה להבין – וביתר שאת וביתר עוז גם בשכונה החדשה שתיבנה, יהיה מרכז עסקים ומסחר נוסף שהעירייה תקים בעצמה".

מתחם ה-BBC בשעת הדמדומים | צילום: יעקב נחומי, פלאש 90

אדוני ראש העיר, אולי תואיל לחשוף, כמה ההכנסה ממתחם ה-BBC, במספרים?

"בשנת 2018, גבתה עיריית בני ברק מעל 56 מיליון שקל רק ממתחם ה-BBC. בשנת 2022, הצפי הוא לכ-200 מיליון שקלים הכנסה שנתית. חשוב להבין, שעיר כמו בני ברק לא יכולה להתבסס רק על הארנונה של התושבים. זו הסיבה שאנחנו מקדמים במרץ את מגדלי העסקים והמשרדים".

שכונה חדשה ועדכנית

במעלה רחוב הירקון הוירטואלי, שבו אנו צועדים עתה על המפה שבלשכת ראש העיר, אנו מגלים את 'תב"ע 566' שבמסגרתה אושרו 1200 יח"ד. "חלק מהמכרזים עליהם מתפרסמים בתקופה זו, כאשר חלק מהמתחמים בבנייה ועד ראש השנה יאוכלסו חלקם", מדגיש רובינשטיין. וזה עוד לפני השכונה החדשה העתידית.

"אני חייב להגיד. יש לנו אגף הנדסה פצפון ביחס לעשרות אלפי המ"ר שמאושרים פה מדי חודש. אבל המסירות של העובדים משתלמת. בסוף, אנחנו פורשים מחדש את גבולות בני ברק. היא הסתיימה ברחוב הירקון או בקניון איילון. עכשיו אזור המגורים יימתח עד הירקון ממש – ולא רק עד רחוב הירקון – ואזור התעסוקה יצמח לגובה, בהמשך ישיר לקו המשרדים שכבר נבנו, בלי לפגוע במגורים".

ומה יהיה בלילה, האזור יהפוך ללא סימפטי בעליל?

"ראשית, ממוקמות בו מסעדות וכיוצ"ב. שנית, אני לא מחייב חוקית לעשות זאת, אבל העירייה מעודדת מאוד את בעלי האולמות להעביר אותם לאזור הזה. יש כאן שטחי מסחר ומרתפים רבים שמיועדים לשימושים כאלה, וזה אפשרי – כך שזו לא תהיה עיר רפאים בלילה". על הדרך, הוא מדגיש, גם הפקקים מרחוב עזרא, ייעלמו מהנוף. "ככה ב"ה עשינו ברחוב כהנמן, ובתוך עשר שנים הפקקים בעזרא ייעלמו, באופן טבעי, כי האולמות יעברו לאט לאט מקום".

המעבר הזה, הוא תולדה ישירה של השכונה החדשה בצפון בני ברק, שתקום מגבול שכונת קרית הרצוג ואילך ויהיו בה לפחות כ-10,000 יח"ד. כזכור לקוראי 'ביזנעס', גם במסגרת יוזמת 'מחיר למשתכן' יאוכלסו כ-1,400 יח"ד בשכונה החדשה, ותוצאות ההגרלות כבר פורסמו בשבועות האחרונים.

ויש חידושים: "העירייה מתכננת הקמת פארק ירוק גדול שלתושבי בני הרק עד היום לא היה כמותו, חלקו יהיה אמנם בשטח המוניציפאלי של רמת גן, אבל הוא יהיה שימושי מאוד לתושבי בני ברק. במרכז, מתוכננת גבעת מופעים ענקית, שתשמש אותנו לסיום הש"ס, ולאירועים ציבוריים. לא נצטרך יותר לצאת מחוץ לעיר".

לדברי ראש העיר בני ברק, התכניות לא נעצרות כאן: "אנחנו מתכננים הקמת שתי בריכות ציבוריות ראשונות – אחת לנשים ואחת לגברים, שיהיו הבריכות הציבוריות הראשונות בבני ברק".

ומילה לסיום, לקראת חג מתן תורה?

"חג השבועות הוא תמרור בשביל כולנו לזכור, שגם מי שעוסק בצרכי ציבור ובפרנסת ביתו צריך להשקיע בלימוד מספר שעות קבוע בכל יום, בלי לפספס. אסור לשכוח זאת בלהט העשייה. עובדים, מתפרנסים, עוסקים בצרכי ציבור – כל אחד ועיסוקיו. אבל יש זמן לנשמה. זמן שבו האדם יודע שהוא כולו קודש להשם. בלי טלפונים, בלי הודעות ובלי שום טרדות אחרות".

תגובה אחת ל: "קמח ותורה | הצפון החדש של בני ברק: עסקים, מגורים והנאה"

  1. למה יש ראש עיר אשכנזי לבני ברק ולא ספרדי כבר יותר מעשור , זה גזענוצ לשמהה

כתיבת תגובה